Wednesday, 30 October 2019

1879 • Circus Ciniselli


Suomalainen Wirallinen Lehti uutisoi 11.9.1879 näin: Sirkus Cinisellistä sai Suomen Kaartinpataljoona eiliseen näytäntöön 100 wapapilettiä jaettaviksi pataljoonan allapäälliköille ja miehistölle.


Kuukautta myöhemmin Uusi Suometar julkaisi 10.10.1879 nimimerkki Matin katkeran arvostelun Circus Cinisellin Kalewala-kuvaelmasta näin:
Cinisellin sirkus, joka hewosineen, neitosineen ja konstineen jo kolmatta kuukautta on hurmannut Helsingin kewytmielistä yleisöä ja runsaasti rahoja voittanut, laski tois-iltana wiimeisen walttinsa pelipöydälle, wiedäkseen wiimeisetkin rowot Helsinkiläisten kukkaroista. Esitettiin muka kuwaelmia Kalewalasta; enkä minäkään malttanut olla menemättä tuota katselemaan, woidakseni teille, ystäwäni maaseuduilla, kertoa miltä waka wanha Wäinämöinen hewoisteatterissa näytti. 
En suinkaan suurilla toiweilla sinne mennyt, mutta enpä sentään woinut arwata että koko komento niin joutawan kurjaa ja mitätöntä olisi. Jos ei ohjelmassa olisi suurilla kirjaimilla ollut präntättynä, että kuwaelmat oliwat Kalewalasta ja että niissä ilmautui Wäinämöinen, Ilmarinen, Lemminkäinen, Kyllikki, Pohjolan emäntä y.m., niin ei kenenkään päähän olisi juolahtanut, että tuo älytön sekamelska koski suomalaisia ja Kalewalaa. Noin 30 puolialastonta naista ja kaksi lasta hyppeli, eräs wanha harmaapää äijä hassutteli ja koko joukko muita henkilöitä kulki edestakaisin, yksi hevonen, jonka selässä tuo wanha  hassu ratsasti, kaatui maahan, eräs muhkea mies (luultavasti Lemminkäinen) hywäili ensin tyttöjä ja ratsasti sitten aika kyytiä, kunnes katosi. Siinä kaikki. Mutta tarkoitus saawutettiin: katselijoita oli monta tuhatta, ja markkoja saatiin sitä myöten.
Matti.

Gaetano Ciniselli (1815–1881), Pietarin Sirkuksen perustaja. 

Pietarin sirkus on Venäjän vanhin toimiva sirkus Pietarissa. Sirkus avattiin 26. joulukuuta 1877. Sirkus kulki nimellä Cinisellin sirkus vuoteen 1919 saakka, jolloin se siirrettiin Venäjän valtion johdon alle kommunistisen vallankumouksen jälkeen. Sirkuksen alullepanija oli suuren italialaisen sirkusperheen Gaetano Ciniselli, joka toimi hevoskouluttajana. Nykyisin sirkusta kutsutaan Fontankan sirkukseksi, Bolšoin sirkukseksi tai Pietarin sirkukseksi. Sirkuksen lippujen hinnat vaihtelevat paikan mukaan 300 ruplasta 2 000 ruplaan. Sirkusrakennuksessa on myös maailman ensimmäinen sirkusmuseo, joka on avattu vuonna 1928.

Pietarin sirkus ulkoa ja sisältä 2012. 



.

