Sunday, 29 November 2020

Sirkusteltta • Circus tent

Sirkus Sariolan teltta 1949–1953 oli nykyaikaisia 4-mastoisia sirkustelttoja muistuttava suuri teltta.

Nykyään perinteiseksi tai klassiseksi kutsuttu sirkusnäytös esitettiin Englannissa vuonna 1768. Ensimmäinen sirkusnäytös nähtiin Yhdysvalloissa vuonna 1793. Ajan piti kulua aina 1820-luvulle asti ennen kuin amerikkalaiset keksivät, että sirkusesityksen voi hyvin järjestää myös teltassa. Siihen asti sirkusnäytökset esitettiin taivasalla tai rakennuksissa, jotka olivat kiinteitä tai väliaikaisia.  Suomessa sirkuslaisia ihmeteltiin ensimmäisen kerran Turun Kupittaalla taivasalla 1802. He olivat ruotsalaisia. Ensimmäinen suomalainen Sirkus Ducander perustettiin Terijoella 1896. Heillä oli suuri esiintymisteltta ja kaasuvalot. Talvisin se esiintyi kiinteässä rakennuksessa. 

Tänään osa maailman arvostetuimmista klassisista sirkuksista käyttää esityksiinä omia kiinteitä rakennuksiaan. Valtaosa kuitenkin kiertää telttojen kanssa. Historian kuluessa teltat ovat kasvaneet ja muuttaneet rakenteitaan valtavasti. Muinoin mastojen lukumäärällä ilmoitettiin sirkuksen koko. Kaksimastoinen oli pieni ja kuusimastoinen oli valtava. Tekniikka kehittyy. Nykyään mastoja saattaa olla toistakymmentä tai sitten niitä ei ole yhtään. Sisältä kaikki ovat kuitenkin melkein samanlaisia kuin ennenkin: pyöreä esiintymismaneesi ja sen ympärillä amfiteatterin tapaan nouseva katsomo. Tässä muutama kuva vuosien saatosta.

Sama teltta kuin ylhäällä, nyt sisältä kuvatttuna. Neljä mastoa ja kolmisenkymmentä myrsytankoa maneesin ympärillä. Nykyajan katsojia nuo tangot kyllä ärsyttäisivät.

Kaksimastoisen Galg-teltan tunnusmerkit ovat nuo kaksi hirsipuun näköistä mastoa. Suomen Tivolin Toivo Sariola pelaa lentopalloa Sirkus Arenan edessä. Mainoksissa näkyvät Toby, 2 Vealdos, The Alpons

Sirkus Finlandian nelimastoinen teltta Tampereen Mustassalahdessa 1980-luvulla.

Vuonna 2007 Suomessa aloitti pieni Sirkus Florentino itsekantavan rautakehikon päälle rakennetulla sirkusteltalla. Siinä ei ollut mastoja eikä myrskytankoja.

Myös hiukan isommassa Cupula-teltassa ei ole mastoja eikä myrskytankoja. Näkyvyys on siis erinomainen katsomon kaikista kulmista. Teltta on on 16-sivuinen monikulmio. Katsomoon mahtuu 876 henkilöä. Maneesin halkaisija korkeintaan 12,7 metriä.

Zippos Circus ja Cirque Berserk Lontoon Hyde Parkissa 2015. Mega Dome -niminen teltta oli mainosten mukaan uusin ja suurin Yhdistyneissä Kuningaskunnissa. Nelimastoisen teltan kiinteässä yhteydessä oli kaksimastoinen etuteltta.  

Monacon jättimäinen sirkusteltta näyttää perinteiseltä nelimastoiselta teltalta, mutta pohjarakenteiltaan se on hyvinkin kiinteä rakennus.


Kommentit:

Telttoja tehtiin omana käsityönä Keravalla Ylä-Sariolan vinttikerroksessa. Lattiaan oli piirretty kaavat ja kankaat leikattiin ja saumattiin siellä ..
Olli Sariola





.

Thursday, 26 November 2020

Sirkuksen ulkopuolella • Outside the circus

Nuorallatanssijat Berliinin Wintergarten Teatterissa 1899.

