Wednesday, 30 December 2015

Ursus


Tässä pari taiteilijakorttia Långströmin pariskunnalta. Hanna Långström mainitaan tässä Suomen nuorimmaksi voimanaiseksi. Herra K.V. Långström oli voimamies ja esiintyi taiteilijanimellä Ursus. Heillä oli ilmeisesti hyvin kirjava sirkushistoria takanaan. Heikki Nevala kertoo kirjassaan Huvielämän kiertolaisia Långströmin kiertäneen Suomea jo 1919–1920 Voimistelunäytäntö-nimellä. Myöhempien reissujen aikana oltiin joskus viranomaisten ja poliisienkin kanssa tekemisissä. Ursus jopa istui vankilassa puoli vuotta lapsenryöstöstä. Ursus esiintyi myös viime sotien aikana viihdytysjoukoissa.


Jarmo Teinilä kertoi että Hanna Långström on Johanna Maria Långström omaa sukua Koivurova. Hanna oli naimisissa ainakin kaksi kertaa. 

Monday, 28 December 2015

Duo Urunov – Duo Dzen


Uzbekistanilaiset Elena ja Ruslan Urunov esiintyivät Sirkus Finlandiassa 2006. Nimellä Duo Dzen he esittivät hevos- ja vinttikoiranumeron. Heidän toinen numeronsa oli ilma-akrobatiaa, jonka he esittivät nimellä Duo Urunov. Sillä taiteilijanimellä heillä on myös quick change -numero, mutta sen olen nähnyt vain videolta. Siinä heidän vaatteensa vaihtuvat käsittämättömän nopeasti.

Varsinkin heidän tyylikäs hevos- ja koiranumeronsa on jäänyt mieleeni. Erikoista siinä oli hevosen vetämän vaunun rakenne. Hevonen pääsi kääntymään melkein ympäri vaunujen liikahtamatta.


Kommentit:

Minulla on muisto vuodelta 2006. Oulun esityksestä..
Tämä mies taiteiljan jalka jumittui tuohon renkaan "poikki"puuhun.. tai en tiedä oliko se kramppi tai joku.. mutta joku joutu tikapuitapitkin menemään ja avustamaan häntä (samat tikkaat, mitä itse esiintyjätkin käyttivät) :) 

kalle Kvick

.

Saturday, 26 December 2015

Eläinnäyttelyt talvisin | Menageries in the snow


Eihän nämä nykyaikaiset sivuille päin leviävät asuntovaunut mitään uusia keksintöjä olekaan. Tässä on kuva Sariolan eläinnäyttelyautosta lumen keskellä. Siinäkin sivut työnnetään sisään kun lähdetään liikkeelle. On maaliskuinen ilta 1960. Ilmeisesti kuva on otettu Tampereella, koska kuvaaja on tamperelainen Paul Reinhardt. Sarioloiden varsinaisen talvitivolin toiminnan päätyttyä vuonna 1958, jatkettiin talvisaikaan kiertämistä tivolieläinten kanssa. Tällaiset kiertävät eläinnäyttelyt vierailivat mm. kansakouluilla, myös sirkusnorsu Pepitaa kierrätettiin vastaavalla tavalla talvisin.

Thursday, 24 December 2015

Happy Holidays!


Hauskaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta • Весела Коледа и Щастлива Нова Година • Merry Christmas and a Happy New Year • Feliz Navidad y próspero Año Nuevo • Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar • Buon Natale e felice anno nuovo • Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά • Priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu • God Jul og Godt Nytt Aar • Feliz Natal e próspero Ano Novo • Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku • Joyeux Noël et bonne année • God Jul och ett Gott Nytt År • Frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr • Glædelig jul og godt nytår • Noeliniz ve yeni yılınız kutlu olsun • Veselé Vánoce a šťastný nový rok • Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet • С Рождеством Христовым и с Новым годом • Häid jõule ja head uut aastat

Tuesday, 22 December 2015

Trio Kantokorpi


Osuipa käteeni mainio taiteilija-postikortti.  Kuva on otettu Linnanmäen vesitornin seinustalla. Trio Kantokorven muodostivat veljekset Tapio Kantokorpi (22.2.1926–22.12.2003), Niilo Kantokorpi (22.2.1929–19.7.1987) ja Olavi "Olli" Lintunen (9.11.1928–24.8.1977). Trio esiintyi 40- ja 50-lukujen vaihteessa. Eräässä netti-lähteessä tämän ryhmän jäsenten nimiksi mainitaan Mike, Tom ja Jack. Tietääkö joku ovatko he käyttäneet tällaisia taiteilijanimiä?