Sunday, 27 October 2019

2018 • Cirque Arlette Gruss BTL


Cirque Arlette Gruss on yksi niistä kolmesta sirkuksesta, jotka viime vuonna saivat arvostetun Big Top Label -sertifikaatin. He kuuluvat Euroopan parhaimmistoon puitteiltaan ja toimintatavoiltaan. Sirkus Arlette Gruss on ranskalainen sirkus, jonka Arlette Gruss (1930–2006) ja hänen aviomiehensä Georgika Kobann perustivat vuonna 1985. Tämä tapahtui Irlannissa, josta he lähtivät Ranskaan 17.12.1985. Georgyka Kobann oli domptööri ja hänen pantterinsa olivat ensimmäisten sirkusohjelmien tärkeimpiä tähtiä. Jo seitsemän Grussin sukupolvea on pitänyt sirkusta liikkeellä. Sirkuksen nykyinen johtaja Gilbert Gruss lainasi Picassoa, kun häneltä kysyttiin hänen mottoaan: "Kaikesta mitä voin kuvitella, voi jonain päivänä tulla totta".

Gilbert Gruss.

Joulukuussa 1989 Cirque Arlette Gruss esiintyi ensimmäisen kerran Pariisissa. Seuraavana vuonna sirkus sai uuden Stromeyerin teltan, jonka halkaisija oli 34 metriä. Vuonna 1995 tuli käyttöön uusi Scola Telonin valmistama teltta, jonka halkaisija oli 41 metriä. Samalla parannivat äänentoisto ja valaisu. Tammikuussa 2009  teltta kasvoi jälleen. Nyt sitä nimitettiin jo katedraaliksi. PVC-kangas venytettiin kymmenen maston yli. Leveyttä oli 49 metriä ja pituutta 83 metriä. Viime vuonna Cirque Arlette Gruss esitteli uuden telttansa jolle annettiin nimi Le Privilège. Se on 4 miljoonan euron sijoitus nykyisen "The Cathedral" -teltan tilalle. Kapasiteetti on 1 685 tuolia, korkeus kupolin alla 16 m ja halkaisija 42 metriä. Nykyään sirkus vaatii tilaa 2 700 neliömetriä. Sillä on myös oma eläintarha. Sirkuksen talvileiri on La Fontaine St Martin.

Ei ainoatakaan mastoa näköesteenä ja nyt saa valoa maneesin reunoillekin.



.

Thursday, 24 October 2019

1879 • Huvimatka Helsinkiin • Fun trip to Helsinki

Tampereen rautatieasema joskus aikojen alussa.
Tampere-Seuran kuva-arkisto.

Tuo lehti-ilmoitus suomeksi ja ruotsiksi oli Tampereen Sanomissa 20.8.1879. Tällaiset huvimatkat olivat hyvin suosittu harrastus 1800-luvulla. Retkiä tehtiin etupäässä laivoilla ja junilla. Ensimmäinen rataosuus Suomessa avattiin 31. tammikuuta 1862 Helsingin ja Hämeenlinnan välillä. Rataosuutta laajennettiin Toijalan kautta Tampereelle 22. kesäkuuta 1876. Eli tässä vaiheessa juna oli vielä aikamoinen uutuus.
Huwimatka Helsinkiin.
Ylimääräinen juna lähtee täältä tämän kuun 23 p:nä kello 9 j.pp. Helsinkiin ja palausmatkalle Helsingistä 24 p. kello puoli 12 j. pp. Helsingissä on silloin useita huweja, muun muassa mainio Sirkus, joka ensi sunnuntaina antaa suurimman näytäntönsä.
Pääsylippuja saadaan ostaa 7 markalla wiinapolttimolla Hagelberg'iltä, rawintolassa Suomi ja kauppias Enbom'ilta.
Huom.! Eri waunut säätyhenkilöille.