Sirkus ei ole ainoa työpaikka sirkustaiteilijalle. Keski- ja Etelä-Euroopassa töitä ehkä riittääkin sirkuksissa. Mutta Suomen kolme sirkusta eivät millään voi työllistää kaikkia kotimaisia taiteilijoita seitsemän kesäkuukauden aikana. Talviaikana pitää töitä hakea ravintoloista, firmoista, juhlatapahtumista, yksityistilaisuuksista jne. Leipä monelle suomalaisartistille tuleekin nykyään valtaosin ulkomailta. Luettelen tässä muutamia vapaa-ajan viettopaikkoja ja -muotoja, joissa on nähty paljon sirkusartisteja. Nämä kaikki ovat teatterin tapaisia liikelaitoksia, joissa maneesin korvaa esiintymislava. Nuo termit ovat hieman erilaisia puhujasta riippuen, joten katsoin parhaaksi kopioida ne suoraan Wikipedian sivuilta:
Revyy on kevyt, viihteellinen näyttämöohjelma, joka koostuu musiikista, tansseista ja sketseistä. Vaikka revyiden historia ulottuu aina 1800-luvulle saakka, niin sen kulta-aika oli vasta noin vuosina 1916–1932. Sana revyy juontuu ranskan kielen sanasta revue.

Varietee on näyttämö, jolla esitetään hilpeitä laulu-, tanssi-, ilveily-, kabaree- tms. esityksiä tai siksi kutsutaan sellaisen sisältöistä esitystä. Suomalaisista varieteeteattereista ehkä kaikkein kuuluisin oli Uusi Iloinen Teatteri, joka esiintyi aikoinaan kesäisin Linnanmäen Peacock-salissa.


Music hall on eräänlainen brittiläinen teatteriviihde, joka oli suosittua varhaisviktoriaanisen aikakauden alusta noin vuonna 1850. Se haalistui vuoden 1918 jälkeen, kun salit uudistivat viihteensä vaihtelevuutta. Käsitykset rohkean ja skandaalisen viktoriaanisen mucic hall'n ja sitä seuranneen, kunnioitettavamman Varieteen erotuksesta Britanniassa eroavat toisistaan.


Kabaree on viihteen muoto, joka yhdistää laulua, tanssia, komediaa ja teatteria. Tyypillisesti kabareeta esitetään ravintoloissa ja yökerhoissa, joissa yleisö istuu pöytien ääressä nauttien samalla drinkkejä. Tunnetuimpia kabareeravintoloita lienevät Pariisin Moulin Rouge sekä Lido de Paris. Kabaree sai alkunsa Pariisissa Belle Époque -aikakaudella 1800-luvun loppupuolella. Ihmiset viihtyivät kabareissa, sillä siellä saattoi syödä, tupakoida ja jutella ottamatta hattua pois päästä, eikä tarvinnut noudattaa kaikkia yhteiskunnan sääntöjä. Hinnat olivat halpoja, ja kabareissa kävivät niin rikkaat kuin työväenluokkakin. 1900-luvulla ensimmäisen maailmansodan lähestyessä hinnat nousivat, ja kabaree muuttui vain rikkaiden huviksi.

Vaudeville on teatteriesityksen lajityyppi, jolle on ominaista leikillinen laulunäytelmä, johon olennaisena osana kuuluvat suositut laulusävelmät sekä hyvin erityyppiset esiintyjät, kuten akrobaatit, tanssijat, koomikot, koulutetut eläimet ja taikurit. Vaudeville eli kulta-aikaansa 1800- ja 1900-lukujen vaihteen molemmin puolin Pohjois-Amerikassa. Tunnettuja vaudevillessä esiintyneitä henkilöitä olivat muun muassa Buster Keaton ja Mae West. Rock-yhtye Alice Cooper yhdisti 1960-luvun jälkipuoliskolla ensimmäistä kertaa rockmusiikkiin teatterin ja vaudevillen synnyttäen näin teatraalisen rockin.
Burleski (ital. burlesco, ransk. burlesque ’pilaileva, liioitellun hullunkurinen, irvokas, parodioiva, ilveilevä’) tarkoittaa alun perin teatterin keinoin esitettyä parodista huumoriviihdettä, johon yleensä kuuluu sketsejä. Sitä pidetään usein commedia dell'arten suoranaisena jatkajana, joskin termi on syntynyt samoihin aikoihin kuin commedia dell'arte. Kirjallisuudessa ja kulttuurisena tyylisuuntana burleski tarkoittaa vakavan osoittamista naurettavaksi sen aiheen ja toisaalta tyylin ristiriidan avulla. Nykyisin burleskilla viitataan usein pohjoisamerikkalaisen 1800-luvun music hall -viihteen pohjalta syntyneeseen kabareen kaltaiseen näyttämöviihteeseen, johon kuuluu huumoria ja stripteasea.