Pojat ovat esiintyneet muissakin akrobaattiryhmissä, esimerkiksi 4 Ramos ja Trio Lintunen.


.

Sunday, 20 December 2015

Telttapojat | Ring Boys



Klassisessa sirkuksessa työskentelee joukko miehiä, joita voisi kutsua vaikkapa jokapaikan höyliksi. Kuten artistit, hekin muuttavat täysin ulkoasuaan pari kertaa päivässä. Kurasaappaissa kahlaavasta ja kiroilevasta teltan pystyttäjästä tuleekin hetkessä liukasliikkeinen herrasmies uniformussaan ja kiiltonahkakengissään ja kasvoillaan aurinkoinen hymy. Näitä herroja kutsutaan telttamiehiksi, maneesipojiksi, vahtimestareiksi, paikannäyttäjäksi tai miksi vaan – ihan tilanteesta riippuen. Ja on mukana naisiakin ollut.



Telttamiehet siirtävät sirkuskaravaanin reuraavalle paikkakunnalle ja pystyttävät teltan. Sirkusnäytöksessä he tarkistavat pääsyliput sisäänkäynneissä ja opastavat asiakkaat paikoilleen. Näytöksen aikana he huolehtivat esiintyjien rekvisiitan vaihdoista ja maneesissa. Näytöksen jälkeen tämä joukko hyökkää teltan kimppuun, purkaa sen ja pakkaa autoihin. Ja sama rumba alkaa taas seuraavana aamuna.



Nämä kuvat osoittavat, että telttamiehet ovat aina olleet samanlaisia. Mustavalkokuvat ovat Sirkus Sariolasta viisikymmentäluvun alussa. Värikuvat ovat 50 vuotta myöhemmin Sirkus Finlandiasta. Asujen korea luuranko-kuviointi on perintöä ratsuväen univormuista. Ensimmäiset sirkusnäytökset olivat ratsastusnäytöksiä, joissa useimmiten ratsastajina oli ratsuväen edustajia.

.

Friday, 18 December 2015

Mini-Sirkus 1976


Tampereen Mini-Sirkus kokoontui kesäisin Särkänniemen huvipuiston ulkoilmalavalla, mutta talveksi piti hakeutua lämpimämpiin tiloihin. Saukkola oli yksi kokoontumispaikka. Myöhemmin siirryttiin Sorin nuorisotalolle.


Yksi Mini-Sirkuksen tähdistä oli taikuri Mr Crane oikealta nimeltään Jarmo Salonen. Tässä pari kuvaa hänestä. Ylhäällä Mr Laurex eli Lasse Tiilikainen kirjoittaa nimmariaan Jarmolle. Alhaalla Jarmo täydessä vauhdissa.




.

Wednesday, 16 December 2015

Niilo Merileijona | Niilo the sea lion


Viime kesänä Sirkus Finlandian asiakkaita ilahdutti tempuillaan kaksi merileijonaa Lola ja Lappy. Ne olivat Patagonian merileijonia. Lola oli äiti ja kolme kertaa isompi oli Lappy-poika, joka syntyi Suomen Lapissa 2009. Ingo Stiebner esitti lemmikkinsä niin riemastuttavasti, että vieläkin on hauska muistella niitä. Mutta on Tampereella ollut ihan ikiomakin merileijona.

Sitä en muista oliko merileijonia useampia, mutta ainakin yksi oli Särkänniemen hyljealtaassa Tampereella aivan alkuvuosina 70-luvulla. Se oli Kalifornian merileijona ja sen nimi oli Niilo. Sillä oli samassa ulkoaltaassa kavereina kirjohylje Wilhelmi ja harmaahylje Marjaana. Wilhelmi tuli lahjoituksena Stutgartin eläintarhasta. Marjaana löydettiin lohisiimaan takertuneena Kaskisten edustalta. Allasta ei ole enää. Valokuviakaan en löytänyt mistään. Nämä kuvat ovat viime kesältä.


Monday, 14 December 2015

Sirkus Sariola 1950


Tämä ilmoitus oli Aamulehdessä 14.5.1950. Kyseessä oli Sirkus Sariolan toinen kesä. Tässä muutama kuva sirkusohjelmasta.


