Saturday, 28 March 2020

1888 • Moitteita Cinisellille • Criticism of Ciniselli

Gaetano Ciniselli.

Sirkuksia on aina kehuttu ja haukuttu – syystä tai syyttä. Tavat vain ovat hieman muuttuneet vuosien myötä. Tässä pari esimerkkiä vuodelta 1888. Moitteiden kohteena oli pietarilainen Sirkus Ciniselli.

Italialainen sirkustaiteilija Gaetano Ciniselli (1815-1881) vieraili ensimmäisen kerran Pietarissa vuonna 1847 osana Alessandro Guerran ryhmää. Hän palasi Venäjälle vuonna 1869, työskentelemään tällä kertaa velipuolensa Carl-Magnus Hinnen kanssa Moskovan ja Pietarin sirkuksissa. Ciniselli asettui Venäjälle ja peri Hinnen sirkuksen vuonna 1875.

Pietarin sirkus on Venäjän vanhin toimiva sirkus. Sirkus avattiin 26.12.1877. Sirkuksen alullepanija oli suuren italialaisen sirkusperheen Gaetano Ciniselli, joka toimi hevoskouluttajana. Sirkuksen talliin mahtui 150 hevosta.  Sirkus toimi nimellä Sirkus Ciniselli vuoteen 1919 tai 1921 saakka, jolloin se siirrettiin Venäjän valtion johdon alle kommunistisen vallankumouksen jälkeen.

Sirkustirehtööri Gaetano Ciniselli'llä ja hänen vaimollaan Wilhelmine'llä oli kuusi lasta Andro, Scipione, Emma, Virginie, Martha ja Ernesto. Sirkus Ciniselli on vieraillut Suomessa ainakin vuosina 1875, 1877, 1879, 1888, 1890, 1891 ja 1912. Isän kuoltua 1881 Andro tuli johtajaksi ja Andron jälkeen oli Scipionen vuoro johtaa suureksi ja tunnetuksi kasvanutta sirkusta.

Näiden alla olevien lehtileikkeiden aikana 1888 johtajana oli Andro. Scipione oli johtaja 1890 Helsingin vierailulla. Andro kuoli jo 1891.


Aamulehti 30.8.1888:
Kirje Helsingistä. Elokuulla 1888.
Etelä-Suomen pimeitä syysiltoja hywäkseen täyttämään on kaupunkiimme saapunut sirkus eli hewosteaatteri, Cinisellin perillisten johtamana. Jo ensimmäisenä iltana tulwaili kansaa joukoittain terwehtimään sitä ikäänkuin kauan odotettua wierasta, sekä kantamaan sinne ainoankin lanttinsa. Sanon ainoankin, sillä se wähemmistö työkansasta, joka ahkeralla työllä ja säästäwäisyydellä on jotain säästöön saanut, ylimalkaan ymmärtää rahansa paremmin käyttää.
Wiimeksi kun hewosteaatterit täältä lähtivät, lausuttiin muutamissa sanomalehdissä toiwomuksia, ettei moinen raakamainen huwiseura ikinä suunnittaisi retkeänsä rannoillemme. Toisaalta puuhattiin pyyntöä kaupunkimme hallitukselle, ettei sirkus saisi asettua tänne, kansan rahoja kuluttamaan. Mutta wirastot arweliwat, että käyttäköön työkansa waransa tai osan siitä mihin tahtoo, mutta koska sirkus antaa kaupungille melkoisen tulon, niin tämähän korwaa muut, siweelliset tappiot ja häwiöt. Tähän tuli wielä ehkä lisäksi sekin, että kaupunkimme laajalta lewinnyt ilmoituslehti Hufwudstadsbladet lausui toiwomuksensa sirkuksen tulosta, ja wiime kerralla kun se lähti, olisi mainitun lehden luullut kadottaneen puolet tilaajistaan, niin hellästi jätteli se hywästi. Se ei tapahtunut minkään moraalisen kaipauksen tähden, waan affäärin. Lehdellä ei mistään ilmoittajasta ole werrattain niin suuri hyöty, kuin Sirkuksesta.
Aapo


Suomen Wirallinen Lehti 12.9.1888:
– Sirkus ja sanomalehdet.
Sen häwyttömän pilan johdosta, jonka alaiseksi eräs sanomalehti sekä sanomalehtimiehet ylipäänsä sirkus Cinisellin wiime sunnuntain näytännössä joutuiwat, owat pääkaupungin sanomalehdet yksimielisesti päättäneet olla tästä lähtien wastaanottamatta hra Cinisellin sirkus-ilmoituksia.

Korkokuva Pietarin Sirkuksen sisääntuloaulassa.

Kommentit:

Suhtautuminen on aina ollut varauksellista!
Tapio Sariola

.

No comments: