Tuesday, 31 July 2012
Ipnotismia
Professori Roberth oli oikealta nimeltään Carlo Cesare Cozzi (1855–1923). Sven Hirnin kirjan Den Gastronomiska Hästen mukaan tämä milanolainen oli yksi taitavimmista taikureista, joka maassamme vieraili 1880-luvulla. Hän oli alunperin koulutukseltaan juristi, mutta erikoistui sitten pikakirjoitukseen. Hän kehitti itselleen menetelmän, millä hän saattoi rekisteröidä minuutissa 180 sanaa millä kielellä tahansa. Tästä menetemästä hän sai pedagogisen kongressin palkinnon Roomassa vuonna 1873. Se oli läpimurto hänen muistitekniikalleen.
Myös suomalaiset saivat nauttia professori Roberthin esityksistä. Vaasassa hän jakoi katsojille vuosien 1697, 1780, 1805 ja 1812 almanakat ja pystyi sitten kertomaan minkä tahansa päivämäärän mukaisen viikonpäivän. Helsingissä tämä muistitaiteilija opetteli kaupungin osoitekalenterin, minkä jälkeen hän hallitsi asukkaiden nimet, ammatit ja osoitteet.
Turun esitys oli nimeltään Pimeänäytäntö. Toinen osa esityksestä pidettiin pimeässä ja se sisälsi spiritistisiä temppuja. Julisteen kuva kertoo, että näytöksessä esitettiin myös hypnotismiin perustuvia leijutuksia. Esityspaikka Turussa oli vuonna 1839 valmistunut Turun Teatteri. Rakennuksessa toimii nyt Åbo Svenska Teatern. Kuva on Turun Maakuntamuseon teettämästä postikortista.
Monday, 30 July 2012
Calle Jernström Sr
Hauskaa syntymäpäivää! Sirkus Finlandian emeritus-sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernströmillä on huomenna synttärit. Vierivä kivi ei kuitenkaan sammaloidu. Mitä nyt vähän naava on leukaperissä. En muuten ole koskaan nähnyt Callea ilman partaa. Onko joku nähnyt?
Lappu yläkuvan tuulilasissa ei ollut synttäritervehdys. Alakuvan iloinen siloposki on lapsenlapsi Charlie pari vuotta sitten.
Saturday, 28 July 2012
Joe Labero
Ruotsalaistaikuri Joe Labero on muodostanut taiteilijanimensä ottamalla pari alkukirjainta kaikista nimistään – Johansson, Lars Bengt Roland. Hän on syntynyt vuonna 1963 ja tänään on hänen syntymäpäivänsä. Onneksi olkoon!
Joe Labero aloitti uransa jo 12-vuotiaana. Vuonna 1978 hänestä tuli Ruotsin Taikapiirin jäsen. Hän käytti silloin taiteilijanimeä Magino. Vuonna 1980 hän voitti Ruotsin junioritaikureiden mestaruuden. Vuotta myöhemmin hän voitti kykykilpailun ja sai palkinnoksi esiintymismatkan Yhdysvaltoihin. Sitten televisioon, ulkomaille jne. jne. Tähti oli syttynyt. Ja se häikäisee vieläkin.
Yläkuva on vähän vanhempaa sorttia. Alakuva on muisto Liseberg-huvipuiston 75-vuotisjuhlista 1998 Göteborgista.
Friday, 27 July 2012
Max ja Lex
Viron tunnetuimmat klovnit ovat Max (Anton Niilman) ja Lex (Julius Aleksander Koppel). Netistä löytyi molemmille samat syntymä- ja kuolinvuodet 1892–1935. Klovnipari esiintyi paljon Suomessakin, esimerkiksi Sariolalla. Klovnit aloittivat yhdessä 1922. Vuoteen 1924 asti Lex käytti taiteilijanimeä Moritz.
Klovnien nimet menivät usein sekaisin. Monissa painonotuotteissa nimet ovat väärinpäin. Löysin parikin selvitystä näille nimille, mutta kumpikin puhui päinvastaista. Mutta mitäpä ei netistä löytyisi? Löytyi kuva Anton Niilmanista yksistään ja maski päällään. Pitempi kaveri on Max.
Wednesday, 25 July 2012
Norsut
Tässä muutama elefanttikuva. Ihan vaan sen tähden, että ne ovat ihania. Myös sen vuoksi, että juuri tänään vuonna 1804 suomalaiset näkivät ensimmäisen kerran norsun omalla maaperällään. Tuolloin Jean Babtiste Gautier esitteli meille tämän kömpelön näköisen, verkkaisesti liikkuvan jättiläisen. Valitettavasti niitä ei enää saa pitää suomalaisissa sirkuksissa.
Yläkuvassa Sirkus Finlandian norsut 1981. Alakuvassa Pertti ja Kirsti Sariola Pepita-norsun kanssa. Alimmaisena kuva Monte-Carlon Sirkusfestivaaleilta 70-luvulta. Monacosta löytyi silloin vielä vapaata rantaakin.
Kommentit:
- - - - - - - - - - - -
Hehhee! Gärtnerin norsut Mustiossa...!