Erehdyin ensin luulemaan että ilmoituksessa mainittu sirkusklovni Sippo olisi Sivo Siponen. Kuvatekstissä kuitenkin kerrotaan toista. Sippo oli ruotsalainen Sigfrid Hanell. Hän esiintyi yhdessä 3 Barengos -klovniryhmän kanssa ja toimi yksinään maneesipellenä.


Tässä esiintyy Paulo Familo. Kiikkulaudan päällä seisovat poni ja Juliet Foster. Vieressä seisoo Frank Paulo ja vahtii ettei kääpiönorsun vauhti mene liian rajuksi.


Hurjapäinen taiteilijaryhmä 4 Contys esiintymässä lentävällä trapetsilla. Tämä on ilmeisesti kuvattu kesähelteellä kun teltan helmakankaat on nostettu ylös. Näissä kahdessa alimmaisessa kuvassa huomio kiinnittyy teltan myrskytankojen runsaaseen määrään. Nykyisessä Sirkus Finlandian teltassa niitä on vain kahdeksan kappaletta.

.

Saturday, 12 December 2015

Sirkus Tähti Talvisirkus | Winter Circus


Tänään ja huomenna on vielä mahdollisuus käydä katsomassa Sirkus Tähden Talvisirkus Helsingin Oulunkylässä. Kävin katsomassa ensi-illan sateisena keskiviikkona. Isolla hiekkakentällä seisoi Keski-Euroopasta hankittu komea teltta. Se on kaksimastoinen ilman myrskytankoja ja paljon turvallisemman näköinen kuin edellinen teltta. Joulupukkia ei kuitenkaan näkynyt missään lupauksista huolimatta.


Siltä joulupukilta Sirkus Tähti olisi voinut myös pyytää lisää valoja teltan sisälle. Niitä olisi tarvittu sekä yleisvalaistukseen että ohjelmanumeroihin. Valtava pimeys ei oikein luo talvitunnelmaa ja varmaan pelottaakin joitakin. Uusi aloittava yritys ei tietenkään voi olla täydellinen, mutta talven tai joulun tunnelma ei synny vain parista pikkukuusesta ja tonttulakeista pimeässä teltassa.


Ulkoisista pikkupuutteista huolimatta esiintyjäjoukko oli hyvä. Ohjelman juonsi sirkustirehtööri Samir Abdelmeguid. Hän myös esiintyi Taikuri Samir -nimellä ja jongleerasi. Hanuri pysyi myös hänen hyppysissään mukavasti.


Muutamista ohjelmanumeroiden taustamusiikeista vastasi forssalainen yhtye Delia St.Claire I. He musisoivat myös koko väliajan miellyttävän melankolisella tyylillään. Trion jäsenet olivat Sini Eloranta – laulu, Juha Kreivi – kitara ja Anssi Pohjola – basso.


Kaikki esiintyjät olivat suomalaisia. Ohjelman aloitti 12-vuotias trapetsilupaus Sara Tolpo, josta kuulemme vielä paljon, jos vain tytöllä intoa riittää harjoitteluun.


Vatsastapuhuja Ari Lauanne esitti loistavan numeron. Hetken päästä sama herra seisoi maneesilla heitellen veitsiä avustajansa ympärille.


Prof. Bluffo eli Pekka von Cräutlein oli artistijoukon vanhin ja se näkyi myös karismassa. Ihastuttavan Mariansa kanssa he esittivät useita numeroita vankalla rutiinilla. Sitä ei hankaloittanut edes jääkarhun pään putoaminen kesken numeroa.


Aaro Kontio oli monipuolinen artisti, joka hallitsi sekä diabolon että tulen. Aarolta löytyy neljä diabolon suomenmestaruutta, joista tuorein on tältä vuodelta. Myös maailmanennätyksiä Kontiolla on kaksi kappaletta.


Iida Vuorinen hämmästytti sirkusteltan yleisöä tuoliakrobatiallaan. Numeroon kuului myös osio yksipyöräisellä, mutta turhan korkeaksi rakennettu maneesiaita peitti sen näkemisen muilta kuin aition eturivissä istuvilta. Miksi maneesin ympärillä edes oli aita, kun ohjelmassa ei ollut esimerkiksi eläimiä? Siihen riittäisi ihan hyvin pelkkä piste eli matalista laatikoista koottu koroke.


