Monday, 30 May 2016

Klovni Walter

Gregor.

Walterilla on huomenna syntymäpäivä. Onneksi olkoon! Walter eli Valtteri on oikealta nimeltään Heikki Leppävuori. Oikeastaan hänen piti esiintyä Sirkus Finlandiassa tänä vuonna taiteilijanimellä Gregor, mutta esitteisiin tuli vahingossa nimi Walter. Ainahan hän on ollut Valtteri – oikein tuplaveelläkin välillä.

Walter (Gregor) torjuu Finlandian sirkustirehtöörin ehdotukset.

Gregor on kuitenkin Leppävuoren yksi uusista hahmoista, joka on vallan ihastuttava tyyppi. Hän vilahtaa siellä täällä koko ohjelman ajan, mutta varsinainen numero on vallan erikoinen nuorallakävelijän taidonnäyte.

Maneesimestari Carlo Jarz auttaa Valtteria pahimman yli Sirkus Finlandiassa 2012.

Laskujeni mukaan hän on esiintynyt aiemmin Sirkus Finlandian kiertueilla viisi kertaa. Ensimmäinen kerta oli 1986. Klovni Valtteri oli mukana myös Finlandian Bulgarian kiertueella 1989–1990. Nykyvuodet ovat kuluneet pääasiassa nykysirkuksen ja alan opiskelijoiden parissa. Hän on pääasiassa klovni ja akrobaatti. Hän on myös sirkusopettaja ja -ohjaaja useissa eri laitoksissa ja produktioissa.

Sirkus Finlandia Juniorissa 1986.

Uskotteko, jos kerron, että Valtteri esiintyi myös Sirkus Sariolassa vuonna 1994? Kyllä vaan! Civa-lehden 2/1994 mukaan Suomen Tivoli järjesti kokeilumielessä juhannuksena 1994 Rovaniemellä ihan oikean vanhan ajan sirkusnäytöksen sini-valkoisessa teltassa. Ja yksi tähdistä oli Valtteri. Muita tähtiä olivat ainakin jonglööri ja taikuri Jani Suihkonen sekä Lili Sariola käärmeineen. Juontajana toimi Markku Aulanko.

Sirkus Finlandiassa joskus kauan sitten.


.

Saturday, 28 May 2016

Tanye


Tämä taiteilijakortti on vuodelta 1928. Lättiläinen Tanye oli oikealta nimeltään Tanja Saban. Tanjalla oli esityksessä 10–14 koiraa ja hän esiintyi Suomen Tivolissa 30-luvun alussa.

Netistä löytyi tällainen selitys lättiläisistä: Lättiläinen Liivinmaa on historiallinen alue, joka käsitti nykyisen Etelä-Viron ja Pohjois-Latvian. Liivinmaan nimi johtuu liiviläisistä, jotka aikoinaan ovat muodostaneet merkittävän osan alueen väestöstä. Nykyään liiviläisiä kuitenkin asuu enää vain Latvian länsi­osissa, Kuurinmaalla, ja sielläkin he ovat aivan pienenä vähemmistönä. Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen vuonna 1917 Liivinmaan pohjoisosat yhdistettiin Viron kuvernementtiin ja muodostettiin Viron autonominen kuvernementti, joka seuraavana vuonna itsenäistyi samoin kuin Latviakin. Näin ollen Liivinmaa tuli jaetuksi Viron ja Latvian kesken.

Thursday, 26 May 2016

Kuka • Who ?


Ketä esittää tämä postikortti Sinikka Lehtisen kokoelmasta? Ammattilainen on kyseessä, mutta kuka?

Kommentit:

Viitaten tähän postaukseen ja aikaisemmin olleisiin postauksiin veikkaan, että kyseessä on
 J E Huttunen!
MA


.

Tuesday, 24 May 2016

Trio Latini


Muutama päivä sitten kirjoitin virolaisesta Olga Toomista. Bloggausta kommentoi Sinikka Lehtinen antaen arvokasta lisätietoa. Hän mainitsi myös Olgan miehen Nikolai Elmar Lattikin (1891–1936), joka esiintyi myös akrobaattiryhmässä Trio Latini. Tässä pari kuvaa. Nikolai Lattik on yläkuvassa keskellä ja alakuvassa oikealla. Entäs kaksi muuta? Keitä he ovat?

