Tuesday, 31 March 2020
Sirkus Finlandia • Julisteet • Posters
Sirkus Finlandia aloitti vuonna 1976. Tuo vasemman puoleinen juliste on niitä ensimmäisiä. Finlandian tunnukseksi muodostui Leena Jurvakaisen taiteilema sirkushevosen pää. Oikeanpuoleisen julisteen vuosilukua ja tekijää en tiedä.
Nämä julisteet on kuvattu joskus alkuvuosina Finlandian talvileirin harjoitusmaneesin seinältä. Valitettavasti kuvan laatu on kovin heikko. Nämä ovat ulkomailta ostettuja valmiita edullisia julisteita, joiden päälle voi painaa tai liimata sirkuksen logon ja vierailupaikkakunnan nimen. Tarkkasilmäinen huomaa, että sinä vuonna on poikettu ainakin Närpiössä ja Teuvalla.
Vuonna 1982 Finlandian tähtiä olivat taikuri Kari Salmi ja hevoskouluttaja Gabi Donnert. Mukana olivat Circus Robert Brothers'in hevoset. Samana vuonna Sirkus Finlandia sai pikkuveljekseen Sirkus Kalevan, joka kiersi pikkupaikkakuntia kolme vuotta. Saksalainen Felix Quaiser osti Kalevan ja jatkoi samalla nimellä Suomessa vielä vuoteen 1986. Kalevan juliste oli ilmeisesti n.s. valmiina ostettu sirkusjuliste.
Finlandia hankki uuden pikkuteltan Kalevan tilalle 1985 ja nimesi sen Sirkus Finlandia Junioriksi ja isomman Sirkus Finlandia Senioriksi. Parittain kierrettiin Suomea ristiin rastiin aina vuoteen 1991 asti. Tuon vasemmanpuoleisen julisteen taiteili Sirkka Tikka. Ja olihan Finlandialla vielä kolmaskin sirkus vuosina 1988–1990 Circus Piccolo, sen julisteista kerroin maaliskuun alussa.
Tässä ollaan jo nykyisellä vuosituhannella. Vasemmalla on vuosi 2000 ja oikealla 2020. Nykyisissä julisteissa jätetään julisteen alaosaan alue tarralapulle, joka kertoo paikkakunnan nimen ja näytösten päivämäärät ja kellonajat. Tarran alle jää tuo keltaisella pohjalla oleva teksti. Reklaamikari Oy on suunnitellut Sirkus Finlandian julisteita vuodesta 1992 lähtien.
Kommentit:
Sirkus Kaleva oli nimellä Cirkus Quaiser vuonna 1986 ja lähes koko homman pyöritti perhe Felix Quaiser kun vanhemmat lapset olivat jo naimisissa myös esiintyvien artistien kanssa, musiikki tuli nauhalta ym.
Yrsa Helles
.
Saturday, 28 March 2020
1888 • Moitteita Cinisellille • Criticism of Ciniselli
Gaetano Ciniselli.
Sirkuksia on aina kehuttu ja haukuttu – syystä tai syyttä. Tavat vain ovat hieman muuttuneet vuosien myötä. Tässä pari esimerkkiä vuodelta 1888. Moitteiden kohteena oli pietarilainen Sirkus Ciniselli.
Italialainen sirkustaiteilija Gaetano Ciniselli (1815-1881) vieraili ensimmäisen kerran Pietarissa vuonna 1847 osana Alessandro Guerran ryhmää. Hän palasi Venäjälle vuonna 1869, työskentelemään tällä kertaa velipuolensa Carl-Magnus Hinnen kanssa Moskovan ja Pietarin sirkuksissa. Ciniselli asettui Venäjälle ja peri Hinnen sirkuksen vuonna 1875.
Pietarin sirkus on Venäjän vanhin toimiva sirkus. Sirkus avattiin 26.12.1877. Sirkuksen alullepanija oli suuren italialaisen sirkusperheen Gaetano Ciniselli, joka toimi hevoskouluttajana. Sirkuksen talliin mahtui 150 hevosta. Sirkus toimi nimellä Sirkus Ciniselli vuoteen 1919 tai 1921 saakka, jolloin se siirrettiin Venäjän valtion johdon alle kommunistisen vallankumouksen jälkeen.