MJ
- - - - - - - - - - - -
Monacon kuvassa näyttää olevan Joseph Gärtnerin norsuryhmä eli sama, joka on tuossa yläkuvassakin. Ryhmässä oli viisi elefanttia, joista neljä oli intialaisia ja yksi afrikkalainen. Lajit erottaa toisistaan korvista, ruumiin rakenteesta, varpaiden lukumäärästä ja syösyhampaista.
MA
- - - - - - - - - - - -
Norsut tulossa Nikuun Mustiolla. Sieltä tulee Tony, Indra, Cabi, Dubile, hännän huippuna Duglas. Monacon kuvassa ollaan meressä uimassa, minä olen se pieni kaveri, norsun selässä
Wille Ahrens
- - - - - - - - - - - -
Labels:
Cabi,
Dubile,
Duglas,
eläin,
elefantti,
Indra,
Jean Babtiste Gautier,
Joseph Gärtner,
Kirsti Sariola,
Monaco,
Monte-Carlon Sirkusfestivaalit,
norsu,
Pertti Sariola,
Sirkus Finlandia,
Tony,
Wille Ahrens
Tuesday, 24 July 2012
Jouni Aalto
Sirkus Finlandian tiedottaja on Jouni Aalto (s. 1958). Kuten autoradiosta näkyy, medioista mieluisin hänelle lienee radiokanava Aalto. Jounin koti ja perhe on ollut Hollannissa jo parikymmentä vuotta – siis ihan aito Hollannin-suomalainen. Kesät Suomessa, talvet Hollannissa. Tai voisi Jounia nimittää maailmankansalaiseksikin, niin paljon hän on Eurooppaa työkseen kiertänyt.
Ensimmäinen kosketus Sirkus Finlandiaan tapahtui Forssassa 1977, kun Jouni pääsi hommiin tallipojaksi. Parin viikon sisällä huomattiin nuorukaisen puhelahjat ja hänet pistettiin kuuluttajaksi. Monena on mies eläissään ollut, jopa rekkakuskina, mutta aina palannut sirkukseen. Ja sirkuksessahan joutuu tekemään kaikkea – jopa tulkkaamaan Ritari Ässän KITT-autoa.
Vuonna 1982 Jouni Aalto heittäytyi artistiuralle. Sirkus Finlandiassa esiintyi vauhdikas kasakkaryhmä The Kaiser Troupe, jolla oli ongelma. Jostain piti saada yksi kasakka. "Saatanhan minä kokeilla" sanoi Jouni. Alkoi tiivistempoinen ratsastusharjoittelu ja Jounista tuli kasakka. Mustelmat peitettiin ja pilleriä pistettiin poskeen. Mutta arvatkaa kuka oli toinen ryhmän kasakoista!! Etelä-Afrikkalainen Paul Wentzel eli Sirkus Finlandian nykyinen telttamestari Pee-Wee. Tuossa alakuvassa herrat hymyilevät tiukoissa trikoissaan, Jouni oikealla, Pee-Wee vasemmalla. Kasakkaryhmä kiersi Suomen jälkeen vielä pitkään Euroopassa.
Monday, 23 July 2012
Mr. Leonardo
Yläkuvassa virolainen leijonankesyttäjä Leopold Uusõue, joka käytti taiteilijanimeä Mr. Leonardo. Olisikohan kyseessä 1930-luku? Leijonat näyttävät rauhallisilta ja hymy on herkässä. Mutta mitä sitten tapahtui? Kortin taakse on kirjoitettu: Leijona surmasi kesyttäjänsä myöhemmin.
Alakuvassa lukee suunnilleen näin: "Zappikun" uhrin Leopold Uusõue (mr. Leonardo) sairaala- ja hautajaiskustannuksien katteeksi. Lahjoittajalle muistoksi.
Kortit herättävät paljon kysymyksiä. Mitä, missä, milloin? Tietääkö joku?
Kommentit:
- - - - - - - - - - - - -
Kaljo Krollin kirjassa siitä kerrotaan enemmänkin. Tallinnaan oli hommattu 1930-luvulla kaksi leijonaa, urosleijona Zappiku ja naarasleijona Zeida. Molemmat ovat toisessa kortissa. Zappiku-leijonasta kasvoi äreä ja verenhimoinen. Se kävi vuosien varrella monen kesyttäjänsä kimppuun.
Leijona oli Helsingin talvisirkuksessa vuodenvaihteessa 1934–1935.
Ensimmäinen uhri oli Rudolf Rimmelt, joka joutui leijonan hampaisiin Helsingin Hippodromissa. Tarinan mukaan kesyttäjä työnsi päänsä leijonen kitaan mutta leijona pistikin hampaansa kiinni ja kouluttajan päänahka repeytyi irti. Rimmelt kuoli vammoihinsa ja hänet lienee haudattu Helsinkiin. Maija-Liisa Kupi kertoo olleensa Hippodromin sirkuksessa häkin vieressä kun onnettomuus tapahtui. Maija-Liisa kertoi että yleisö luuli, että se kuuluu ohjelmaan, mutta hän tajusi, että nyt meni pieleen ja juoksi hakemaan apua. Tästä tapauksesta kai kerrotaan Matti Jämsän muistelmissa.
