Sunday, 28 February 2016

Sirkus Florentino ohjelma 2016 | Program


Tässä ensimmäisiä tietoja Sirkus Florentinon ensi kesän esiintyjistä. Ohjelman kesto on noin kaksi tuntia sisältäen 15 minuutin väliajan. Väliajalla on mahdollisuus poniratsastukseen.

Mr Oswaldo Ramos – laser show
Mr Oswaldo Ramos – mexicolaista taikuutta
Mr Oswaldo Ramos – tasapainoilua vaijerilla
Miss Marina – ilma-akrobatiaa
Klovni Flori
Hugo ja Klovni Flori – minihevonen Hugo
Duo Wictorias – kissanumero
Duo Wictorias – koiranumero
Duo Ferrandino – ilma-akrobatiaa
Duo Ferrandino – rullaluistelu-akrobatiaa
Mr Zdenek – aasiystävä Paco

Pakko se on mennä katsomaan. Lippujen hinnat lapsilta 20–23 e, aikuisilta 22–25 e ja alle 3-vuotiailta 3 e. Sirkus Florentino lähtee liikkeelle 23. maaliskuuta Vaasan Kasarminalueen kentältä.




.

Friday, 26 February 2016

Sirkka Tikka



Hän on se kolmas Tikka suomalaisen sirkuksen historiassa, ei kuitenkaan mitään sukua Ulla tai Laura Tikalle.  Jämsäläissyntyinen Sirkka Tikka kertoi rakastuneensa sirkusmaailmaan jo 10-vuotiaana Linnanmäen Peacock-vierailullaan. Aikuisena taidemaalari Sirkka Tikka oli myös töissä Peacockissa. Ateneumissa kuusi vuotta taidetta opiskellut Tikka ikuisti sirkuselämää tauluihin, piirroksiin ja valokuviin. Inspiraation lähteenä oli paljolti Sirkus Finlandia, jonka palveluksessa hän toimi graafisena taiteilijana ja sihteerinä. Sirkan omassa suvussakin on ollut sirkustaiteilijoita. Työnsä ohessa hän valokuvasi ahkerasti. Vuonna 1995 Karjaalla olleessa näyttelyssään hän kertoi, että sirkusaiheisia valokuvia on kertynyt noin 30 000 kpl. Muutamia kymmeniä niistä on Sirkus Finlandian hallussa. Näyttelyitä Tikalla oli mm. Joensuussa, Porvoossa, Varsovassa, Hong Kongissa, Shanghaissa ja Pietarin Sirkusmuseossa. Työt ovat levinneet sirkuslaisten mukana ympäri maailmaa.



.

Wednesday, 24 February 2016

Ulla Tikka


Ulla Tikka (s. 1978) kulkee samoja polkuja kuin isosiskonsa Laura. Ullalla kireä vaijeri, Lauralla löysä vaijeri. Ullan CV vilisee maita ja kaupunkeja ympäri maailman. Nämä pari kuvaa ovat vuodelta 1999 – ylimmäinen Särkänniemen ulkoilmanäyttämöltä.

Ulla Tikka oli Sorin Sirkuksessa 1989–1996. Aluksi hevosen takapäänä ja siitä sitten hevosen kouluttajaksi. Kaikki mahdolliset lajit hän kävi läpi nuoraa lukuunottamatta. Sitä ei nimittäin aluksi Sorilla ollut. Berliinin sirkuskoulun jälkeen Ulla pääsi töihin Sirkus Finlandian kiertueelle vuonna 2000. Nykyään ei Ullaa kovin usein Suomessa näe. Työmahdollisuudet keskemmällä Eurooppa ovat tietenkin paljon paremmat.



.

Monday, 22 February 2016

Laura Tikka


Suomalaisen sirkuksen historiaan liittyy kolme taitavaa Tikkaa. Kerron ensin Laura Tikasta. Hän on kansainvälinen sirkustaiteilija, joka kiertää erilaisissa produktiossa, tekee omaa keikkaa, opettaa isoja ryhmiä ja toimii jopa teknikkona muiden esityksissä. Laura on Sorin Sirkuksen kasvatteja jo vuodelta 1989. Laura valmistui Staatliche Balletschule Berlin und Schule für Artistik -koulusta vuonna 1996. Seuraavana vuonna hän kiersi koko Suomen Sirkus Finlandian maneesilla. Ja sitten kutsuivatkin kirkkaammat valot maailmalla. Sillä matkallaan Laura on edelleen. Onneksi poikkeaa välillä täälläkin.

Laura Tikka 1997.

Laura Tikka Sorin Sirkus Goes Pro -ammattilaisgaalassa 2015.




.