Sirkustirehtööri Gaetano Ciniselli'llä ja hänen vaimollaan Wilhelmine'llä oli kuusi lasta Andro, Scipione, Emma, Virginie, Martha ja Ernesto. Sirkus Ciniselli on vieraillut Suomessa ainakin vuosina 1875, 1877, 1879, 1888, 1890, 1891 ja 1912. Isän kuoltua 1881 Andro tuli johtajaksi ja Andron jälkeen oli Scipionen vuoro johtaa suureksi ja tunnetuksi kasvanutta sirkusta.
Näiden alla olevien lehtileikkeiden aikana 1888 johtajana oli Andro. Scipione oli johtaja 1890 Helsingin vierailulla. Andro kuoli jo 1891.
Aamulehti 30.8.1888:
Kirje Helsingistä. Elokuulla 1888.
Etelä-Suomen pimeitä syysiltoja hywäkseen täyttämään on kaupunkiimme saapunut sirkus eli hewosteaatteri, Cinisellin perillisten johtamana. Jo ensimmäisenä iltana tulwaili kansaa joukoittain terwehtimään sitä ikäänkuin kauan odotettua wierasta, sekä kantamaan sinne ainoankin lanttinsa. Sanon ainoankin, sillä se wähemmistö työkansasta, joka ahkeralla työllä ja säästäwäisyydellä on jotain säästöön saanut, ylimalkaan ymmärtää rahansa paremmin käyttää.
Wiimeksi kun hewosteaatterit täältä lähtivät, lausuttiin muutamissa sanomalehdissä toiwomuksia, ettei moinen raakamainen huwiseura ikinä suunnittaisi retkeänsä rannoillemme. Toisaalta puuhattiin pyyntöä kaupunkimme hallitukselle, ettei sirkus saisi asettua tänne, kansan rahoja kuluttamaan. Mutta wirastot arweliwat, että käyttäköön työkansa waransa tai osan siitä mihin tahtoo, mutta koska sirkus antaa kaupungille melkoisen tulon, niin tämähän korwaa muut, siweelliset tappiot ja häwiöt. Tähän tuli wielä ehkä lisäksi sekin, että kaupunkimme laajalta lewinnyt ilmoituslehti Hufwudstadsbladet lausui toiwomuksensa sirkuksen tulosta, ja wiime kerralla kun se lähti, olisi mainitun lehden luullut kadottaneen puolet tilaajistaan, niin hellästi jätteli se hywästi. Se ei tapahtunut minkään moraalisen kaipauksen tähden, waan affäärin. Lehdellä ei mistään ilmoittajasta ole werrattain niin suuri hyöty, kuin Sirkuksesta.
Aapo
Suomen Wirallinen Lehti 12.9.1888:
– Sirkus ja sanomalehdet.
Sen häwyttömän pilan johdosta, jonka alaiseksi eräs sanomalehti sekä sanomalehtimiehet ylipäänsä sirkus Cinisellin wiime sunnuntain näytännössä joutuiwat, owat pääkaupungin sanomalehdet yksimielisesti päättäneet olla tästä lähtien wastaanottamatta hra Cinisellin sirkus-ilmoituksia.
Korkokuva Pietarin Sirkuksen sisääntuloaulassa.
Kommentit:
Suhtautuminen on aina ollut varauksellista!
Tapio Sariola
.
Wednesday, 25 March 2020
Äänimainontaa • Sound Advertising
Sirkus Florentino 2007 Tampereella.
Sirkus Florentino Tampereen Kauppakadulla.
Ennen vanhaan tällaiset kaiutinautot kiersivät kaupungilla ja julistivat ilosanomaa. Yleensä melu oli kovaa, äänenlaatu aika erikoinen ja maneerit järkyttäviä. Mutta se kuului asiaan. Sirkus oli saapunut paikkakunnalle ja se piti kaikille ilmoittaa! Homma oli selvä kun kaikki kadut oli kierretty. Näin oli vielä 2000-luvun alussa. Mihin se kaikki loppui? Kiellettiinkö se?
Sirkus Kaleva.