Leijonaa ei kuitenkaan lopetettu vaan siirrettiin takaisin Tallinaan. Uhreja tuli vuosien varrella lisää. Leopold Uusoue joutui leijonan skalpeerauksen kohteeksi elokuvateatteri Grand-Marinan lavalla tammikuun lopussa 1935. Hänen muistokseen myytiin korttia. Leopold oli toinen uhri.
Maaliskuussa 1937 Zappiku surmasi jälleen ihmisen. Uhri oli Edvardo-nimellä esiintynyt Simeon Smironin. Lehden mukaan Smironin oli Zappikun neljäs uhri, joten siinä välissäkin lienee tapahtunut jotain.
Ihmeelliseltä tuntuu, että leijonaa ei lopetettu. Eläin kai siirrettiin Tallinnasta Leningradin eläintarhaan kersäkuussa 1947.
MA
- - - - - - - - - - - - -
Labels:
domptööri,
Edvardo,
eläinkouluttaja,
Estonia,
Kaljo Kroll,
leijona,
leijonankesyttäjä,
Leopold Uusõue,
Mr Leonardo,
onnettomuus,
Rudolf Rimmelt,
Simeon Smironin,
Viro,
Zappiku,
Zeida
Saturday, 21 July 2012
Jyrki Nousiainen
Jyrki Nousiainen (s. 20.9.1943 Kerimäellä) on suomalainen näyttelijä. Nousiainen näytteli 42 vuotta Helsingin Kaupunginteatterissa ennen kuin hän jäi vapaaherraksi teatterista. Hän on näytellyt yli 140 näytelmässä. Hän myös opettaa Suomen Teatteriopistossa Tampereella. Nousiainen oli yli 40 vuotta naimisissa näyttelijätär Soila Komin kanssa, mutta he erosivat tänä keväänä.
Toissakesänä Jyrki Nousiainen toteutti yhden suurimmista haaveistaan. Hän pestautui klovniksi Sirkus Finlandian kiertueelle 2010 (yläkuva). Hänen kulkuriklovni-numeronsa Mr. Slow sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Monet ylistivät sen maasta taivaisiin ja toiset lyttäsivät sen täysin. Niinkuin hyvän esityksen pitääkin.
Jyrki Nousiainen on jokavuotinen mieluisa vieras Sirkus Finlandiassa. Alakuvassa hänen rutistuksessaan on Leena Jurvakainen keväällä 2005.
Thursday, 19 July 2012
Valomiehet
Valaistus on ensiarvoisen tärkeä osa sirkusohjelmaa. Se, että pannaan valot päälle, kun tullaan telttaan ei riitä. Erilaisilla valoilla luodaan tunnelmaa, elävöitetään esitystä ja korostetaan haluttuja asioita. Nämä asiat hoitaa nykyään kyllä kaikenmaailman kompuutterit, mutta ihmiskättäkin tarvitaan. Valomiehet ovat välttämättömiä. Tarkoitan näitä kavereita, jotka hoitavat spottilamppuja, niitä joiden valokiilalla seurataan kohdetta. Jokaisessa sirkuksessa heitä on ainakin yksi.
Sirkus Finlandiassa ääni- ja valomestari istuu tietokoneittensa kanssa katsomon takarivissä ja valvoo jokaisen esityksen. Valomiehiä on kaksi. Kumpikin kiipeää ylös omaan mastoonsa kaikkien valonheittimien yläpuolelle, jossa asettuvat istumaan omaan mukavaan tuoliinsa teltan katon tuntumaan. Turvavaijerit varmistavat ylös kiipeämisen ja ylhäällä työskentelyn. Siihen ne mukavuudet sitten loppuvatkin. Kesähelteellä kaikkien valojen palaessa lämpötila nousee kuulemma helposti 60 asteeseen. Paitaa ei saa heittää pois. Onhan siellä istuimen päällä viipperä, mutta kokeilkaa itse joskus ottamalla tuuletin mukaan löylyhuoneeseen. Ja siinä pitäisi vielä kiinteästi seurata esitystä ja tarvittaessa reagoida tilanteiden mukaan. Kovia poikia.
Tuesday, 17 July 2012
Kouvolan Taikapäivät
Kouvolan Taikapäivät viettävät 30-vuotisjuhliaan 3.–5.8.2012. Taikapäivien tavoitteena on kotimaisen taikuriperinteen vaaliminen ja edistäminen. Markku Purho Ky on järjestänyt Taikapäiviä Kouvolassa vuodesta 1982 lähtien. Taikapäivät toteutetaan Kouvolan kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tuella. Tavoitteensa mukaisesti Taikapäivät on ensisijaisesti kotimaisten taikureiden koulutus- ja kilpailutapahtuma, jonka yhteydessä järjestettäviin yleisönäytöksiin myös suuri yleisö on tervetullut.