Rehellisyyden nimissä on sanottava, että yllä olevien selitysten perusteella en kyllä uskalla vielä määritellä jotain esitystä, että se on revyytä tai kabareeta tai vaudevilleä tai . . . Nykyään, ainakin Suomessa, taitaa yökerho-termi korvata nuo kaikki tässä jutussa mainitut hienot lukaalit.


.

Monday, 23 November 2020

Mikä on Sirkus? • What is a Circus ?

Sirkus Finlandia 2020.

Klassinen sirkus on näytös, johon kuuluu mm. opetettujen eläinten, akrobaattien, taikurien, klovnien jne esityksiä. Näytökset esitetään pyöreässä, sahajauhoilla peitetyssä areenassa eli maneesissa. Yleisö seuraa esitystä maneesin ympärille kohoavasti rakennetusta katsomosta. Sirkusesityksiä annetaan sitä varten valmistetuissa rakennuksissa tai suurissa kiertävissä teltoissa. Ohjelma on yleensä jaettu kahteen osaan. Väliajalla yleisöllä on toisinaan tilaisuus tutustua sirkuksen eläintalleihin. Ohjelma kestää noin pari tuntia ja siihen kuuluu toistakymmentä numeroa. Esityksiä säestää isommissa sirkuksissa yleensä elävä musiikki, useimmiten suuri puhallinorkesteri. Pienemmissä sirkuksissa näitä elementtejä on usein karsittu huomattavastikin. Suomessa toimi viime kesänä Korona-epidemian asettamin ehdoin kolme perinteistä sirkusta: Finlandia, Tähti ja Valentino (entinen Caliba). Suomessa toimii myös lukuisia ns. nykysirkuksen ryhmiä, joiden rakenteet ja toimintatavat kuitenkin poikkeavat joskus paljonkin yllä kuvatusta.

Sirkus Tähti 2020.

Sirkus Valentino 2020.



.

Friday, 20 November 2020

1980 • Los Carlos • Klovnitrio • Clown trio

Los Carlos, Sirkus Finlandia 1980.

Klovniryhmä Los Carlos nauratti Sirkus Finlandian yleisöä 1980. Tähän suomalaiseen artistiryhmään kuuluivat yhden tiedon mukaan Carlo Bergman, Stefan Bergman ja Jukka Rossi (Kykki). Toinen tietolähde sanoo, että Stefan Bergmanin tilalla oli Pete Nurmi. Eihän tästä ole kuin 40 vuotta, joten kai nyt joku muistaa tämän ryhmän kokoonpanon? Kertokaa.

Sekoitan vielä pakkaa hiukan: Kolme vuotta aiemmin Sirkus Finlandian Hans Conradsen, Kykki ja Jussi ? olivat perustaneet klovniryhmän Los Torvelos. Ryhmä kauppasi itseään sirkustirehtööri Jernströmille, mutta esiintymissopimusta 1977 ei todennäköisesti syntynyt. Eräs kolmas tietolähde kertoo, että juuri tämän ryhmän kokoonpano olisi ollut Jukka Rossi, Carlo Bergman ja Pete Nurmi. Jään jännittyneenä odottamaan jonkun itsevarman henkilön kertovat miten nämä kaksi klovniryhmää oikeesti menivät. 

Carlo Bergman asuntovaununsa ovella treenaamassa.

Kykki eli Jukka Rossi 1984 Sirkus Kalevassa.
1981 Hän oli paussiklovnina Finlandiassa nimellä Kykky.

Stefan Bergman

Kommentit:

––––––––––––––––––––––––
Mielenkiintoista ...
Taina Kopra
––––––––––––––––––––––––
Pete oli valkoinen klovni, en muista esiintyikö Stefan vai oliko pelkästään tuossa mainoskuvassa. Peten vaimo oli kokkina (meillä oli siihen aikaan henkilökunnan ruokala puoliperävaunussa)
Terhi Mlund
––––––––––––––––––––––––

.

Tuesday, 17 November 2020

Sirkusesiintyjien ammatteja • Professions of circus performers

Domptööri Sergey Nesterov ja hänen tiikerinsä Monacossa 16.1.2020.

Sirkusalalla ympäri maailman käytetään aika paljon samaa slangia ammattinimikkeissä. Tässä muutamia esimerkkejä.  Domptööri ja dressööri ovat molemmat eläinkouluttajia. Domptööri (saksaksi Dompteur) on petoeläinten kouluttaja (yläkuvassa) ja dressööri (ranskaksi dresseur) on eläinten kouluttaja, joka ei työskentele ns. petoeläinten kanssa (alakuvassa). Dressööri voi siis työskennellä villieläinten kanssa, jos ne eivät ole petoeläimiä.

Dressööri Ignat Ignatov kameleineen Karjaalla 6.4.2013.

Sirkustirehtööri Samir Abdelmeguid Ikaalisissa 3.6.2020. 

Juontajaa tai kuuluttajaa nimitetään Suomessa usein sirkustirehtööriksi, koska muutama vuosikymmen sitten sirkuksen johtaja toimi useimmiten juontajana. Tämä toimenkuva vaihtelee jonkinverran eri kulttuureissa, mutta kaikissa tavoitteena on saada yleisö mukaan esitykseen  ja sen tunnelmaan. Ranskalaiset käyttävät hänestä nimitystä Monsieur Loyal, saksalaiset ja tanskalaiset pitävät tittelistä Sprechstallmeister. Amerikkalaisille se oikea termi on Ringmaster

Taikuri Simo Aalto eli Jokeri Pokeri Box Tampereella 2.7.2011. 

Taikuri-nimitys on melko nuori suomenkielessä. Pitkälle 1800-luvun lopulle asti puhuttiin velhosta, konstiniekasta, silmänkääntäjästä, loihtutaiteilijasta, makistista, taikataiteilijasta jne. Nykyään he ovat myös illusionisteja tai mentalisteja. Ranskalaista Jean-Eugčne Robertia (1805–1871) eli Robert-Houdinia pidetään nykyaikaisen taikomisen isänä. Robert-Houdin oli innovaattori ja avasi Pariisissa oman taikateatterin vuonna 1845. Hänet tunnetaan esimerkiksi itseliikkujistaan ja taikatempuista kirjoittamistaan kirjoista. Unkarilainen Erich Weiss (1873–1926) otti Amerikassa myöhemmin käyttöönsä taiteilijanimen Harry Houdini ja hänestä tuli maailmankuulu.

Paussiklovni Pekka von Cräutlein eli Prof. Bluffo Haimoossa 5.4.2019.

Paussiklovnit eli Reprise-klovnit esiintyvät ohjelmanumeroiden vaihtuessa viedäkseen yleisön huomion pois maneesilla touhuavista maneesipojista. Joitakin vuosikymmeniä sitten paussiklovnien nimeä ei liitetty edes varsinaiseen esiintymisluetteloonkaan vaan se mainittiin jossain listan lopussa, jos mainittiin.

Entree-klovni André Broger eli Clown André Karjaalla 6.4.2019. 

Entré-klovniksi nimitetään pelleä, jolla on ihan oma numero ohjelmassa. Klovnin nimikin mainitaan muiden sirkustähtien rinnalla ohjelmalehdessä. 

Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen eli Duo Kate & Pasi Jyväskylässä 10.7.2012.

Antipodisti, antipudisti, jalkajonglööri, jalkajonkka on erikoistunut jaloilla tapahtuvaan esineiden käsittelyyn, heittämiseen ja pyörittämiseen. Tämä tapahtuu useimmiten trinka-nimisen telineen päällä selällään maaten. Silloin kun heiteltävänä on ihminen, numerosta käytetään nimitystä Ikariset leikit

Henok Belachew ja Temesgen Adole eli Adole Brothers esittivät ikariset leikit Tammisaaressa 11.4.2014. 

Kommentit:

–––––––––––––––––––––––––––––––––
Nykyään ja jo jonkin aikaa on raja ns paussiklovnin ja entreklovnin välillä poistunut. Käytännössä hoitaa yksi klovni/pari yleisön hauskuuttamisen.
Pekka von Cräutlein
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Pekka von Richthofen."Olet oikeassa"
Pekka Maukonen
–––––––––––––––––––––––––––––––––


.