Sirkus Stella Nova.
Sirkus Finlandia 1979 (Ruotsin rekkarit?).
Sirkus Finlandia Tampereen Eteläpuistossa.
Circo Citta di Roma 1977 Tampereella.
Kansallissirkus 1981.
Sirkus Apollo.
Kommentit:
–––––––––––––––––––––––––––––
Kuvista puuttuu Cirkus Europa 1976. Tosin harvemmin äänimainontaa mutta kerran olin Ullan ( nyk. Steckel) mukana muistaakseni Kokemäellä tai ainakin jossakin sielläpäin ajelemassa ja levittämässä sirkusilosanomaa kovaäänisen välityksellä. Lisämainosta saimme kun vallitsevan helteen takia auton ikkunat olivat sepposen selällään ja Ullan hattu lehahti ulos. En ihan kerennyt
sulkemaan mikrofonia ennenkuin hysteriaa lähentelevä nauru raikui yli tienoon...
Yrsa Helles
–––––––––––––––––––––––––––––
Olen lukemattomat kerrat mainostanut Tivolia ääniautolla!!!!
Tapio Sariola
–––––––––––––––––––––––––––––
SF.n entinen rumpali, P Maukonen ajeli pitkin Italian kaupunkien katuja CIrco Liane e Ronaldo Orfein ääni autolla.
Wille Ahrens
–––––––––––––––––––––––––––––
Onko Tivolin äänimainosta otettu koskaan nauhalle ?? Niin kauan kun joku muistaa tekstin ulkoa!
Vai onko se olemassa esimerkiksi radiomainoksena?
Kyselee Markku A
–––––––––––––––––––––––––––––
Tuota Sirkus Finlandian autoa ei ole koskaan tullut vastaan mutta varmasti sen heti tunnistaisi jos näkisi! Tuttu myös suunnitellut autoteippausta. Kyllähän sillä saa helposti näkyvyyttä ja tärkeää on mainostaminen muutenkin kuin internetissä.
Mauno.
–––––––––––––––––––––––––––––
.
Sunday, 22 March 2020
Vanhoja sirkusautoja • Old Circus Cars
Sirkus Sariolan Ford Sussex Olympiavuonna 1952.
Tässä muutamia herkkupaloja vanhojen suomalaisten sirkusten autojen ystäville. Joku ehkä tunnistaa autonmerkit paremmin kuin minä.
Sirkus Finlandia.
Sirkus Sariolan Ford Sussex 1953.
Sirkus Apollo 2004.
Sirkus Kaleva.
Sirkus Apollo 2004.
Sirkus Sandor.
Sirkus Finlandian Skoda 1984.
Sirkus Florentino 2012.
Sirkus Sariolan Ford Sussexit.
Sirkus Finlandian teltta-auto.
Sirkus Finlandian Ifa.
Cirkus 4000.
Kansallissirkus 1981.
Sirkus Tähti 2016.
Sirkus Caliba 2008.
Circus Piccolo 1990.
Kommentit:
––––––––––––––––––––––––
Historiaa ja nostalgiaa!
Sirkus Sariolan autot ovat Ford Sussexja!
Tapio Sariola
––––––––––––––––––––––––
.
Thursday, 19 March 2020
2020 • Finlandia perui osan näytöksistä • Finlandia canceled some of the shows
Taistelussa Korona-virusta vastaan Suomi otti 16.3. käyttöön järeämmät keinot. Valmiuslaki astui voimaan. Suomi on nyt poikkeustilassa ensimmäisen kerran sotien jälkeen. Yli 10 henkilöä ei saa kokoontua yhteen. Oppilaitokset pistävät ovensa lukkoon. Kaikki mahdolliset kulttuuri- ja vapaa-ajan laitokset suljetaan, jne, jne . . .
Sirkus Finlandia perui kaikki huhtikuun esitykset. Ticketmaster tulee olemaan yhteydessä jo lippunsa ostaneisiin. Tämän hetkisten määräysten mukaan seuraava mahdollinen ensi-ilta olisi kenties vasta 1.5. Heinolassa. Epidemian kuitenkin arvellaan kestävän Suomessa vähintään 2–3 kuukautta. Saas nähdä! Voit seurata tilanteen kehittymistä vaikkapa Sirkus Finlandian Facebook-sivuilta.