Parittomina vuosina Taikapäivät järjestetään ammattilaisten koulutustapahtumana pääsiäisenä, jolloin ratkaistaan myös taikureiden Suomen Mestaruus. Parillisina vuosina Taikapäivät järjestetään yleensä heinäkuussa kävelykatu Manskilla suurena yleisötapahtumana, jossa kilpaillaan Viihdeohjelmien Suomen Mestaruudesta. Samana viikonloppuna järjestetään Kouvolassa myös junioritaikureiden Suomen Mestaruuskilpailut ja koulutustapahtuma.
Taikapäivät 30-v. -juhlanäyttely on avoinna Tykkimäen huvipuiston näyttelytilassa 17.5.–1.9. huvipuiston aukioloaikoina. Näyttelyssä on Björn Gammalsin eli Henricon omista kokoelmistaan keräämä näyttely Suomessa esiintyneistä taikureista. Mukana lukuisia valokuvia, julisteita ja taikurivälineistöä. Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Yläkuvan Michael Goudeau on Las Vegasissa asuva jonglööri. Kouvolassa hänet nähdään lavalla Manskilla ja juhlanäytöksessä.
Alakuvassa David Kaplan, virtuoosimainen jonglööri, taikuri, muusikko, jonka hulvattoman hauska esitys nähdään Taikapäivien gaala-show'ssa sunnuntaina.
Monday, 16 July 2012
Seppo Leivon elämänkerta
Yksi kansainvälisesti tunnetuimmista jonglööreistämme oli Seppo Leivo (11.2.1924–15.10.2006). Veljenpoika Osmo Leivo on nyt toimittanut mielenkiintoisen kirjan Seppo Leivon elämästä. Kirjan nimi on Zeppo Nievo ja muu elämäni. Tuo sukunimi väännettiin joskus myös muotoon Lievo tai Leino, riippuen vähän mainosten laatijasta.
Seppo Leivo aloitti jo nuorena poikana. Jatkosodan aikana hän kuului viihdytysjoukkoihin ja Karhumäki tuli hyvinkin tutuksi esiintymispaikaksi 18-vuotiaalle nuorukaiselle. Olympiavuonna 1952 hän muutti vaimonsa kanssa siirtolaisena Kanadaan, josta käsin hän teki merkittävän uran monipuolisena ja taitavana jonglööritaiteilijana Pohjois-Amerikassa, jopa Hollywoodia myöten. Seppo oli tosi kielinero, hän puhui ainakin 10 kieltä ja opetti taiteilijauransa jälkeen ontariolaisille koululaisille saksaa, ranskaa ja espanjaa – opiskeltuaan itse sitä ennen itselleen maisterin paperit.
Yksi tärkeimmistä Seppo Leivon opettajista ja tukijoista oli hänen isoveljensä Osmo Leivo (1915–1960), joka oli myös jonglööri, joka käytti taiteilijanimeä Osmo Armand. Sanottakoon vielä tarkennuksena, että Osmo Leivo senior oli kirjan toimittaneen Osmo Leivo Juniorin isä. Kirja löytyy ainakin nettikaupoista.
Sunday, 15 July 2012
Onnea Marko!
Sveriges Magi-Arkiv oli hereillä tänään sunnuntaiaamuna ja julkaisi jo voittajalistat, kun FISM'n nettisivut olivat vielä täydessä unessa. Tässä maailman parhaat taikurit tällä hetkellä:
FISM World Championships of Magic 2012
Winners and Awards
Grand Prix stage – Yu Ho Jin
Grand Prix close up – Yann Frisch
1st Place – General magic – Marko Karvo – Finland
Joint 2nd Place – General Magic - Haon Gun – Korea
Joint 2nd Place – General Magic – Les Chapaux Blancs - France
3rd Place – General Magic - Tana mang – Portugal
1st Place – comedy magic – Doble Mandoble – Belgium
2nd Place – comedy magic - Mikael szaniel – France
3rd Place – comedy magic - Jean-phlippe Loupi – France
1st place – Manipulation – Yu Ho Jin – Korea
2nd place – Manipulation - Lukas – Korea
3rd place – Manipulation - Kim hyun joon – Korea
1st place – parlor – Yann Frisch – France
Joint 2nd place – parlor – Matthew Wright – England
Joint 2nd place – parlor – Johan Stahl – Sweden
3rd place -parlor – Pierric – Switzerland
1st place cards – Jan Logemann – Germany
2nd place cards – Patrick Lehnen – Germany
3rd place cards – Zeki Yoo – Korea
1st place micro magic – Andost – USA
2nd place micro magic – Vittorio Belloni – Italy
3rd place micro magic – Red Tsai – Taiwan
1st place illusions – Marcel Prince of illusions – Netherlands
2nd place illusions - Cubic act – France
3rd place illusions - Guy Barett – England
1st place Mentalism -
2nd place mentalism – Kristoph Kuch – Germany
3rd place mentalism – Christian Bichof – Switzerland
Invention Award – Tango – Argentina
Most Original in Close-up – Simon Coronel – Australia
Creativity and artistic vision – Teller
History, research and scholarship – Mike Caveney
Theory – Eugene Burger
Saturday, 14 July 2012
Play:Time
Kimmo Hietanen, Stina Kopra ja Lotta Paavilainen nähtiin alkuviikosta Jyväskylän Kesässä esityksellään Play:Time. Aurinkokin paistoi välillä ja tori oli täynnä väkeä. Tuottaja Petteri Jakobssonilla oli syytä hymyillä.