Thursday, 10 December 2015

Sirkuksen termitietokanta | Circus Terminology Database

Kiinalainen nuorallatanssija Cong Tian Sirkus Finlandiassa 2011. 

Haluaisitko tietää mitä tarkoittavat suomeksi sirkustermit Funambulist, Seilläufer tai Koorddanser? Entä kuka kertoisi mitä on nuorrallatanssija venäjäksi? Netistä löytyy apu. Osoitteessa http://www.circusfederation.org/terminology_database on sanakirja, josta löytyy sirkusalan termit useilla eri kielillä. Se ei ole vielä täydellinen, mutta voit täydentää sitä ja tehdä korjauksia. Ainakin suomenkielisissä termeissä on vielä puutteita. Tietokantaa ylläpitää Maailman Sirkusliitto.



Tuesday, 8 December 2015

Valtio jakoi rahaa | The state shared money


Valtio on jälleen muistanut myös sirkustaiteilijoita. Valtion esittävien taiteiden toimikunta myönsi sirkustaiteen valtionpalkinnon Mad in Finland -työryhmälle, jonka muodostavat Mirja Jauhiainen, Sanna Kopra, Stina Kopra, Heini Koskinen, Sanja Kosonen, Elice Abonce Muhonen ja Lotta Paavilainen. Palkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa, ja sen jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen torstaina 26.11.2015 Helsingissä. Teosta on esitetty ympäri Eurooppaa yli viisikymmentä kertaa ja se on kerännyt jo noin 18 000 katsojaa.


Monialaisen taiteen valtionpalkinto meni WHS:lle. Valtion taiteiden välisyyden, moninaisuuden ja kansainvälisyyden toimikunnan myöntämän palkinnon jakoi ministeri Grahn-Laasonen 18.11.2015 Helsingissä. Palkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa. WHS on visuaalisen teatterin ja nykysirkuksen taiteilijaryhmän Ville Walo, Kalle Nio ja Anne Jämsä perustama yhdistys. Palkinto myönnettiin uuden monialaisen taiteen esityspaikan Teatteri Unionin perustamisesta Helsinkiin.


Taiteen edistämiskeskus myönsi lastenkulttuurin valtionpalkinnon Sairaalaklovnit ry:lle 21.11.2015. Palkinto myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta lastenkulttuurityöstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta lastenkulttuuritoiminnasta. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa. Sairaalaklovnit ry aloitti toimintansa vuonna 2002 Hyksin lasten- ja nuortensairaalassa. Nyt toimintaa on kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa, joihin kaikkiin on keskitetty vaikeimmat ja pitkäkestoisinta hoitoa vaativat lapsipotilaat. Tällä hetkellä koulutettuina sairaalaklovneina, klovnitohtoreina, työskentelee 40 esiintymisen ammattilaista. Yhdistyksen toiminta rahoitetaan kokonaan avustus- ja lahjoitusvaroin

.

Sunday, 6 December 2015

Varietee Magica


Toissapäivänä tuli erinomainen tilaisuus tutustua upouuteen Kangasala-taloon. Varietee Magican kiertue päättyi sopivasti naapurikuntaan. Pakkohan se oli mennä katsomaan. Paikan löytyminen tuotti ensin vähän hankaluuksia tamperelaistaksille, mutta hämäläisellä sitkeydellä se pimeyden keskeltä löytyi. Oli synkkä ja myrskyinen yö. Arkkitehti oli kai päättänyt, että nimikilpien ei tarvitse olla turhan näkyviä. Mutta palvelu sisällä pelasi hyvin. Narikka ja kahvio todella palvelivat. Väliaika-buffet maksoi 9 euroa ja sillä herkuttelimme niin paljon kuin kehtasimme.


Mutta asiaan. Itse show päättyi vähän niinkuin kesken. Uskon, että alan ammattilaiset huomasivat esiintyjien pilviä hipovat taidot. Luulen kuitenkin, että moni muu jäi odottamaan vielä jotain. Ohjelman keskeneräisyyden tuntua lisäsi valitettavasti se, että valaistus ja äänentoisto oli luotu ilmeisesti vain vartti ennen esitystä. 