Kommentit;

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Trio Latinin miehet ovat kaikki samaa Lattik´n sukua. Yläkuvassa vasemmalla on Aleksander Rudolf Lattik (1884-1943), seuraavana hänen veljensä, Olga Toomin aviomies Nikolai Elmar Lattik (1891-1936) ja kolmantena Aleksander Rudolfin poika Valentin Lattik (1914-1984). Alakuvassa samat miehet. Ryhmä esiintyi taitavina akrobaatteina useassa maassa mm. Pariisissa ja Nizassa. Suomessa he esiintyivät 1930-luvun taitteessa mm. Sariolan Sirkus Maximissa ja Talvitivolissa. Nikolai esiintyi myös yhdessä vaimonsa Olgan kanssa nimellä Olga ja Nicola ja Valentin yhdessä veljensä Vladimirin kanssa nimellä 2 Valentino
Sinikka Lehtinen

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<



<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Hello!
The person on the right side on upper photo is Vladimir Lattik. He is Stepson of Aleksander Rudolf Lattik. On the second photo he is in the middle. By the way my grandfather is Nicolai (Elmar) Lattik. "Valentino 2" was used by the (wright)son of Aleksander-Rudolf, Valentin Lattik. Valentin performed under "Valentino 2" with his wife Maria Lattik. https://www.geni.com/people/Valentin-Lattik/6000000022973413588?through=6000000022973620344
Could you please send me the 2nd photo, I have not this in my archive. More about them you can read on my site here https://sites.google.com/site/aarepaullattik/lattikud
There are also more photos and documents. Text is unfortunately only in estonian, but you can use google translate to finnish. If you have some photos and documents I do not have I would be happy to have them from you. For any comments and questions do not hesitate me to contact by e-mail aarepaul@yahoo.fr
Sincerely,
Aare-Paul Lattik

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Mielenkiintoinen tieto, että Valentin ei olisikaan ollut Trio Latinissa, vaan Vladimir. Minä olin saanut tiedon Kaljo Krollilta, joka oli korttini taakse kirjoittanut  Valentin. Nyt tarkistin asian geni.comista ja Kaljo ja minä oltiin väärässä. Kolmas henkilö on todella Nikolai Elmarin veljen Aleksander Rudolf Lattikin ottopoika Vladimir, jonka isä on tuntematon. Pahoittelen virhettäni
Olen iloinen, että tässä vaiheessa selvisi virheeni, kun olen juuri laittamassa tekstejä sirkuskortteihini, jotka tulevat syksyllä näytille Järvenpään filatelistikerhon 40-vuotis- juhlanäyttelyyn.
Sinikka Lehtinen


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

.

Sunday, 22 May 2016

Sirkus Tähti Kirkkonummella 2016


Sirkus Tähti on liikkeellä jo toista vuotta. Samir Abdelmeguid on siis tosissaan. Toivottavasti intoa riittää vielä vuosiksi eteenpäin. Kentällä seisoo sini-keltainen teltta ja sen vieressä pomppulinna. Ympärille on kiertynyt muutama auto ja asuntovaunu. Yksi niistä on samalla lippukioski, josta saa myös ostaa erinomaisen ohjelmalehden itselleen. Lippujen hinnat 18–25 euroa.


Sisällä maneesia ympäröivä aita on madallettu. Aitioissa on yksittäiset tuolit. Nousevassa katsomossa istutaan puulankuilla. Valoja tarvittaisiin maneesille lisää. Teltan sisällä, oviaukon vieressä on kioski, jossa myydään kaikkea perinteistä sirkussyötävää ja -juotavaa. Kiertäviä kaupustelijoita ei näkynyt.

Ohjelma kulki vielä keväällä vähän kankeasti ja töksähtäen. Ongelmia oli valojen kanssa, äänen kanssa ja rekvisiitan vaihdossa. Esiintyjäjoukko oli pieni, mutta sitäkin parempi.


Suomalainen Klovni Dodo ei puhu sanaakaan, mutta ruumiinkieli on sitäkin ihanampaa.


Ranskalainen Duo Vincali eli Schlegel Allisone ja Robart Vincent hoitivat näyttävästi veitsenheiton, jongleerauksen ja ilma-akrobatian.


Pyöreähkö, sympaattinen liettualainen Greta Jurkone esiintyi kissojen ja koirien kanssa. Hän esitti myös hula-vanteet.


Sirkustirehtööri Samir Abdelmeguid teki suurimman työn. Hän oli juontaja, klovni, jonglööri, taikuri, lipunmyyjä, ääni- ja valaistusmies ja paljon muutakin. Ehkä liiankin paljon.


Sirkus Tähden nettisivut ja blogi eivä kulje ihan samaa tahtia sirkuksen kanssa. Ne ovat kuitenkin tärkeimpiä informaatiolähteitä nykyihmisille ja ne olisi syytä pitää ajan tasalla elävinä ja toimivina. Facebook-sivut näkyvät toimivan paremmin.