Mutta ei unohdeta hymyä. Ja jos aika käy pitkäsksi, menkää tänne. Siellä on suomenkielistä sirkusta useammallekin päivälle. Vieraskielistä sirkushupia löytyy täältä.
.
Monday, 16 March 2020
1888 • Sirkus Ciniselli matkustaa • Circus Ciniselli traveling
Circus Ciniselli eli Pietarin Sirkus.
Suomen suuriruhtinaskunnassa 1800-lopulla nähtiin monia ulkomaisia sirkuksia. Useimmat olivat Suomessa läpikulkumatkalla, mutta pysähtyivät matkan varrella myös esiintymään. Monet sirkuksista tulivat laivalla Hankoon ja jatkoivat junalla tai maanteitse Viipuriin ja sieltä edelleen Pietariin, joka oli monelle sirkukselle kultakaivos. Paluumatka Ruotsiin ja muualle Eurooppaan tehtiin usein samaa reittiä. Sirkus Ciniselli vieraili Suomessa ainakin 1875, 1877, 1879, 1888, 1890 ja 1891. Tässä on uutisia eräästä heidän matkoistaan 1888:
––––––––––––––––––––––––––
Finland (sanomalehti) 15.5.1888 uutinen, suomennos:
Hanko - sirkusta odottamassa.
Hanko, 14. toukokuuta. v. Döbeln (laiva) saapui tänään aamulla Tukholmasta. Palaa Tukholmaan siirtääkseen huomenna saapuvan Cirkus Cinisellin.
––––––––––––––––––––––––––
Finland oli Helsingissä vuosina 1884–1892 ilmestynyt ruotsinkielinen sanomalehti. Suomalaisen puolueen ruotsinkielisen äänenkannattajan perustivat kieliasiassa vapaamieliset fennomaanit.
S/S Von Döbeln oli Wasa Ångfartygs AB:n ja Suomen höyrylaivaosakeyhtiön matkustajahöyrylaiva, joka kuljetti myös rahtia. Wasa Ångfartygs AB rakennutti aluksen Tukholmassa W. Lindbergin telakalla vuonna 1876.
––––––––––––––––––––––––––
Wiipurin Sanomat 16.5.1888 uutinen:
– Sirkus Ciniselli matkusti toissa iltana ylimääräisellä junalla kaikkine kimpsuineen ja kompsuineen kaupunkimme ohitse matkalla Pietarista Hankoniemeen ja sieltä yli meren Ruotsiin.
––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––
Sampo (sanomalehti) 11.6.1888 uutinen:
– Sirkus Andréa Ciniselli kuuluu, tiet H.D., elokuun keskipaikoilla aikowan saapua Helsinkiin Tukholmasta antaakseen näytäntöjä Siltasaaren sirkusrakennuksessa puolentoista kuukauden ajan. Seuran jäsenet kuuluvat saapuwan kaikki ja 110 hewoisesta tuodaan 72. Täältä lähtee joukkue Pietariin.
––––––––––––––––––––––––––
.
Friday, 13 March 2020
Katumainokset • Street posters
Tienvarsijulisteet ovat yksi tehokkaimmista sirkusten nainosvälineista. Niilä tavoitetaan varmasti melkein kaikki lähiseudun asukkaat. Niillä luodaan ihmisille myös mielikuva sirkuksen tasosta. Kuten kaikessa muussakin mainonnassa. Katukylttien huomioarvo on korkea. Netti- ja lehtimainonnalla ei nykyään päästä samanlaiseen. Tässä muutama esimerkki vuosien takaa.
Sirkus Finlandia askarteli näitä asetelmia 70-luvulla.
Italialainen Circo Citta di Roma vieraili Suomeaa 1977.
Sirkus Finnstarin taulu kiinnitti huomion 1990.
Sirkus Apollon julisteet liimattiin vanerilevyille 2002.
Sirkus Caliba mainosti näin 2005.
Sirkus Florentino syntyi Suomeen 2007.
.
Subscribe to:
Posts (Atom)