Monday, 2 December 2024

BIG TOP LABEL?

Philip Astleyn Ratsastuskoulun ja Amfiteatterin sisäänkäynti ja katettu osuus.

Englantilainen Philip Astley alkoi ensimmäisenä järjestää sirkusnäytöksiä ratsastuskoulunsa yhteydessä Lontoossa 1768. Astleyn Amfiteatterissa ei ollut kattoa kaikissa paikoissa. Sirkusnäytyöksiä esitettiin vuosikymmeniä rakennuksissa tai ulkona taivasalla. 

Kiinteä rakennus Cirque National, Champs Elysees, Paris, 1844.

Avoin sirkusareena.

Suomessakin on rakennettu useita tilapäisiä sirkusrakennuksia. Tässä yksi niistä.

Circus O. Robinsonin väliaikainen rakennus Turussa purettiin heti vierailun jälkeen 1890.

Vuonna 1825 amerikkalainen sirkusyrittäjä Joshuah Purdy Brown käytti ensimmäisenä suurta kangastelttaa pysyvän rakennuksen sijaan matkanäytöksissään. Toisen tiedon mukaan yhdysvaltalaiset Aaron Turner ja Gilbert Spaulding perustivat ensimmäisinä 1820-luvulla kiertävän telttasirkuksen. Amerikkalaiset antoivat isolle sirkusteltalle nimen Big Top.

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus -teltassa 3 maneesia.

Suomalainen Sirkus Felix vuonna 1950.

Teltat olivat aluksi hyvin pieniä, joissa oli yksi areena ja muutama sata istumapaikkaa. Kun kiertävät sirkukset yleistyivät, telttojen koot kasvoivat, jotta niihin mahtui enemmän pyöreitä näytösareenoita eli maneeseja. Vuonna 1932 sirkuksen yhdeksi osaksi liitettiin myös eläintarha. 

Big Top Label (BTL) on laadunvarmistusjärjestelmä Eurooppalaiselle sirkustaiteelle, jonka riippumattomat sirkus-, laki- ja eläinsuojelu-asiantuntijat ovat kehittäneet Euroopan parlamentin jäsenen István Ujhelyin aloitteesta. Sen perusteella tarkastetaan ja sertifioidaan vuosittain jopa kolme eurooppalaista sirkusyritystä. Sertifikaatin myöntäjät ovat todenneet mm.: "On välttämätöntä erottaa toisistaan vastuulliset sirkukset, jotka kunnioittavat voimassa olevia sääntöjä ja lakeja, ja ne, jotka sivuuttavat sekä kirjalliset että kirjoittamattomat säännöt". 

Sirkus Finlandia on yksi arvostetuista BTL-sirkuksista.

Ensimmäiset BTL-sertifikaatit myönnettiin vuonna 2018. Seuraavat valinnat julkaistaan virallisesti 4.12.2024. Sillä hetkellä 15 sirkusta on hyväksytty Euroopan parhaiden joukkoon. Näihin kannattaa siis tutustua ulkomaanmatkoilla:
2018
Blackpool Tower Circus, Iso-Britania
Cirque Arlette Gruss, Ranska
Circus Krone, Saksa
2019
Sirkus Finlandia, Suomi
Magyar Nemzeti Cirkusz, Unkari
Circus Knie, Sveitsi
2022
Tsirk Balkanski, Bulgaria
Cirkus Brazil Jack, Ruotsi
Circus Roncalli, Saksa
2023
Circo Raluy Legacy, Espanja
Richter Florian Cirkusz, Unkari
Zippos Circus, Iso-Britania 
2024
Cirque d'Hiver Bouglione, Ranska
Zirkus Charles Knie, Saksa
Sirkus Arnardo, Norja





.

Friday, 29 November 2024

Samir on pakannut jo laukkunsa • Samir has already packed his bag


Suomalaisen Sirkus Tähden omistaja Samir Lindfors on perustanut uuden sirkuksen Yhdysvaltoihin. Sen nimi on Circus Golden Star. Ensi-ilta on 17.1.2025 Arizonan Yuma'ssa. 


Ohjelmasta on jo tihkunut tämän verran tietoa:
Skyttle Cirque, Ringmaster
Duo Darwin, Crossbow
Neves Jr., Juggling
Adacio, Adagio
Beverly, Hola hoop
The Ovary, Roller Skating
Kampanilla, Clown
Skyttle Cirque, Aerial
Low wire, Low wire
Aurora Neves, Spanish web


Esityksen kesto on noin 2 tuntia sisältäen väliajan. Lipunmyynti alkaa lähiaikoina. Kiertuelistaa odotellaan vielä.
Suomessa kiertää edelleen ensi kesänä Sirkus Tähti. Nähdään taas huhtikuusta alkaen.