Ohjelmassa oli kaksi taikuria, yksi jonglööripari ja yksi jalkajonglööri. Timo Kulmakko hoiti juontajan tehtävät omalla persoonallisella huumorillaan. Samalla hän taisi tehdä yhteensä tunnin mittaisen taikuriesityksen. Emily & Menno Van Dyken numero oli mielenkiintoinen yhdistelmä tanssia ja jongleerausta. Selyna Boginon jalkajongleeraus oli loistavaa. Illan huipennus oli An Ha Lim käsittämättömällä taikuriohjelmallaan. Koko numero oli yksinomaan pelikorttien hämmästyttävää ilmestymistä tyhjästä. Numeron lopussa niitä oli lattia tulvillaan. Ja kaikki kortit vain ilmestyivät hänen käsiinsä. Ihanaa katseltavaa.

An Ha Lim

.

Friday, 4 December 2015

Sorin Sirkus 30 v Historiikki | History book


30-vuotisen toimintansa kunniaksi tamperelainen nuorisosirkus Sorin Sirkus on julkaissut komean kirjan historiastaan. Lähes satasivuinen eepos on täynnä menoa ja meininkiä, iloa ja innostusta. Tämä historiakirja ei ole kuivaa luettavaa. Pirteä taitto ja runsas kuvitus heijastavat hyvin sitä intoa millä Sorin Sirkus toimii. Alkuvuosien innostus ei ole laimentunut. Netistä www.sorinsirkus.fi/30v/ löytyy myös monipuolinen esitys Sorin historiasta.

Synttärijuhlinta huipentuu parhaillaan näytökseen Las Necalas -joulushow. Näytöksiä on 10.1.2016 asti. Kovasti näyttävät loppuunmyydyiltä, mutta käy tarkistamassa Lippupisteen sivuilta. Esityksessä on säkenöintiä ja säihkettä. Moni ammattilainen jää toiseksi näiden nuorten rinnalla. Tässä alhaalla tämänvuotisen joulushown luonut työryhmä pelipöydän ääressä.




.

Wednesday, 2 December 2015

Krokotiili imitaattori | Crocodile Impersonator


Toissapäivänä oli juttua Seurue Modernin Tampereen vierailusta. 1927. Heidän ilmoituksessaan mainittiin yhdeksi esiintyjäksi Krokotiili imitaattori. Voisiko se olla 2 – The Ferry?  Millaista mahtoi olla tämän krokotiilin ääntely? Todella harva suomalainen oli sitä kuullut luonnossa, joten kaikki kävi.

Monday, 30 November 2015

Seurue Modern 1927 | Troupe Modern


Tämä ilmoitus oli elokuun alussa Tamperelaisessa Kansan Lehdessä. Telttansa he pystyttivät Kirjapaino Hermeksen pihalle Lapintie 4. Paikka oli hyvin suosittu monien sirkusten keskuudessa. Ohjelma näytti kovin houkuttelevalta.
Outoja artisteja, mutta paria uskallan veikata tuntevani. Humoristi Magnus saattaa olla virolainen, joka esiintyi joskus klovniparinaan Rolant.
Sirkus Medranossa esiintyi 1930 2 Klinti, jotka esittivät taidenäytteitä polku- ja moottoripyörillä. Ilmeisesti sama Klint kuin tässäkin.
Seurue Modern poikkesi Tampereella seuraavanakin vuonna. Kuka oli tämän sirkusseurueen vetäjä?


Tämä kuva on otettu Pietarsaaressa 1928.


Ilmakuva Tampereen Lapintien, Satakunnankadun ja Rongankadun risteyksestä vuonna 1962. Kuvan keskellä on keskuspaloasema ja sen yläpuolella Hermeksen Kirjapainon talo, jonka pihamaalla Lapintie 4:ssä Seurue Modern esiintyi. Kirjapainon talon yläpuolella näkyy vielä Tampellan Juhlatalo, joka nykyään on Tampereen Komediateatteri.


Tällä ilmoituksella vielä muistutettiin kansalaisia taiteilijaseurue Modernin näytöksistä.
.

Saturday, 28 November 2015

Fakiiri Jussi Pöyhönen 1956 – Fakir


Viittaan ja tyyliteltyyn turbaaniin sonnustautunut fakiiri Jussi Pöyhönen side-show -telttansa oviaukossa vuonna 1956, jossakin Suomen Tivolin tivoliosastoista. Samana vuonna hän esiintyi myös Linnanmäen Pikkunäyttämöllä.