Kyseessä oli Circus Ciniselli. Se antoi näytöksiä tilapäisrakennuksessa Rautatientorilla Helsingissä. Vierailun jälkeen rakennus purettiin. Mistään en ole vielä löytänyt valokuvia noista väliaikaisista sirkusrakennuksista. Piirustuksia olen nähnyt. Sirkuksen omisti Gaetano Ciniselli (1815–1881). Mukana olivat ilmeisesti myös lapset Andro, Scipione, Virginie, Martha, Gustave ja Ernesto. Oliko isä silloin vielä johdossa vai oliko jo valta siirtynyt lapsille? Sirkus viihtyi Helsingissä ehkä kolmisen kuukautta ja ohjelma varmaan vaihtui pitkän vierailun aikana. Esiintyjinä olivat mm. klovni ja ilmavoimistelija Alessandro Briatore, amerikkalainen rekki- ja permantovoimisteloija Avolo ja ratsastaja Adolph Wells. Tuohon aikaan suosittuja ohjelmanumeroita olivat myös erilaiset kuvaelmat. Cinisellissä nähtiin mm. pantomiimi Kiinalainen kansanjuhla Pekingissä ja Ilmojen tytär, fantastillinen episodi 8 kuvaelmassa Kalevalan mukaan sekä Andro Cinisellin esittämä hevospantomiimi. Kapellimestarina toimi Ernst Wilhelm Floessel nuorempi.




.

Monday, 21 October 2019

2018 • Blackpool Tower Circus BTL

Blackpool Tower Circus vaihtaa hetkessä maneesinsa vesialtaaksi.

Ajattelin seuraavaksi esitellä teille Euroopan kuusi korkeatasoisinta klassista sirkusta. Muistatte varmaan, että viime vuonna otettiin Euroopassa käyttöön Big Top Label -niminen perinteisten sirkusten laatustandardi, joka vastaa suunnilleen ravintoloitten Michelin laatustandardia. BTL-standardin on ylittänyt nyt kuusi sirkusta, joista ensimmäisenä esittelyvuorossa on Blackpool Tower Circus Englannissa. Tarkan auditoinnin jälkeen he saivat vuonna 2018 sertifikaatin todistukseksi siitä, että BigTopLabel-laatujärjestelmä on käytössä.

Katsomon istuimet alkuperäisiä.

Sirkus on sijoitettu Pariisin Eiffeliä muistuttavan Blackpoolin näkötornin juureen sen neljän jalan väliin. Sirkus avattiin ensimmäisen kerran yleisölle 14.5.1894. Sen jälkeen ei yhtään sesonkia ole jätetty väliin edes maailmansodan aikana. Vuonna 1990 sirkus lopetti eläinten käytön näytöksissä. Vanhaan rakennukseen on vaikea sijoittaa nykyaikaisia eläintiloja. Vuodesta 1991 lähtien sirkus on ollut  Endrész-perheen koti, jossa he ovat luoneet sirkusperinnön, josta on tullut maailmanlaajuisesti tunnettua.

Endreszin perhe: seisomassa Laci Endresz Sr ja Bubu Endresz, istumassa Maureen Endresz ja Kate Shane, lattialla Laci Endresz Jr. 

Unkarissa vuonna 1945 syntynyt Laci Endresz Sr on kuudennen sukupolven sirkuslainen, joka valmistui Unkarin sirkusakatemiasta ja vietti 25 vuotta lentävässä trapetsissa. Hänen vaimonsa Maureenilla on yhtä vaikuttava sukutaulu. Hän kuuluu kuuluisaan Roberts-sirkussukuun, joka on erikoistunut jalkajongleeraukseen ja tasapainoiluun. Heidän kolme lastaan, Kate, Laci Jr ja Bubu seurasivat heitä jo varhaisessa iässä maneesille. Eastbournessa syntynyt Laci Jr esiintyi ensimmäisen kerran klovnina jo 4-vuotiaana! Laci Jr on nyt taiteilijanimeltään klovni Mooky, mutta hän on saanut kansainvälistä suosiota myös jonglöörinä esiintyen siskonsa Katen kanssa. Hänen nuorempi veljensä Bubu on nyt myös vakiinnuttanut asemansa loistavana sirkusviihdyttäjänä The Blackpool Tower -sirkuksessa.

Juliste vuodelta 1939. 