Kommentit
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Moikka! Tosi mahtavaa! Olenkin jo hetken aikaa etsinyt jotain lähdettä josta saisi lueskella sirkus-aiheesta ilman järkälemäisiä kirjoja ja nythän se löytyi! Lukijaksi jäin siis!
Terv. Kalevi Sariolan tyttärentytär :-)
Taika
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Onpahan lisättävä vielä edelliseen kommenttiini, että olenhan minä myös särkkäläinen niinkuin Kalevikin oli, hehe.
Taika
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Tervetuloa tänne sirkukseen hurahtaneitten joukkoon.
Kari Nieminen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Friday, 13 July 2012
Tulenpuhaltaja ja tulennielijä
Tulenpuhallus ja tulennielentä ovat kaksi eri asiaa. Tulennielentä tarkoittaa palavan soihdun viemistä suuhun ja suun sulkemista sen ympärille siten, että liekki tukahtuu ja sammuu. Tulennielentä on suosittu ohjelmanumero sirkuksessa sekä katutaiteilijoiden keskuudessa. 1880-luvun loppupuolella tulennielentä alkoi yleistyä sirkuslaisten keskuudessa. Tulennielennässä on hyvin vähän salaisuuksia. Ei ole olemassa niinsanottua "kylmää liekkiä", eikä esiintyjän suussa ole mitään erityistä ainetta syljen lisäksi. Yläkuvassa Jakobin Sirkuksen tirehtööri Petteri Jakobsson nielee tulta edelliskesänä Tampereen Teatterikesässä.
Tulenpuhallusta käytetään usein sirkuksessa esityksen jännittävimmässä vaiheessa. Tulenpuhallus on tulitaiteilijoiden temppu, jossa luodaan tulipatsas puhaltamalla tulenarkaa nestettä palavaan soihtuun. Myös monet black metal -musiikkia esittävät yhtyeet ovat käyttäneet tulenpuhaltajia visuaalisen ilmeensä luomisessa. Monilla tarueläimillä, kuten lohikäärmeillä, on uskottu olevan kyky sylkeä tulta luonnostaan.
Tulenpuhalluksen ensisijainen vaara on suun limakalvojen vaurioituminen. Suurin vaara on kuitenkin palavan nesteen vahingossa keuhkoihin vetäminen, joka voi aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen tai jopa kuoleman. Tulenpuhaltajan pitäisi välttää räjähtävien nesteiden, kuten alkoholin käyttöä. Bensiiniä ei voi eikä saa käyttää missään tapauksessa, sillä se syövyttää ja voi aiheuttaa kuoleman. Usein käytössä on parafiini tai puhdistettu lamppuöljy. Alakuvassa ukrainalainen fakiiri Fire-Man eli Anatoli Youkov puhaltaa tulta Sirkus Finlandiassa 2004.
Thursday, 12 July 2012
Kata & Tuomo
Sirkus Finlandiassa vaihtui taikuri muutamaksi päiväksi. Marko Karvo lähti Blackpooliin, Englantiin taikureiden maailmanmestaruuskilpailuihin ja palaa ilmeisesti 17.7. Finlandiaan takaisin. Kilpailun järjestää Fédération Internationale des Sociétés Magiques eli FISM. Kilpailut järjestetään kolmen vuoden välein. Edellinen oli Pekingissä. Tänä vuonna kilpailuissa Suomea edustavat Miika Pelkonen, Marko Karvo ja Kristian Nivala, kukin eri sarjoissa.
Marko Karvoa Finlandiassa tuuraa Illusio-Duo Kata & Tuomo. Nimen taakse kätkeytyy tuttu, Finlandian ääni- ja valomestari Tuomo Körkkö vaimonsa kanssa. Numeroon mukaan on päässyt myös alakuvassa näkyvä 2,5-vuotias Hessu, jonka suonissa virtaa sudenkin verta.
Wednesday, 11 July 2012
Anatoli Durow
Anatole Durow (1864–1916) oli venäläinen klovni ja eläinten kouluttaja. Hän kuului Helsingissä vierailleeseen Cirkus M. Truzzin seurueeseen. Osa sirkuksesta vieraili Turussa muutamien artistien kanssa 9.2.1894. Tässä Grand Franco-Russe-Troupe -seurueessa oli julisteen mukaan tasapainotaiteilijoita, akrobaatteja, atleetti eli voimamies sekä sirkuksen suuri balettiryhmä.