Saturday, 14 November 2020

Sirkus Finlandia • Vanhat kioskit • Old kiosks

Kioskin täti Leena Jurvakainen.

Jäätelö, hattara, hot dog, pop corn – nuo kaikki kuuluvat sirkusiltaan. Jos ei maistu omassa suussa, niin ainakin tuoksu sekoittuu hevosten ja sahanpurun tuoksuun rempseän sirkusmusiikin soidessa. Kunnon sirkuksen sisäänkäynnin vieressä on aina ainakin yksi kioski. Sirkus Finlandian sirkusleirissä niitä on tänään kolme tai neljä. Kaikki kulkevat pyörillä kaupungista toiseen. Toisiin tarvitaan portaat, toisissa voi asioida maan tasolta. Näissä kuvissa on sitä vanhempaa kalustoa, joka kalpenee kyllä nykyaikaisten kioskien rinnalla, mutta aikanaan nämäkin olivat hienoja.

1982 

2000

2001

2001

2003

2003

2006

2007

2008

2008




.

Wednesday, 11 November 2020

Sirkusnäytöksen osat • Parts of a circus show


Sirkusalan termit vaihtelevat suurestikin eri maissa. Tässä muutama termi Suomessa käytetyistä sirkusammattilaisten slangista. Samoja termejä kuulee tietysti myös kiertävissä tivoleissa ja kiinteissä huvipuistoissakin. Kuvassa Sirkus Tähden maneesi eli areena odottelee artisteja 2020.


Einlass on nimeltään se hetki kun teltan oviaukot avataan ja yleisö hakeutuu paikoilleen, aina siihen asti kun ohjelma alkaa. Termi tulee alunperin saksankielestä. Tässä Sirkus Finlandian asiakkaat johdatetaan omille paikoilleen 2017.


Overtyyri eli hienommin Ouverture on ranskaa ja tarkoittaa avausta, sirkuksessa useimmiten orkesterin alkusoittoa. Se on instrumentaalinen esittelyjakso jonka tarkoitus on johdattaa sirkuksen tunnelmaan. Alkusoiton voi esittää myös yksittäinen taiteilija kuten kuvan sirkushaitaristi Anne-Mari Kanniainen Sirkus Finlandiassa 2011.


Charivari on lyhyt ohjelmanumero, jossa kaikki artistit saapuvat maneesille esittelyyn ja jossa annetaan pieniä viitteitä siitä mitä on tulossa. Charivari on usein meluisa, vauhdikas numero, jolla nostatetaan tunnelmaa. Sana on alunperin ranskaa ja tarkoittaa karskia, pilkkaavaa laulua ja valtavaa melua. Suomalaisissa sirkuksissa ei ole moniin vuosiin nähty charivaria. Kuvassa on charivari käynnissä Monte-Carlon kansainvälisillä sirkusfestivaaleilla Monacossa 2018.


Paussi tarkoittaa väliaikaa jonka pituus vaihtelee nykyään 15 ja 20 minuutin välillä. Valtaosa yleisöstä siirtyy ulos teltasta jaloittelemaan. Ulkona on useimmiten kioskeja, joitain lasten huvittelulaitteita ja WC:t. Joissakin sirkuksissa kioskimyynti on sijoitettu teltan sisälle kuten Sirkus Calibassa 2018.


Grande Finalessa kaikki esiintyjät kerääntyvät ohjelman lopussa maneesille kiittämään yleisöä. Kuvassa Sorin Sirkuksen artistit Soriferia Joulushown finaalissa 2019.

.

Sunday, 8 November 2020

2020 • Sirkus Tähti • Syksyn viimeiset • Last of autumn


Oli synkkä ja pimeä yö. Pälkäneläiset tulivat silti hymyillen Sirkus Tähden viimeistä edelliseen tämän kauden näytökseen perjantaina. Sen jälkeen lauantaina 7.marraskuuta oli kiertueen viimeinen esitys Koskuella. Sirkus ajaa sitten talvileiriinsä ja tarkistaa välineensä seuraavaa kiertuetta varten. Onko se taas jouluna vai vasta ensi keväänä, jää nähtäväksi. 





.