Koko Suomen tietoisuuteen Pöyhönen nousi vuoden 1956 lopulla, kun hänet yhdessä Apu-lehden reportterin Matti Jämsän kanssa haudattiin elävänä. Pöyhösellä oli tavoitteena pysyä pimeässä arkussaan parin metrin syvyydessä peräti 12 vuorokautta. Maailmanennnätystä ei kuitenkaan syntynyt. Yksi vuorokausi oli hänelle tarpeeksi. Matti Jämsä sen sijaan pysyi arkussaan  8 minuuttia vaille 50 tuntia, eikä olisi vieläkään tullut pois ellei Apu-lehden johto olisi sitä vaatinut. Matti Jämsällä ja Jussi Pöyhösellä oli monta muutakin yhteistä seikkailua. Yksi niistä oli koskenlasku suljetussa tynnyrissä. Jämsä käytti Pöyhösestä nimitystä "haavoittumaton ihmemies".



Tässä vielä pari Suomen Tivolin ilmoitusta vuodelta 1956. Pöyhösen nimeä ei niissä näy, joten hän liikkui jonkun toisen osaston kanssa muualla kuin Tampereen suunnalla. Sariolalla oli tuohon aikaan useita tivoli-osastoja.


Thursday, 26 November 2015

Fakiiri Adalbert Hamed 1914 – Fakir


Ylhäällä osa ilmoituksesta, joka oli tamperelaisessa Kansan Lehdessä 29.1.1914. Ilmoitus oli harvinaisen suuri – yhdellä palstalla ja korkea. Erikoisuutta lisäsi siinä ollut puupiirros taiteilijasta. Fakiiri Adalbert Hamed kiersi Suomea jo edelliskesän Anton Anthoniuksen  omistamassa Sirkus Hippodromissa. Häntä mainostettiin silloin  "unkarilaisena".

Ylläolevan lehti-ilmoituksen teksti kokonaisuudessaan tässä:

Ensi kerran täällä! Kaikkialla täydet huoneet! Fakiiri Adalbert Hamed! Päivän ihme.
Mies ilman hermoja
Anatominen maailman attraktioni
Palokunnan talolla perjantaina 30p. tammik klo 8.15 ip mielenkiintoinen ja samalla tieteellinen esitys.
Kaupungin lääkäreitä ja tiede miehiä pyydetään tulemaan. Fakiiri Adalbert Hamed lävistää ruumiinsa, käsivartensa, säärensä, vatsansa, kaulansa, päänsä, silmänsä y.m. teräväksi hiotuilla erilaisilla aseilla; pyöreiksi tahkotuilla, kulmikkailla j.n.e. Kokeita tikareilla ja veitsillä. Yleisö saa itse, jos niin haluaa! lävistää fakiirin ruumiin sanotuilla aseilla. Adalbert Hamed, mies ilman hermoja suorittaa muuten hämmästyttäviä töitä.
Ristiinnaulitseminen.
Fakiiri antaa yleisön ristiinnaulita itsensä. – Naulat saa yleisö lyödä läpi hänen kätensä j.n.e. kiinni ristiin ja vetää myös ne pois. Risti on yleisön nähtävänä huoneuston eteisessä esityspäivänä klo 9 ap. – 5 ip.
Useamman henkilön yhteenneulominen.
Fakiiri neuloo yhteen 2 tai useampia henkilöitä näiden vähääkään tuntematta kipua siitä. – ilmoittautumiset voivat tapahtua esityksen aikana heti ennen kokeiden alkua tai aikaisemmin. Kaikki kokeet suorittaa fakiiri yleisön toivomuksen mukaan joko verivammalla tai ilman. Erikoisesti huomautetaan että esitys on ehdottomasti humpuukivapaata.
Suosituksia ja todistuksia tunnetuilta henkilöiltä ja tiede miehiltä sekä koti että ulkomailta on nähtävänä. Adalbert Hamed antoi lääkäreille ja tiedemiehilla erikoisnäytöksen Internat. Tiedeakademiassa Berliinissä ja on siellä tunnustettu huomattavimmaksi ihmeeksi ja on hän esiintynyt Amerikan ja Europan parhaimmilla näyttämöillä.
Liput: Numeroidut paikat á 3 mk., 2 mk ja 1:50, muut paikat saliin ja parvekkeelle 1 mk. Ennakkomyynti Express'in sikarimyymälässä torstaina ja perjantaina klo 5 een ip sekä sisään käytävällä 2 tuntia ennen esityksen alkua. HUOM.! Lapsia alle 12 vuod. ei lasketa.



Puupiirros 1900-luvun alusta. Tämä ei liity mitenkään yllämainittuun ilmoitukseen.

.