Seurueen tähti oli kuitenkin Anatole Durow. Hän oli Venäjällä ja muuallakin Euroopassa kuuluisuus. Durow oli luonut oman klovnihahmon, joka oli persoonallinen ja poikkeava ja jonka huumori perustui satiiriseen tekstiin. Hänen eläinvalikoimansa oli laaja. Siihen kuului rottia, kissoja, koiria, sika, villisika, kettu, kukkoja jne. Vasikka, kili ja lammas eivät kuuluneet Suomen vierailun seurueeseen. Durow oli siis nimen omaan erikoisten pieneläinten kouluttaja. Hän esiintyi klovnina eleganttina valkoisessa asussa, huolitellusti, varmasti ja valloittavasti. Durowin legendaarisin numero oli Sven Hirnin kirjan mukaan 'rottien rautatiematka'. Esiintyjiä oli pitkälti toista sataa ja ne toimivat paitsi pienoisrautatien matkustajina, myös konduktööreinä, kuljettajina, asemamiehinä jne.
Turussa seurue esiintyi Palokunnantalolla, mikä oli teatterirakennuksen ohella suosittu esiintymispaikka Turussa. Lehti-ilmoituksen mukaan esityksiä oli vain kaksi. Kuva on Turun Maakuntamuseon teettämästä postikortista.
Monday, 9 July 2012
Ernst Wehle
Ernst Wehle (synt. noin 1800) vieraili seurueineen Suomessa vuosina 1831–1832. Kiertue alkoi Viipurista toukokuussa 1831, kulki Loviisan, Helsingin, Hämeenlinnan, Turun, Vaasan, Uusikaarlepyyn, Kristiinankaupungin, Kokkolan, Oulun, Kuopion, Savonlinnan, Sortavalan ja Käkisalmen kautta takaisin Viipuriin, mihin kiertue päättyi helmikuussa 1832. Tämä julisteesta tehty postikortti on Turun vierailusta vuodelta 1834. Wehle oli "Kuninkaallinen Preussilainen Taiteilija", mikä tarkoitti sitä, että hän oli esiintynyt Preussin kuninkaallisille. Julisteessa olevat suihkut kuvaavat ilotulitusraketteja. Tempun tehoa ja vaarallisuutta lisättiin sillä, että ratsastaja pukeutui haarniskaan.
Wehlen seurue oli ratsastajapainotteinen. Ohjelmaan kuului taitoratsastusta, ponnahduslautahyppyjä, taikatemppuja ja ilmapallo. Wehle oli siis pääasiassa taikuri. Hän oli suuren Jacob Philadelphian oppilas. Kyseessä oli perheseurue. Lapsia seurueeseen kuului neljä ja he osallistuivat ohjelmiin.
Yksi Wehlen erikoisuus oli ilotulitukset. Wehle oli siis taikuri ja hänen kaulankatkaisutemppunsa oli myöhemmin kuuluisa. Vuoden 1834 vierailulla mainostettiin erityisesti sitä. Taikuri oli valmis illuusiossaan käyttämään myös vapaaehtoista yleisön edustajaa, mutta mikäli näitä ei ilmaantunut, oli kohteena oma Alexander-poika. Tämän pää näytettiin tempun jälkeen elottomana tinalautasella. Temppu esitettiin viimeiseksi ja sen vaikuttavuutta lisättiin kertomalla, että 'arvoisat herkkähermoiset naiskatsojat' voivat poistua ennen sitä. Kaikissa näytöksissä ei ollut ratsastusnumeroita vaan osa oli pelkkiä ilotulitusnäytöksiä.
Poika Alexander Wehle vieraili Suomessa vuosina 1845-1846. Myös hän oli eriikositunut ilotulituksiin ja osa näytöksistä sisälsi pelkästään sitä. Lähde Sven Hirn: Sirkus Kiertää Suomea.
Labels:
Alexander Wehle,
Ernst Wehle,
hevonen,
ilmapallo,
ilotulitus,
Jacob Philadelphia,
juliste,
kaulankatkaisu,
ponnahduslauta,
postikortti,
ratsastus,
Sven Hirn,
taikuri,
taitoratsastus
Sunday, 8 July 2012
Jeton
Viime torstaina oli juttu herrasmies-jonglööreistä. Adanos mainosti itseään alansa viimeisenä edustajana, mutta kyllä Gentleman Juggler'eita näkee vielä nykyäänkin, tosin harvemmin. Adanos muuten esiintyi Cabaret Fenniassa vuonna 1956, Peacockissa 1957 ja samana vuonna myös Turussa Ravintola Itämeressä.
Yksi nykypäivän parhaimmista gentleman-jonglööreistä on kuvan saksalainen Jeton eli Jens Thorwächter (s. 1970). Kuvassa hän rakentaa pyramiidia kahvikupeista. Lopuksi lentää mukaan vielä kahvilusikka ja sokeripala.
Saturday, 7 July 2012
Yksipyöräinen
Yksipyöräinen on vain yhdellä renkaalla varustettu polkupyörä. Yksipyöräistä voi ajaa joko renkaan sisältä (monocycle) tai renkaan ulkopuolelta (unicycle). Korkeissa yksipyöräisissä on ketjuvälitys ja niitä nimitetään kirahvipyöriksi. Yksipyöräisestä voidaan riisua pois satula ja runko, jolloin sitä kutsutaan nimellä ultimate wheel.