.

Friday, 20 May 2016

Mlle Toom


Tämä sirosti vaijerilla liikehtivä kaunotar on mademoiselle Olga Toom. Virolainen Toomin perhe esiintyi 1920-luvulla ainakin Tivoli Hesperiassa ja Sariolan tivoleissa. Osaako joku kertoa hänestä lisää?



Muuten – Mlle eli Mademoiselle on ranskaa ja tarkoittaa neitiä. Sana muodostuu etuliitteestä ma = "minun" + demoiselle = "neito" tai "tyttönen".

Kommentit:

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Olga Toom syntyi Virossa v. 1903. Hänen vanhempansa olivat Joosep ja Anna Toom. Puoliso oli Nikolai Elmar Lattik (1891-1936),jonka vanhemmat olivat Johan ja Ewa Lattik. Olgalla ja Nikolailla oli yksi lapsi, Raivo Lattik. Olgan kotona oli 10 lasta, joten Olgan oli lähdettävä työn perään Tallinnaan, jossa hän toimi tarjoilijana. Samaan aikaan hän alkoi harjoitella sirkustemppuja ja v. 1927 hän oli ensimmäisen kerran sirkuksessa. Solmittuaan avioliiton Nikolai Lattikin kanssa, he kiersivät yhdessä useissa sirkuksissa Suomessa, Ruotsissa, Puolassa ja Neuvostoliitossakin. Viimeksi mainitussa maassa hän esiintyi itse Stalinille Kremlissä. Kun hänen miehensä kuoli v.1936, Olga jatkoi esiintymistä pienen poikansa kanssa Virossa. Olga jäi eläkkeelle v. 1958 ja kuoli v. 1987.Olgan mies Nikolai esiintyi akrobaattina Trio Latini-nimisessä ryhmässä.
Kortti kuuluu Sinikka Lehtisen kokoelmaan ja on skannattu Keravan Museon Muistaja-tietokantaan.
Sinikka Lehtinen

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Lisätietoa Olgasta ja Nikolaista löytyy myös täältä:
https://www.geni.com/people/Olga-Lattik/6000000022921568653
https://www.geni.com/people/Nikolai-Elmar-Lattik/6000000022921693305
Kari

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

All is wright except that Olga Toom never performed together with my father...
sincerely, Aare-Paul Lattik
see here:
https://sites.google.com/site/aarepaullattik/lattikud

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Hello!
Check this site:
https://sites.google.com/site/aarepaullattik/lattikud
All additional documents and photos are very welcome!
Thank you!


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

.

Wednesday, 18 May 2016

Sirkus Caliba Espoossa 2016


Sirkus Caliba on perustettu 1998. Ensimmäinen kiertue lähti liikkeelle keväällä 2000. Alkuvuosien kimallus on himmentynyt. Samettia, kukkia, kristallikruunuja ja peilejä on edelleen, mutta niiden hohto on pois. Suuremman huomion vie niiden edessä seisovat artistien rekvisiitat. Aurinko paistaa silmiin lämmityslaitteen aukosta ja esiripun verhojen välistä. Mutta toisaalta – tuossa on oma viehätyksensäkin.


Sirkustirehtööri Ines Ullmann-Dimitrova toimii kuulutttajana. Tosin vuosien mukanaan tuomat maneerit äänessä ovat niin voimakkaat, että puolet puheesta jää arvailuksi. Kuuluttajan asu ei oikein stemmannut kristalleihin. Tunnelmakin kohoaisi huomattavasti, jos kuuluttaja ja maneesimiehet käyttäisivät jonkinlaisia esiintymisasuja. Nyt jokainen esiintyy missä sattuu.


Artistijoukossa taisi olla kymmenkunta henkilöä. Erityisesti mieleen jäi Borko-klovni, joka ahersi ehkä suurimman työmäärän. Yleisö pysyi hyvin hänen hanskoissaan. Toinen mieleen jäänyt taiteilija oli varsijousiampuja, jonka numero eteni vauhdilla ja rutiinilla. Kaikkien artistien numerot kärsivät melkoisesti vähäisestä valaistuksesta. Koko showssa oli runsaasti turhia pikkunumeroita pidentämässä näytösaikaa.


Caliban kuljetuskalusto ja teltta näyttivät siisteiltä. Lippujen hinnat olivat kohtuulliset 16,90–21,90. Aivan yhtä hyvin olisin hyväksynyt hinnat 17–22 euroa. Ohjelmalehteä ei sirkuksella ole. Olisi ollut mukava tietää edes artistien nimet. Normaalia kioskimyyntiä oli teltan sisällä. Kiertäviä kaupustelijoita ei osunut silmiini. Ulkona oli pikkulapsille pomppulinna. Ja kahvia sai ilmaiseksi väliajalla – kuten aina ennenkin.


.

Monday, 16 May 2016

Cirkus Metropol 1936


Nyt pistän tähän arvioita omasta päästäni, koska varmistuksia en löytänyt tämän sirkuksen tiimoilta. Cirkus Metropol mainosti itseään Kansan Lehdessä elokuussa 1936. Tampereen Ratinaan oli ilmeisesti rakennettu tilapäinen maneesi, koska vakituista ratsastusmaneesia siellä ei ollut.  Tai sitten se oli tavallinen sirkusmaneesi teltassa koska mukana oli myös mannermaista suurohjelmaa.

Vuosina 1936–1938 Cirkus Metropolin omistivat ilmeisesti akrobaattiryhmä Ilmariset eli Hjalmar ja Sylvia Hautamäki. Metropol myytiin Latviaan 1938. Tätä ennen heillä oli myös Sirkus Kastor. Alakuvassa Seurue Olympian omistaja Hautamäki poseeraa karhun kanssa 1927.



Saturday, 14 May 2016

Finlandian uusi teltta • The new big top



Sirkus Finlandian uusi teltta näyttää komealta. Kirkkaat, puhtaat värit tekevät siitä houkuttelevan näköisen. Yhtäkkiä katsoen se ei paljoakaan eroa edeltäjästään. Siromman näköinen se on. Ylinnä on kuva uudesta teltasta ja sen alla vanha teltta. Kooltaan ne ovat lähes saman kokoisia. Uusi teltta on puoli metriä korkeampi. Uuden katolta puuttuu vielä sirkuksen logo. Teltan on valmistanut italialainen Scola Teloni.



Tässä sisäkuva uudesta teltasta ja sen alla kuva vanhasta. Tästä nyt näkee miksi ulkomuoto on sirompi uudessa teltassa. Kaikki myrskytangot ovat poissa. Asiakkaiden näkökenttääkin haitanneet kahdeksan isoa pylvästä on hävitetty. Muuten sisustus on sama kuin ennenkin. Orkesterikoroke ja fasadikin taitatavat olla lähes samanlaisia. Uusia valaisimia on ilmestynyt muutama kappale.

Vanha teltta on tallessa varatelttana. Tarvittaessa sitä vuokrataan myös erilaisiin tapahtumiin.


Thursday, 12 May 2016

Georgis Zachs


Amerikkalainen Georgis Zachs oli yksi monista Harry Houdinin (1874–1926) innoittamista kahlekuninkaista. Hänen veljensä toimi avustajana ja yhdessä he muodostivat artistiparin Bros Zachs. Saksalaisen Adolph Friedländerin valmistama juliste (48 x 68 cm) on vuodelta 1912. Tämä postikortti on kuvattu Solmu Mäkelän julistekokoelmasta.

.

Tuesday, 10 May 2016

Pepita


Suomalaisessa sirkuksessa nähtiin norsun esiintyminen viimeksi 30 vuotta sitten. Intialainen norsu Pepita oli yksi suosituimmista. Se hankittiin Sirkus Sariolaan 1953 ja sittemmin Tivoli Unto Sariolaan. Yäkuvassa Pepita esiintyy saksalaisen kouluttajansa Klobachin kanssa vuonna 1956.  Keskellä kuvaa maneesin reunassa näkyy teline, jonka päällä Pepita tasapainoili. Alakuvassa Pepita myöhemmän kouluttajansa Kalle Nymanin ohjauksessa vuonna 1968.


Sunday, 8 May 2016

Jozef Wodzinski


Tunnelmapala sirkuksesta. Puolalainen taiteilija Jozef  Wodzinski (1858–1919) oli taidemaalari joka teki tauluja ja kuvitti lehtiä. Tässä hänen näkemyksensä sirkusnäytöksestä 1900-luvun alussa.

Friday, 6 May 2016

Paussiklovni | Reprise clown

Vuonna 1977 Suomessa kiersi italialainen sirkus Citta di Roma
Tässä paussiklovni viihdyttää yleisöä maneesipoikien vaihtaessa maneesin mattoa. 
Hän kuuluu ilmeisesti Zacchinin musikaaliseen klovniryhmään.