Frida ja Samir Lindfors


.

Sunday, 27 October 2024

1908–1924 • Grand Cirkus du Nord


Tästä sirkuksesta ei löydy tietoja kovin helposti. Sen nimisiä sirkuksia on ollut naapurimaissa useampiakin. Meillä Suomessa se nähtiin ensi kerran Helsingissä 1908. Finnasta löytyy yllä oleva Signe Branderin ottama kuva siitä Arkadian huvila-alueella nykyisen Mannerheimintien varrella. Taustalla näkyy Kansallismuseon rakennustyömaa. Tästä sirkuksesta olisi mukava tietää missä ja milloin se on syntynyt. Löysin sellaisia tietoja että 1898 johtajana mainitaan William Caspar ja 1900 alkaen johtajana oli Josef Möller.


Ilmoitus Sosialisti-lehdessä 24.4.1909.
Cirkus du Nord lähti Helsingistä ensivierailulle Turkuun toukokuussa. Silloin vielä uskallettiin mainita, että ollaan suurin ja parhain. Turkuhan oli tuolloin pieni paikkakunta, joten sirkuksen osoitetta ei tarvinnut ilmoittaa. Kaikkihan sen näkivät kun sirkus tuli kaupunkiin.


Ilmoitus Kansan Lehdessä 15.6.1912. 
Du Nord'in kotimaasta Ruotsista vierailtiin Suomessa ilmeisesti joka kesä? Tampereen Aleksanterintorille tultiin kesäkuussa. Vasta vuonna 1927 torin nimeksi tuli Pyynikintori. Kansan suussa se oli Plassi. Sirkuksen johtaja oli H.K. Möller (olikohan Josefin poika?). 
Noihin aikoihin sirkukset liikkuivat paljon rautateillä. Aamulehti kertoi 1.8.1914 näin: "Suomi julistettu sotatilaan. Tavaraliikenne Suomen ja Venäjän rautateillä kokonaan keskeytynyt. Tavaraliikenteen lakkauttamisen takia lykätään Cirkus du Nordin ensi-iltaa toistaiseksi."


Ilmoitus Aamulehti 11.5.1924:
Tämä oli ilmeisesti Sirkus du Nordin viimeinen kesä. Heinäkuussa 1921 suomalaisen Sirkus Empiren omistajaksi tuli Arvid Berkovits. Vuonna 1923 he lähtivät liikkeelle normaalisti, mutta toukokuussa Berkovits vaihtoi sirkuksensa nimeksi Sirkus du Nord. Sirkus-sanakin kirjoitettiin nyt suomeksi. Seuraavana vuonna huvivero oli noussut jo 40 prosenttiin ja myöhemmin jopa 50 prosenttiin. Näytökset Sirkus du Nord´ssa lopetettiin ilmeisesti 1924. 


.

Wednesday, 18 September 2024

Euroopan parhaat sirkukset • The best circuses in Europe


Big Top Label on korkeatasoisille eurooppalaisille sirkuksille myönnettävä sertifikaatti. BTL:n historia alkoi 18.10.2016 Euroopan parlamentissa pidetystä kokouksesta. Aloitteentekijä oli unkarilainen parlamentin jäsen István Ujhelyi. Hän halusi lähentää eurooppalaisia ​​päättäjiä sekä perinteisen ja uuden sukupolven sirkustaiteen edustajia selvittääkseen yhdessä: miten me voimme säilyttää perinteisiä sirkusarvoja, miten voimme auttaa uusien taiteellisten tapojen kehittämisessä ja vahvistaa sirkusten ja niihin liittyvien instituutioiden välistä kulttuuriyhteistyötä. Kokouksen tuloksena oli laadunvarmistus- ja akkreditointitodistuksen perustaminen, joka arvostelee sirkuksia niiden perinteisen, kulttuurisen ja taiteellisen arvon perusteella kiinnittäen erityistä huomiota siihen, miten ne täyttävät eläinten hyvinvointistandardit. Todistus sai nimekseen Big Top Label.

Blackpool Tower Circus oli yksi ensimmäisistä 2018.

BTL-projektista tuli tunnustettu osa "Euroopan kulttuuriperinnön teemavuoden 2018" virallisia ohjelmia, mikä tarkoittaa, että Euroopan komissio tunnusti laadukkaan sirkustaiteen kysymyksen korkealla eurooppalaisella tasolla. BTL:n lopulliset puitteet julkistettiin Monte Carlossa 2018. Kolme ensimmäistä BTL-sertifikaatin ansainnutta sirkusta julkistettiin ja samana vuonna juhlittiin maailman sirkustaiteen 250-vuotisjuhlaa.