Yksipyöräisen historia alkaa polkupyörän keksimisestä. Skotlantilainen seppä Kirkpatrick Macmillan kiinnitti kammet ja polkimet etupyörään vuonna 1839 ja kutsui sitä velosipediksi. Ensimmäinen massatuotettu ajoneuvo, Michaux-velosipedi suunniteltiin vuonna 1863. Vuonna 1866 James Stanley keksi polkupyörän nimeltä penny-farthing, jossa oli todella suuri etupyörä ja pieni takapyörä. Se oli kulkuneuvo, joka toimi inspiraationa yksipyöräiselle.
Vakiintunut teoria yksipyöräisen keksimiselle on se, että 1800-luvun loppupuolella keksittiin ottaa takapyörä penny-farthing polkupyörästä pois ja kisailla kuka pääsee sillä pisimmälle. Tätä oletusta tukevat kuvat 1800-luvulla tehdyistä suurirenkaisista yksipyöräisistä. Yksipyöräisellä ajo vaatii suurempia ajotaitoja kuin kaksipyöräisellä ajaminen, joten monesta niillä ajamaan pystyvästä tuli viihdyttäjä. 1980-luvun loppupuolella muutamat extreme-urheilun harrastajat kiinnostuivat yksipyöräisistä ja maastoyksipyöräily (MUni) oli syntynyt.
The Arthur Klein Family oli yksi tunnetuimmista ryhmistä 1900-luvun alussa musikaalisella taitopyöränumerollaan. Yläkuvassa mainospostikortti ehkä 1920-luvulta heidän esiintyessään Cirkus Orlandossa.
Alakuva osoittaa, että yksipyöräinen voi olla myös kaksipyöräinen, mutta silloin sitä pitää polkea taaksepäin päästäkseen eteenpäin. Valtteri taiteilee sillä tänä vuonna Sirkus Finlandiassa.
Friday, 6 July 2012
Cirkus Maximum
Ruotsalainen Cirkus Maximum vierailee tänä viikonloppuna 6.–8.7. Maarianhaminassa. Voidaan kai sanoa, että nyt nähdään Suomessa The Diorios esiintymässä kahdessa paikkaa yhtäaikaa! Finlandiassa ja Maximumissa! Ja nähdään jopa norsuja, koska lait ovat vähän erilaisia tällä saarella.
Thursday, 5 July 2012
Adanos
Gentleman Juggler tai Salonjongleur tarkoittaa jonglööriä, joka käyttää kaikkia arkipäivän käyttöesineitä kuten kahvikuppeja, asetteja, juomalaseja, pillejä, silinterihattuja, sikarilaatikoita, pöytiä, biljardikeppejä jne. Tietysti hän on pukeutunut hienoon frakkiin tai smokkiin. Yksi lajin tunnetuimmista edustajista oli Adanos.
Yläkuvassa näemme osan välineistöä, jolla itävaltalaissyntyinen Adanos (Felix Hanus, 26.2.1905–15.1.1991) työskenteli. Tasapainossa oli lasi kolmen juomapillin päällä ja samalla jongleeraus neljällä eri esineellä, tarjotin, kahviasetti, kahvikuppi ja sokerikulho. Vieressä telineellä shampanjapullo jäähdyttimessä odottamassa vuoroaan. Viehättävä avustaja on Wilhelmine-rouva (1924-1990).
Alakuvassa Adanoksen julisteesta tehty postikorti vuodelta 1926 Markschiess van Trixin documenta artistica-kokoelmasta. Kortin takana lukee: Adanos (Felix Hanus, geboren 1905). Gentleman-Jongleur, letzter Vertreter dieses Stils.
Kommentit:
- - - - - - - - - - - - - -
Mukava sivusto tämä,kun julkaiset julisteita ja muita graafisen alan tuotteita eri aikakausilta. Tämä Adanoksen mainos on huippuhieno oman aikakautensa tuote.
terv. Ulla E.
terv. Ulla E.
- - - - - - - - - - - - - -
Wednesday, 4 July 2012
Tunnistatko?
Tässä välipalana muutama mainospostikortti vuosikymmenten takaa. Tunnistaako joku tarkemmin keitä näissä korteissa on? Tietääkö joku enemmän kuin mitä korteissa lukee?
Ylhäällä on Familie Robert Bourbonnel, jotka esittivät akrobatia-potpurin. Sen vieressä on dressööri Rüdiger Probst ja esiintymispaikkana Zirkus Hein.
Alakuvassa mainostetaan Wintergartenia lupsakkaana paikkana. Vieressä tyylikäs taidepolkupyöräduo 2 Hothanis.