Klassisen sirkuksen yksi peruselementeistä on klovni. Pääpiirteissään klovnien tehtävät voi jakaa kahteen osaan: paussiklovnit ja numeroklovnit. Joissakin sirkusnäytöksissä sama klovni hoitaa molemmat tehtävät, joissakin on erikseen klovnit kumpaankin tehtävään.

Espanjalainen klovni Totti Alexis on riisunut itsensä alushousuisilleen katsomossa 
ja huomio on taattu. Monikaan ei huomaa, kun samaan aikaan lähes pimeälle maneesille 
kannetaan seuraavan esiintyjän rekvisiittaa. Sirkus Finlandia 2013.

Numero- eli entrée-klovneilla on oma numeronsa sirkusesityksessä. Paussi- eli reprise-klovnit esiintyvät sirkusnumeroiden välissä yrittäen kiinnittää yleisön huomion itseensä sillä aikaa kun maneesipojat vievät edellisen artistin tarvikkeet pois maneesilta ja tuovat seuraavan taiteilijan rekvisiitan paikalle. Paussiklovni koheltaa yleisön edessä niin kauan, että maneesi on kunnossa seuraavalle artistille.

Amerikkalainen klovni Michelle Musser touhuaa valokeilassa ja The Astronauts -ryhmä 
kokoaa semaforiaan keskelle maneesia. Sirkus Finlandia 2015.

Paussiklovnilla on sirkustirehtöörin lisäksi tärkeä tehtävä pitää yleisön mielenkiinto vireänä. Fiilinki putoaisi äkkiä, jos yleisön pitäisi seurata hiljaisuudessa vain jonkun rekkitangon pystyttämistä. Esitykseen ei saa tulla katkoja.


.

Wednesday, 4 May 2016

Circus Renz 2016 Suomessa | In Finland


Circus Renz pääsi taas yllättämään. Minä jo luulin etteivät he tulekaan, mutta nyt sitten yhtäkkiä tulikin ilmoitus, että he esiintyvät huomenna Taipalsaarella. Joku toinen oli nähnyt heidät aiemmin jossain Kotkan lähettyvillä. Tuo kuva ei ole tältä vuodelta.

Olisi mukavaa päästä katsomaan heitä, mutta he taivaltavat sammutetuin lyhdyin. Mistään ei saa selville heidän esiintymispaikkojaan. Se on siis sattuma, jos heidät jossain näkee. Kai tähän piilossa oloon on joku syykin? Kun Suomessa kulkee viisi sirkusta, niin kannattaako kahden niistä toimia kaikessa hiljaisuudessa pelkkien tienvarsimainosten varassa?

Kommentit:

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Esiintyvät Imatralla Vuoksenniskan kentällä ma 9.5 klo 18.00 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Circus Renz oli Pyhtäällä toukokuun loppupuolella. Ohjelma alkoi ja loppui ajallaan saksalaisella täsmällisyydellä kestäen taukoineen 1,5 tuntia. Esiintyjiä oli 6 ja yhden pojan äiti toimi avustajana. 3 esiintyjistä oli 12 vuotiaita poikia, joiden numerot toimivat riittävän hyvin pikkusirkuksessa.

Puolet ohjelma-ajasta täytti paussiklovni, joka taisi esiintyä jokaisen numeron välissä. He ainakin kertoivat yhden auton hajonneen tienpäälle, eivätkä tiedä mihin seuraavaksi menevät. Katsojia oli n.80, lippujen hinnat 15 ja 17 €. Katsojat vaikuttivat tyytyväisiltä. Näyttävimmät numerot olivat hevoset ja villin lännen show johon taisi osallistua koko henkilökunta. Siihen kuului lasson pyöritystä, veitsen heittoa ja Bonanzan soidessa taustalla lyhyt ruoskanumero. 


Timo Puonti

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

.

Monday, 2 May 2016

Kansallissirkus, viimeinen vuosi | the latest year


Kansallissirkus mainosti vierailuaan Pirkkalassa huhtikuun lopulla 1984 näin. Julisteessa, ohjelmalehdessä ja ilmoituksessa käytettiin samaa Lou Jacobsin näköistä klovnin kuvaa, joka ilmeisesti on levinnyt yli Euroopan, ehkä maailmankin koska tuohon samaan hahmoon törmää nykyisinkin. Olen kyllä sitä mieltä, että tuollaista naamaa pelästyisi kyllä vähän paatuneempikin tyyppi. Tämä oli Kansallissirkuksen viimeinen vuosi. Tosin viranomaisten rekisteristä nimi poistettiin vasta 1995. Vielä silloin yrityksen osoitteeksi oli merkitty Rake Tammisen koti Tampereen Sammonkadulla.




.