Saturday, 20 February 2016

S.W. Harward


Heikki Nevalan kirjasta Huvielämän kiertolaisia löytyi tietoa näistäkin lehmipaimenista. Suomen Tivolilla oli 1930 kaksi osastoa: A- ja B-tivoli. Seuraavana vuonna niitä oli kolme. Edellisten lisäksi C-tivoli. S.W. Harward oli Suomen Tivolin mukana ainakin 1930 ja 1931. Ensin A-tivolissa, sitten B-tivolissa. S.W. Harward oli syntyjään tsekki ja oikealta nimeltään Vaclav Hladik (s.30.11.1895 Praha). Avustajana toimi latvialainen Sute Hladik (s. 12.12.1895). Kovin karamellimaisilta nämä cowboyt näyttävät, jos heitä vertaa esimerkiksi Clint Eastwoodin luomiin nykyisiin hahmoihin. 30-luvulla nuo olivat kuitenkin hienoja.

Thursday, 18 February 2016

Miss Sylvia



Tämä postikortti on lähetetty Santahaminaan 13.4.1945. Veikkaan, että muutaman varusmiehen unet meni sekaisin tämän kortin nähtyään. Kertokaa kuka oli tämä notkea Miss Sylvia.

Tuesday, 16 February 2016

Linnanmäki Tampereella | Linnanmäki in Tampere


Hämeen Yhteistyössä oli tällainen ilmoitus suuskuussa 1962. Linnanmäen kiertävä tivoli oli saapunut kaupunkiin. Tampereen Ratinaan suunniteltiin noihin aikoihin myös omaa kiinteää huvipuistoa. Linnanmäen johtaja Bo Ekelund ehdotti sitä jo 1959. Linnanmäki vieraili Ratinassa kiertävän tivolin lailla omilla laitteillaan vuosina 1962–1964. Vuonna 1963 kaupunki hyväksyi suunnitelmat Ratinan huvipuistosta, joka sitten syystä tai toisesta painui unholaan.


Tässä suunnitelmassa näkyy mm. tanssikahvila, ulkoilmanäyttämö, variete, ravintola ja maailmanpyörä. Piirustuksen yläosassa kulkee Tampereen valtatie ja oikeaan yläkulmaan sijoittuu Ratinansilta.


Tässä juhlalliset Tampereen Linnanmäen avajaiset 1962. Mukana oli mm. radioautorata, Hurricane, Pilvenpyörä ja Round Up.


Bo Ekelund (1922–2011) ja Lauri Seiterä (1915–1992) ovat suomalaisen tivolihistorian suuria nimiä.








Sunday, 14 February 2016

Talvitivolit 30-luvulla | Winter Funfairs in the 1930s


Nyt on sopiva aika pistää esille pari vanhaa kuvaa talvitivoleista. Yläkuvassa virolainen surmanajaja Herbert Kala, jonka oikea nimi oli Herbert Loots. Takana istuu Veikko Sariola. Kuva on otettu Talvitivolin sisäänkäynnin edessä Nurmeksessa joulukuussa 1934.

Alakuvassa Suomen Tivolin henkilökuntaa ja esiintyjiä 1930-luvulla Talvitivolin aikaan. Pari kuristajakäärmettäkin on päässyt kuvaan. Eturivissä keskellä, viidentenä vasemmalta lukien tivolinjohtaja J.A.F. Sariola. Toisessa rivissä kahdeksas vasemmalta on virolainen taikuri Ernest Peerna (lierihattu, silmälasit). Peernan olkapäällä on kani. Käärmeet eivät ole sitä vielä huomanneet.




.

Friday, 12 February 2016

Mr Laurex


Muistan taikuri Lauri "Lasse" Tiilikaisen harmaapäisenä herrasmiehenä. Nämä kuvat ovat paljon aikaisemmilta ajoita – 40-luvun loppupuolelta. Taiteilijaniminä näissä käkyy Mr Laurex ja vähän itämaisemmalta kalskahtava  Sidi-Al' – Laurex. Lassen tytär Maarit Tiilikainen taikoo myös.




.



Wednesday, 10 February 2016

Tivoli Jalart 1937


Tämä ilmoitus oli Kansan Lehdessä 23.11.1937. Marraskuun lopussa oli takuulla jo kylmää Tampereella. Tivoli Jalart oli pysähtynyt pariksi päiväksi Pispalan VPK:n pihalle. Se oli suosittu paikka sirkuksille ja tivoleille tuohon aikaan. Ohjelmaa ja laitteita ei sen kummemmin esitellä tässä ilmoituksessa. Mutta mikä ja millainen oli tämä tivoli ja kuka sen omisti?

Monday, 8 February 2016

Urheilu Näyttämö Finlandia 1917 – Athletics Stage Finlandia


Tämä ilmoitus oli Aamulehdessä 1.6.1917 eli kauan sitten ennen nykyistä Sirkus Finlandiaa. Ilmeisesti ohjelma oli hyvin urheilupitoista tai sitten tuo nimi otettiin käyttöön veroteknisistä tai muista vastaavista syistä. Kuva on vähän nuhruinen, joten tässä sen teksti:

Suomen hienoin Urheilu Näyttämö Finlandia
antaa näytöksensä sirkusteltassa Pispalan tien varressa oikealla puolen lauvantaina kesäkuun 2 p. kello 6,15 ip. Sunnuntaina 2 näytäntöä klo 6 ja 8,15 ip.
Ohjelma lähemmin katuilmoittelussa.
Finlandia.

Pispala oli tuohon aikaan vielä maaseutua. Se liitettiin Tampereeseen vasta 1937. Sen verran lähellä kuitenkin, että osoitteeksi riitti Pispalan tien oikea puoli. Kaupungista tultaessa oikealla puolella olivat Pispalan Palokunta ja Pispalan Työväentalo. Jompikumpi siis.

Saturday, 6 February 2016

Naisklovnifestivaali Punainen Helmi | Red Pearl women’s clown festival

Pikku Kakkosesta tuttu Lilli Pii on iloinen, hassutteleva klovnityttö, jonka hullunkurinen 
kekseliäisyys pelastaa hänet pulasta ja pinteistä.

Naisklovnifestivaali Punainen Helmi on nähtävä. Naurattavia naisia, kutkuttavia klovneja, festivaali täynnä klovnahtavaa ohjelmaa! Vuoden 2016 festivaali esittelee jälleen tukun kovatasoisia klovnittaria, tällä kertaa Sveitsistä, Turkista ja Suomesta. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2012.

Esityspaikkana 10.-13.2.2016 on Hurjaruuthin näyttämö, Helsingissä, Tallberginkatu 1 A, 2. kerros.

Neslihan Arol eli klovni Süper, jonka sooloteos Ideal Kadin kertoo ratkaisun 
ongelmista suurimpaan: kuinka olla täydellinen nainen? 

Tässä festivaalin ohjelma:

Hanna Terävä: Ruusunen
Usva Kärnä: Donna
Ke ja to klo 18.30

Gardi Hutter: The Brave Jane (SVEITSI)
Pe ja la klo 18.30

Süper: Ideal Woman (TURKKI)
Pe klo 20

Naisklovni-iltamat
La klo 20

Klovni Lilli Pii
La klo 14

Festivaalin pääesityksenä nähdään perjantaina ja lauantaina sveitsiläisklovni 
Gardi Hutterin teos The Brave Jane. 


.


Thursday, 4 February 2016

Sirkus Florentino lähtee kohta | Starts soon


Sirkus Florentino taitaa olla eka liikkeelle lähtevä sirkus tänä keväänä. Lähtöpaikkana on tietysti Suomen aurinkoisin kaupunki Vaasa.

Ke 23.03. Kasarminalueen kenttä, kutsuvierasnäytös
To 24.03. Kasarminalueen kenttä, klo 10 myyty esitys ja klo 18 ensi-ilta
Pe 25.03. Kasarminalueen kenttä klo 17
La 26.03. Isolahden koulun kenttä klo 17
Su 27.03. Isolahden koulun kenttä klo 17
Ma 28.03. Huutoniemen koulun kenttä klo 17
Ti 29.03. Huutoniemen koulun kenttä klo 18

Sirkus Calibasta ei ole kuulunut vielä mitään, mutta Sirkus Tähden ensi-ilta on Haimoossa 1.4. ja Sirkus Finlandia aloittaa Karjaalta 9.4.

Vähän jännittää jo kevään tulo!



.

Tuesday, 2 February 2016

Suomen Tivoli 1929


Tämä ilmoitus oli tamperelaisessa Aamulehdessä kesällä 1929. Riitti kun kerrottiin, että täällä ollaan ja suuria uutuuksia riittää. Ilmeisesti sirkusnäytöksiä oli aika tiuhaan sunnuntaina klo 16 ja 18 välillä.

Tässä alakuvassa Suomen Tivolin tivolialue vuonna 1929. Etualalla jokin "sideshow -teltta", jonka edustalla seisoskelemassa paljon asepukuisia sotilaita. Keskellä surmanajopönttö, jonka portailla seisomassa ainakin eestiläinen klovni Martin Kroll. Taustalla Sirkus Maximin teltta, joka oli Väinö ja Aurora Bonon huviliike. Se kiersi sittemmin myös itsenäisenä ilman tivolia.

Helsingissä 1929 vieraillessaan sama tivoli käytti nimeä Helsingin Tivoli. Mukana oli silloinkin Sirkus Maxim.



.