Sirkus Finlandian Carl Jernström Jr vastaanotti sertifikaatin 2019.

Tässä tähän mennessä Big Top Label -palkitut sirkukset Euroopassa:
2018
Blackpool Tower Circus, Iso-Britania
Cirque Arlette Gruss, Ranska
Circus Krone, Saksa
2019
Sirkus Finlandia, Suomi
Magyar Nemzeti Cirkusz, Unkari
Circus Knie, Sveitsi
2022
Tsirk Balkanski, Bulgaria
Cirkus Brazil Jack, Ruotsi
Circus Roncalli, Saksa
2023
Circo Raluy Legacy, Espanja
Richter Florian Cirkusz, Unkari
Zippos Circus, Iso-Britania 
2024
Odotamme jännityksellä........

Circus Krone oli yksi ensimmäisistä 2018.

Tässä vielä henkilöt tämän kaiken takana:
Andrew Van Buren, Iso-Britania
Antonio Giarola, Italia
Christian Nolens, Belgia
Alessandro Serena, Italia
Arie Oudenes, Alankomaat
Roland Vermeylen, Belgia

Richter Florian Cirkusz sai tunnuksen viime vuonna.

Circus Roncalli liitettiin ryhmään 2022.

Circo Raluy on myös yksi parhaimmista.

.

Thursday, 15 August 2024

Kansainvälinen norsujen päivä 12.8. • International Elephant Day August 12


Nyt vähän lipsahti, kun unohdin, että 12. elokuuta vietetään aina Maailman norsupäivää. Tämä on Elephant Reintroduction Foundationin edistämä kansainvälinen aloite, jolla pyritään kiinnittämään huomiota näiden eläinten ahdinkoon luonnossa. Norsu on eläin, joka on vähentynyt yli 60 % viimeisen vuosikymmenen aikana ja jota pidetään haavoittuvaisena Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) punaisella listalla.

Yläkuvassa saksalaisen Rene Cassellyn norsu kynsihoidossa Monacon Sirkusfestivaaleilla 2012.
Alakuvassa Markku Aulanko italialaisen Citta di Roma -sirkuksen norsun parturoitavana Tampereella 70-luvun lopulla. Takana vasemmalla sirkustirehtöörin suomalainen vaimo Maisa Bizzarro (o.s. Loikala).




.

Sunday, 4 August 2024

2024 • Andrew Van Buren • taiteilija ja järjestäjä • artist and organizer


Viime toukokuun lopulla minulle tarjoutui erinomainen tilaisuus tavata Andrew Van Buren, joka on yksi tärkeimmistä henkilöistä Philip Astley Centren luomisessa Newcastle-under-Lyme'en Keski-Englantiin. Philip Astley esitti ensimmäisenä maailmassa nykymuotoisen klassisen sirkusnäytöksen Lontoossa 256 vuotta sitten. Hän oli syntynyt Newcastle-under-Lyme'essä, jonne nyt avattiin hänen nimeään kantava keskus, josta löytyy kaikkea häneen liittyvää tietoa ja materiaalia. Kaupungilla liikkuessa törmää usein hänen nimeensä  ja  tuntuu, että koko kaupunki on ylpeä hänestä.


Andrew Van Buren näyttää isänsä avustuksella omistaneen melkein koko elämänsä Philip Astley -projektille. Andrew on ammatiltaan monipuolinen sirkustaiteilija ja showmies. Parhaiten hänet tunnetaan taikatempuista, jongleerauksesta, akrobatiasta, yksipyöräisellä ajosta jne, jne. Andrew Van Buren vietti lapsuutensa kiertäen maailmaa vanhempiensa Fred Van Buren'in ja Greta'n taikaesityksissä. Ensimmäistä kertaa lavalle hän nousi vain kuuden viikon ikäisenä. Hän oppi ammattinsa kasvaessaan teattereissa ja sirkuksissa, lavalla, sen ulkopuolella ja kulissien takana. Kokemusta kertyi myös useista televisio- ja elokuvatöistä. Andrew Van Buren ja hänen tiiminsä ovat esiintyneet ympäri maailmaa. Esiintyjätehtävien lisäksi hän on myös mukana ja johtaa useita meneillään olevia rinnakkaisia ​​viihdeteollisuuteen perustuvia projekteja. Andrew'lla on tytär pitkäaikaisen kumppaninsa ja lava-assistenttinsa Allyson Fordin kanssa. 