Tuesday, 3 July 2012
W.I. Komaroffskin Sirkus
Tässä vielä yksi postikortti Turun maakuntamuseon kokoelmissa olevista vanhoista julisteista. Venäläinen W.I. Komaroffskin Sirkus vieraili Suomessa vuonna 1882. Suomeen tultiin Viipurin kautta helmikuussa, sen jälkeen vierailtiin Turussa ja Helsingissä, minkä jälkeen matka heinäkuussa jatkui Libauhun. Pääpaino oli hevosnumeroilla niin kuin useimmilla muillakin seurueilla. Sirkus rakensi tilapäiset puurakennukset niille paikkakunnille, missä se vieraili. Viipurisa oltiin lähes kolme kuukautta, Turussa kuukauden verran ja Helsingissä puolitoista kuukautta. Seurueen nimekkäin ratsastaja oli Oskar D. Robinson, joka myöhemmin vieraili Suomessa omalla ryhmällään. Juliste on kaksikielinen. Komaroffskin vierailusta on jäljellä useampia erilaisia julisteita. Kaikissa niissä on jonkinlainen puupiirroskuva, joissakin useampia. Sven Hirnin kirjassa Sirkus Kiertää Suomea sivulla 75 olevassa julisteessa ylin kuva on ladontavaiheessa kääntynyt ylösalaisin.
Monday, 2 July 2012
Tinker Candy
Sirkus Florentino vieraili Lempäälässä tänään ja pitihän sitä mennä moikkaamaan. Ensimmäisenä törmäsin Candyyn, joka kaikessa rauhassa ahmi tuoretta ruohoa. Ilmeisesti sillä on tällainen rutiini aina ennen illan esitystä.
Candy on rodultaan irlannincob, jota myös tinker-nimellä kutsutaan. Irlannincobin virallinen historia rotuna juontaa juurensa vain 1900-luvun loppupuolelle. Maan kiertolaisten, travellerien kirjavat tupsujalat tunnettiin Britteinsaarilla pitkään lähinnä "kiertolaisten vankkurihevosina" (Gypsy Vanner) tai kiertelevien heimojen tekemään kattilanpaikkaustyöhön viittaavalla Tinker-nimellä. Rotua harrastamaan ja kasvattamaan ryhtyneet ovat myöhemmin erityisesti Euroopassa päätyneet käyttämään lähinnä nimeä irlannincob (Irish Cob), jossa on omat ongelmansa. Rotu on kotoisin ennemmin yleisesti Britteinsaarilta kuin Irlannista, minkä lisäksi se ei ole tyypiltään cob vaan selkeästi raskaampi kylmäverinen. Koska Irlannissa kasvatetaan myös oikeita cobeja, rotunimeä irlannincob voikin pitää suorastaan harhaanjohtavana. Muut kuin rotua erityisesti harrastavat suomalaiset hevosihmiset myös käyttävät rodun edustajista edelleen lähinnä nimitystä tinker, jolla nämä hevoset alun perin meilläkin tunnettiin. Suomessa irlannincobeja on lähes kolmesataa.
Alakuvassa Mr Florentin eli Florentin Tzvetkov esittää Candyn. Tirehtööri Tzvetkov kertoi, että Candy esiintyy kuin kello ja on muutenkin harvinaisen fiksu tyyppi. Pusun arvoinen.
Sunday, 1 July 2012
Circus F. Ahrend
Turun Linnassa oli vuonna 2002 näyttely Yhtä Sirkusta! Näyttelyllä juhlistettiin sirkuksen Suomeen tulon 200-vuotisjuhlia. Näyttelyssä oli esillä myös osa Turun maakuntamuseon kokoelmissa olevista vanhoista julisteista. Muutamista julisteista tehtiin postikortteja. Tässä yksi niistä.
Circus Ferdinand Ahrend vieraili Suomessa vuoden vaihteessa 1886–1887. Perheyritys tuli Ruotsista Suomeeen ja jatkoi matkaa Venäjälle. Vierailu alkoi Oulusta syyskuussa 1886 ja kulki Oulusta Kokkolaan, Pietarsaareen, Uusikaarlepyyhyn ja sieltä Vaasaan. Vaasassa oltiin vuodenvaihde. Helmikuussa 1887 jatkettiin matkaa Tampereelle, sieltä Turkuun ja sen jälkeen Poriin. Lappeenrannan kautta mentiin Venäjälle. Sven Hirnin kirjan (Sirkus kiertää Suomea) mukaan esityksiä leimasi enemmän yritteliäisyys kuin taidokkuus.
Juliste on Turun vierailusta. Juliste oli kaksikielinen ja sellainen ladottiin kutakin esityspäivää varten erikseen. Julisteissa oleva kuva ja teksti vaihteli päivän mukaan. Tämä näytös on siis ollut klo 8 jälkeen puolen päivän eli klo 20.00. Suomenkieliset sanat ovat tämän julisteen latojalla olleet vielä hakusessa. Föreställning (esitys) on käännetty muotoon esitelmä. Muissa tätä vierailua koskeneissa julisteissa on käytetty näytäntö-sanaa. Tämä juliste on vierailun loppupäästä. Julisteessa kerrotaan, että lauantaina on viimeinen lastennäytös klo 14.00 ja viimeiset kokonäytökset ovat sitten sunnuntaina klo 18.00 ja klo 20.00. Näytös ei siis liene ollut kovin pitkä. Sen aikaisen käytännön mukaan siinä oli kuitenkin lopussa pantomiimi, tällä kertaa Suuri Beduini manöveri. Kyseessä lienee siis ollut beduiiniasuissa esitetty juonellinen ratsastusnumero. Eri päivinä saatettiin esittää eri pantomiimi.
Subscribe to:
Posts (Atom)