Endresz-perhe on esiintynyt Suomessakin. Vuonna 1987 Sirkus Finlandia Seniorissa Laci & Kate Endresz esittivät vipulautanumeron ja tempojonglöörinumeron. Vuonna 1988 Sirkus Finlandia Juniorissa he esittivät samojen numeroiden lisäksi roomalaisen patsaan. Ryhmään tuli silloin mukaan myös Anna Jernström. Vuoden 1987 lastennäytökseen harjoiteltiin ensin yhteinen numero. Seuraavaksi talveksi Anna meni Belgiaan Endresz-perheen kotiin treenaamaan lisää ja sitten 1988 esiinnyttin yhdessä Finlandia Juniorissa nimellä Anna, Laci & Kate Endresz.

Tämä teltta kiersi Suomea 1991.

Vuonna 1991 Endreszin perhe tuli Suomeen omalla teltallaan. Kiertueen junaili Sirkus Finlandia aluksi nimellä Circus Piccolo ja/tai Sirkus Finlandia Junior. Myöhemmin Heikki Reijonen liisasi sirkuksen vähäksi aikaa ja muutti sirkuksen nimen Royal British Circukseksi. Oliko nimi jossain vaiheessa myös  kuvassa näkyvä Robert’s Brothers’ Circus? Joku ehkä muistaa?





.

Friday, 18 October 2019

1872 • Francois Hoffmann • Hevossirkus • Horse Circus


Hämäläinen -lehdessä julkaistiin 18.1.1872 F. Hoffmannin seurueen sirkusilmoitus sekä suomeksi että ruotsiksi (suomenkielessä käytettiin tupla-w -kirjainta, ruotsinkielessä ei).
Ratsasniekkain ratsukehä (Sirkus) Hämeenlinnassa. 
8 päiwän kuluessa aikoo allekirjoitettu seurue antaa muutamia suuria näytöksiä korkeammassa ratsastustaidossa ja hewoisopetuksessa y.m. Lähempiä tietoja antaa affissit.
Afrikalaista Norsua (Elefanttia) näytellään tulewalla wiikolla. Norsut ovat kaikista maaeläimistä suurimmat; täysikaswuisina he pääsewät 14 jalan korkeuteen ja yli 200 wuoden ikään.
F. Hoffmann


Herra Hoffmannin Hevoscirkus oli vieraillut Suomessa vuotta aiemminkin, silloinkin talviaikaan. Francois Carl Adolf Hoffmann kuului laajaan tanskalaiseen artistisukuun, jonka jäseniä liikkui useitakin 1800-luvun pohjoismaissa. Suomessa heitä tavataan 1830-luvulta lähtien. Francois Hoffmann kierteli Ruotsissa 1860-luvun lopussa seurueensa kanssa. Toisena osakkaana oli norjalainen Gunarius Halvorsen. Syksyllä 1871 seurue saapui Vaasaan ja koko talvi kierrettiin Suomea. Näytökset annettiin yksimastoisessa eli ns. amerikkalaisessa teltassa. Joissakin kaupungeissa päästiin ratsastusmaneeseihin. Suurin osa ohjelmasta oli taitoratsastusta. Tärkein nähtävyys oli kuitenkin afrikkalainen norsu Betzi. Helsinkiläiset olivat jo sellaisen nähneet, mutta ainakin meille tamperelaisille se oli ihan uutta. Nuo kaksi vuotta Suomessa jäivät ilmeisesti viimeisiksi Hoffmannille.



.

Tuesday, 15 October 2019

2023 • Sirkusopettajakoulutus • Circus teacher education

Sorin Sirkuksen tirehtööri Taina Kopra 2018.

Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus ovat luomassa ensimmäistä eurooppalaista sirkusopettajakoulutusta. Opetushallitus on myöntänyt Circus++ Youth and Social Circus Arts – an innovative and inclusive education for Europe -kehittämis- ja tutkimushankkeelle noin 360 000 euron Erasmus+ -rahoituksen.
Kolme vuotta kestävässä hankkeessa luodaan viiden partnerimaan yliopiston ja sirkuskoulun yhteistyönä opetussuunnitelma nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen pedagogiikan kandidaattiohjelmalle, jota eri Euroopan maat voivat soveltaa paikallisesti. Hanketta koordinoi Tampereen yliopisto kumppaninaan Sorin Sirkus. Kansainvälisestä koordinoinnista vastaa lisäksi CARAVAN – International Youth and Social Circus Network -verkosto.
Opetussuunnitelman mukaisen tutkinnon voi aikanaan suorittaa hankepartnerimaissa joko kokonaan tai koota tutkinnon eri maissa suoritetuista osista. Tutkinnon myöntää yliopisto. Opetussuunnitelmatyö päättyy syksyllä 2022 ja koulutuksen on tarkoitus alkaa vuonna 2023.
Hanke vastaa nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen toimialan laajentumiseen niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa sekä sen myötä kasvaneeseen ammattitaitoisen henkilöstön työvoimatarpeeseen.

– Hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat sirkustaiteen ohjaajat. He saavat uuden koulutusohjelman kautta korkeatasoisen ammattitaidon tavalla, jolla teorian ja työssäoppimisen yhdistäminen eurooppalaiseksi tutkinnoksi toteutuu mielekkäästi, kertoo yliopistonlehtori Tiina Kujala.
– Sirkustaide auttaa nuoria löytämään itsestään uusia vahvuuksia ja voimavaroja, jotka puolestaan tukevat nuorten oppimista ja työllistymistä. Sosiaalisessa sirkuspedagogiikassa pyritään vaikuttamaan muun muassa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sirkustaiteen avulla, sanoo Sorin Sirkuksen tirehtööri Taina Kopra. Hankkeen aloitusseminaari pidetään Tampereella 12.–13.12.2019.

Mukana hankkeessa ovat
Suomi: Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus
Ruotsi: Stockholms Konstnärliga Högskola ja Cirkus Cirkör
Ranska: Université Paris-Sud ja Le Plus Petit Cirque de Monde (PPCM)
Irlanti : National University of Ireland Galway ja Galway Community Circus
Tsekki: Cirqueon
CARAVAN – International Youth and Social Circus Network

Lähde: Tampereen Yliopisto.
.

Saturday, 12 October 2019

1951–1952 • Cirkus Viking


Kuvatekstissä lukee: "Tivoli Sariola Kaisaniemen kentällä 1960-luvun alussa". Uskon kuitenkin, että tuossa kohtaa eletään vuosia 1951 tai 1952 ja kyseessä on Sariolan omistama Suomen Tivoli. Tuohon aikaan näkyi paljon paikattuja telttoja, kuten tuo taustalla oleva Galg-tyyppinen teltta. Jonglööri Henrico eli Björn Gammals muisteli, että tuo sirkus kuului ryhmälle Berra Sandberg, Lasse Carlsson, "Pliggen" Carlsson ja jomman kumman Carlssonin vaimo. Henrico jatkoi muisteluaan näin:
"Tämä Viking Sirkus oli omassa pienessä teltassaan myös Olympia-vuonna 1952 Suomen Tivolissa. Tuolloin yhdistyivät Matti Sariolan ja Toivo Sariolan osastot yhden kuukauden ajaksi Helsingin Kaisaniemessä. Olin itse esiintymässä Toivo Sariolan Arkadia Sirkuksessa. Meidän kahden sirkuksen välissä oli ulkoilmanäyttämö, jossa esiintyivät mm. Deblars-Revy pyörätaiturit, Thore Erhlingin orkesteri ja Alice Babs jne..."
Alhaalla vielä Kansan Lehden ilmoitus 24.4.1951, jossa mainitaan tuo Viking Sirkus. Aamulehti puolestaan kertoili, että kyseessä on ruotsalainen sirkus. Oliko sirkus Suomessa vain nuo kaksi vuotta? Tivolin yksi vetonauloista näkyy olleen mustaihoiset ihmiset, joita silloin sai vielä kutsua neekeri-nimellä ilman että sitä pidettiin pilkkana.