Suurista muraali-teoksistaan tunnettu paikallinen taiteilija Ethan Lemon sai keväällä valmiiksi tämän teoksen Andrew'in vanhemmista Greta ja Fred Van Buren'ista, jotka aloittivat uransa 1950-luvun alussa lumoten yleisöt ympäri maailmaa.


Ja sokeri pohjalla! Olin lentää takamuksilleni, kun Andrew Van Buren vei vierailun lopuksi minut kotiinsa. En ole ikinä nähnyt niin paljon vanhaa sirkus- ja tivoli-aineistoa yhdellä kertaa. Vaelsimme huoneesta toiseen ja joka paikassa oli seinillä hyllyt täynnä lattialta katonrajaan asti todella mielenkiintoista materiaalia. Minulla oli hengästynyt olo vielä pitkään sen vierailun jälkeen. Tässä jokunen kuva näkemästäni.









Tuesday, 2 July 2024

Miss Mae Wirth • Ihmeratsastaja • Wonder rider


Sirkuskokoelmiani tutkiessa osui silmiini mukava yhteensattuma. Löysin alla näkyvän Ringling Bros and Barnum & Bailey -sirkuksen julisteen Mae Wirth'stä ja se näytti kovin tutulta. Aika nopeasti löysin arkistostani melkein samanlaisen kuvan. Yhdennäköisyys oli vahva ja sirkustaiteilijan nimikin oli melkein sama. Etunimessä pieni vivahde-ero. Klovni tosin on vaihtunut toiseksi. 


Ringling Bros and Barnum & Bailey (1920-luku)
Yhdistetyt esitykset
May Wirth, kaikkien aikojen paras paljaalla selällä ratsastaja.
Suurin show maan päällä


Neiti Mae Wirth. Maailman ihmeratsastaja. Suorittaa taaksepäin, eteenpäin ja kiertäviä kuperkeikkoja nopeasti juoksevan hevosen paljaalla selällä. Korkeatasoista kauneutta, armoa, taitoa ja rohkeutta, joka näkyy hänen jokaisessa merkittävässä suorituksessaan.


Yksi kaikkien aikojen suurimmista hevosakrobaateista May Emmeline Wirth (6.6.1894-18.10.1978) syntyi Bundabergissa Queenslandissa Australiassa Mauritiukselta kotoisin olevan sirkustaiteilijan John Edward Zingan tyttärenä. Wirth Bros. Circuksessa hän oppi ratsastustaitoja. Kymmenenvuotiaana hän oli jo todellinen temppuratsastaja. Jäätyään eläkkeelle aktiivisesta ratsastuksesta vuonna 1937 May matkusti usein aviomiehensä kanssa järjestämässä sirkusesityksiä ympäri Yhdysvaltoja. Vuonna 1956 he muuttivat Long Islandin kodistaan ​​Fort Lauderdaleen Floridaan. May sai amerikkalaisen sirkusmaailman korkeimman kunnian, kun hänet valittiin Circus Hall of Fameen 1964. 


Sunday, 30 June 2024

Sirkus ylhäältä nähtynä • Circus seen from above


Olen puolet ikääni harrastanut sirkusten, tivolien ja huvipuistojen valokuvaamista ja lopettaminen ei tule mieleenkään. Aihe on niin monipuolinen ja koko ajan muuttuva, ettei tahdo mukana pysyä. Uusia ideoita syntyy kuvaajallekin jatkuvasti. Tässä pari omakohtaista kokeilua Sirkus Finlandiassa. Sirkusnäytökseen halusin keksiä uusia kuvakulmia. Vuonna 2010 tuli loistava idea. Kiinnitin kameran sirkusteltan kattoon maneesin yläpuolelle ja napsin helposti kuvia kaukolaukaisimella. Tulos oli kuitenkin pettymys. Eihän tuosta yläkuvasta näe millainen tanskalaisen  klovni Bonbonin numero oli. Suurennuslasillakaan ei selviä kuka noista viidestä hahmosta on Bonbon. Neljä muuta oli nukkeja!


Tästä kuvasta ehkä selvemmin näkee kuinka maneesipojat levittävät maneesin pohjalle uutta mattoa. Vai ottavatko mattoa pois?


Vuotta myöhemmin vähän parantelin ideaani ja kiinnitin kamerani alemmaksi puoleen väliin telttamastoa. Nyt näkymä oli jo parempi. Tosin Anne-Mari Kanniainen istui selkä kameraan päin enkä kehdannut huutaa ja pyytää häntä kääntymään hanurinsa kanssa. Numero oli Einlass eli asiakkaita viihdytettiin musiikilla ennen varsinaisen ohjelman alkua.


Tässä näkyykin mitä tehdään. Romanialainen Catana-ryhmä esitti vauhdikkaan akrobatia-numeron.


Kirgisialainen Eshimbekov-taitoratsastusryhmä esitti villiä vikellystä. Finlandian maneesi täyttää kansainväliset vaatimukset eli sen halkaisija on 13 metriä. Näissä olosuhteissa voidaan ratsastaa nopeastikin ja keskipakoisvoima auttaa ratsastajaa pysymään hevosen selässä.


Nyt saatiin klovni Bonbonkin selkeämmin esille kun hän suojasi avustajaansa ympärillä pyörivältä dronilta.


Espanjalainen Gotys Clown -pari otti maneesin haltuunsa loistavasti vaikka sirkustirehtööri Carl Jernströmin piti välillä vähän puuttua heidän kohellukseensa.


Tässä koko taiteilijakunta loppunäytöksessä eli Grande Finalessa. Kyllä nämä hieman alempaa otetut ilmakuvat ovat parempia kuin nuo ensimmäiset suoraan yläpuolelta. Lopuksi kuitenkin totesin, että parhaat kuvat tulevat siltä tasolta missä asiakkaatkin ovat.



Saturday, 29 June 2024

Arvo Avenius • Koti Turussa • Home in Turku


Porilaisen Arvo Konstantin Aveniuksen (12.12.1901–8.6.1972) nimi on juurtunut vahvasti Suomen sirkus- ja tivolihistoriaan. Nyt yhtäkkiä huomasin, että hänhän on asunut 15 vuotta Turun Luostarinmäellä 1924–1939 talossa 182. Nyt hänen kotinsa on museoitu entiselleen. Kuuluisan sirkustaiteilijan koti on Luostarinmäellä ihailtavissa. Hän hallitsi jongleerauksen, taikatemppujen ja polkupyöräakrobatian lisäksi myös marionettitaiteen. Tuossa yläkuvassa takana näkyvästä matkalaukusta pilkistää esiin jonglöörin keilat ja renkaat. Ikkunan edessä olevalla työpöydällä hän valmisti itse kaikki marionettinukkensa. Tässä alhaalla Aveniuksen valmistama 45 cm korkea Vanha nainen -nukke. Hänen nukketeatterinsa nimi oli Fennia. Nimen hän kuulemma keksi savukeaskin kannesta. Sirkuksissa esiintyessään hän käytti usein taiteilijanimiä Konstantin ja Monsieur Constatin. Hän vietti elämänsä ehtoon Pärnäisten vanhainkodissa Porissa.






Saturday, 22 June 2024

Satasirkus • Nuorisosirkus • Youth Circus


Suomen Nuorisosirkusliitto ry (SNSL) on vuonna 1991 perustettu valtakunnallinen järjestö, joka edistää sirkusharrastusta ja sirkustaidekasvatusta Suomessa. Liitto pitää yhteyttä myös kansainvälisesti vastaaviin järjestöihin. Liitolla on 48 jäsenyhteisöä ympäri Suomea. Sirkusharrastajia niissä on yhteensä noin 10 000. Vuotuinen Nurtsi – nuorten sirkusfestivaali järjestetään seuraavan kerran Tampereella kesäkuussa 2025 yhteistyössä Sorin Sirkuksen kanssa.


Yksi monista Nuorisosirkusliiton jäsenistä on porilainen Satasirkus ry, joka on vuonna 2014 perustettu voittoa tavoittelematon sirkusyhdistys. Tavoitteena on tuoda sirkusharrastus kaikkien ulottuville Satakuntaan, koota sirkusalan toimijoita yhteen ja olla mukana vaikuttamassa sirkuksen keinoin. Yhteistyötä tehdään runsaasti alueen toimijoiden kanssa ja toimintaa tukee mm. Porin kaupunki. Tässä muutama kuva Satasirkuksesta. 


Toimintaa löytyy kaikenikäisille. Harrastusryhmissä on noin 250 harrastajaa viikossa. Toiminta jakautuu kolmeen pääsisältöön: harrastustoimintaan, esitys- ja tapahtumatuotantoon sekä koulutukseen ja vaikuttamistyöhön. Toimintaa löytyy kaikille vauvoista senioreihin. Festivaaleja ja kesäleirejä järjestetään erilaisille ryhmille ympäri vuoden.