.

Wednesday, 9 October 2019

2019 • Esiripun takana • Behind the curtain



Sirkuksessa ei ole esirippua samanlaisessa käytössä kuin teatterissa. Maneesi on sirkuksen näyttämö. Sen taustalla on fasadi, jossa on esirippu ja esiintyjät tulevat kukin vuorollaan maneesille esiripun takaa. Sirkus Finlandiassa fasadi on rakennelma, jonka katolla on tila orkesterille. Fasadin takana on garderobi. Se on taiteilijalämpiö, jossa artistit valmistautuvat esitykseensä. Garderobissa säilytetään valtaosaa taiteilijoiden välineistä. Lähes kaikissa eurooppalaisissa sirkuksissa taiteilijat pukeutuvat ja maskeeraavat omassa asuntovaunussaan. Garderobiin tullaan hyvin aikaisin ennen omaa esitysvuoroa, sillä jos jotain odottamatonta tapahtuu edellisessä numerossa, pitää ohjelman jatkua katkeamatta. Tässä muutama kuva Sirkus Finlandian takahuoneesta, jonne yleisöllä ei ole mahdollisuutta päästä katselemaan.

Artistit syöksyvät maneesille esiripun takaa.

Esirippu heilahtaa ja moottori huutaa.

Venyttelyä, lämmittelyä ja valmistautumista.

Jotain isompaa nostetaan teltan kupoliin.

Garderobiin on tehty lisätilaa teltan leventämisellä.

Odottelua.

Taikuri Marko Karvon numero päättyi. Uusi matto maneesille.

Harvemmin etu- ja takaverho ovat yhtäaikaa avoinna, sillä garderobista
ei saisi heijastua häiritsevää valoa esiintymistilaan.

Tätä korkeampi ei mahdu tästä aukosta.

Aviisin ilmoitukset luetaan joka päivä.

Kaksi eri maailmaa verhojen erottamana. 



.

Sunday, 6 October 2019

2019 • Kolme parasta • Top three

Vasemmalta lukien: Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala, Sirkus Finlandian johtaja Carl Jernström Jr., unkarilaisen Magyar Nemzeti Cirkusz´n johtaja József Richter Jr.Maailman Sirkusliiton kunniapuheenjohtaja Monacon prinsessa Stéphaniesveitsiläisen Circus Knie'n johtaja Mary-José Knie, Euroopan parlamentin jäsen István Ujhelyi ja Maailman Sirkusliiton presidentti Urs Pilz.

Tästä kerroin jo toissapäivänä, mutta maailman parhaaksi pääsemisestä kannattaa puhua parikin päivää. Unkarilainen Magyar Nemzeti Cirkusz, suomalainen Sirkus Finlandia ja sveitsiläinen Zirkus Knie ovat nyt Euroopan huippuluokkaan kuuluvia sirkuksia. Euroopan parlamentissa Brysselissä jaettiin Big Top Label -laatusertifikaatit 2. lokakuuta 2019.


Tilaisuuden organisoi Federation Mondiale du Cirque -liiton sirkus-suurlähettiläs ja Euroopan parlamentin jäsen ja BigTopLabelin alullepanija Istvan Újhelyi. Maailman Sirkusliiton kunniapuheenjohtaja. Monacon prinsessa Stéphanie osallistui tapahtumaan. Hän kävi myös kahdenvälisiä keskusteluja komissaari Mariya Gabrielin ja Euroopan parlamentin puhemies Sassolin kanssa. Aiheena oli tietenkin sirkustaide. Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja monet korkean tason poliitikot olivat läsnä palkintojenjakotilaisuudessa.





.

Saturday, 5 October 2019

Leo Paularinne • Surmanajaja • Wall of death rider


Yli 20 vuotta pienoismalleja rakentanut Petri Kovanen sai taas uuden työnsä valmiiksi. Tässä on surmanajaja Leo Paularinne, jota paitansa värin vuoksi sanottiin myös Vihreäksi Paholaiseksi. Mittakaava on 1/35 ja ajankohta Suomen Tivoli 1952. Pyörä on BSA 600 Sloper, mutta monia muitakin pyöriä Paularinne käytti. Vuonna 1950 eräs lehtileike kertoi, että Paularinne rakennutti surmanajoa varten autoa Savonlinnan Autotalossa. Sillä oli pituutta 2 metriä ja painoa noin 250 kg. Auto oli yksipaikkainen ja varustettu 500 kuution Nortonin moottorilla. Tämä kiinnostaa jälleen pienoismallirakentajia, moottoripyöräharrastajia ja varsinkin sirkus- ja tivoli-ihmisiä.


Moottoripyörät ovat aina kiehtoneet etenkin miehiä ja nuoria poikia. Aikoinaan surmanajo oli yksi suosituimmista kohteista tivoleissa. Surmanajoa on ajettu puisissa tynnyrin mallisissa kirnuissa eli pytyissä ja nykyään yhä enemmän teräspalloissa. Tässä lista niistä jotka tiedän ajaneen surmanajoa Suomessa:

– Virolaiset Ludmila ja Konstantin Kala sekä Herbert Loots taiteilijanimellä Herbert Kala.
– Virolaiset Lidia ja Martin Kroll.
Onni Suuronen (28.8.1932–9.1.2014).
Kalevi Suuronen (s. 1953).
Esa Paltila.
– Sisarukset Väinö, Yrjö ja Anna-Liisa (myöh. Ahonen) Jokilampi.
Martti Laaksonen.
Otso ja Sylvi Syversen (myöh. Paularinne).
Leo Paularinne (1922–1992).
Veikko Bållström ja Martti Laaksonen.
Grönqvist.
Miss Katarina.
Mikko Leivo ja Jouni Markkula.
Eino Pönkänen.
Hornanveljet.
Surmanveljet.
Motorodeo.
Cageriders Sasja Laajoki ja Pasi Heikkilä.
– Brasilialaisryhmä Diorios Sirkus Finlandiassa, 5 henkeä 2017, 4 henkeä 2012.

Jokunen taitaa listasta puuttua? Eli Kovasen Petrillä ei vapaa-ajan hommat lopu.





.

Thursday, 3 October 2019

2019 • Big Top Label • Suomeen • To Finland


Big Top Label on laadunvarmistusjärjestelmä eurooppalaiselle sirkukselle. Se on paljolti saman tyylinen arvonimi kuin Michelin tähdet ravintoloille. Sirkus Finlandia on nyt valittu yhdeksi Euroopan parhaimmista sirkuksista. Viime vuonna Big Top Label -arvon sai Blackpool Tower Circus, Cirque Arlette Gruss ja Circus Krone. Eilen arvonimen saivat Sirkus Finlandia, Zirkus Knie ja Magyar Nemzeti Cirkusz.


Perinteiset sirkustaiteet edustavat paljon enemmän kuin yksinkertaista viihdettä – niillä on tärkeä tehtävä kulttuurienvälisen vuoropuhelun sekä taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden helpottamisessa. Sirkus ei tarjoa miljoonille vain laadukasta viihdettä, se työllistää yli 300 000 tuhatta ihmistä vain Euroopan unionissa, ja se tarjoaa epäsuorasti toimeentulon lähes 8 miljoonalle ihmiselle. Big Top Label -titteli myönnetään vain niille sirkuksille, jotka täyttävät Euroopan parlamentin toimivaltaisten ammattiyhdistysten ja asiantuntijoiden asettamat ehdot, mukaan lukien: lakisääteiset vaatimukset, työntekijöiden ja kuluttajan suojaoikeudet, taiteelliset standardit ja tiukat eläinten hyvinvointia koskevat näkökohdat.




.