Tuesday, 30 July 2019
2019 • Novruzov Brothers
On se vaan nautinnollista kun komedia ja akrobatia sekoitetaan yhteen. Novruzov Brothers tekee sen tyylikkäästi Sirkus Finlandiassa tänä vuonna. Kaksikon esitystä katsellessa tulee mieleen1920–30 -lukujen musiikkielokuvat. Eivät he nyt ihan Fred Astairen veroisia ole, mutta läheltä liippaa monessa kohtaa.
Veljekset Oktay ja Telman Novruzov ovat syntyjään Azerbaidžanista, jossa he kasvoivat yhdessä, kunnes perhe muutti Venäjälle poikien ollessa teini-ikäisiä. Oktay on pidempi veljeksistä. Hän halusi tulla taiteilijaksi kuten sisarensa ja nuorempi veljensä. Hän meni Moskovan sirkuskouluun, josta hän valmistui neljässä vuodessa nuorallatanssijaksi.
Telman Novruzov ei moiseen haihatteluun uskonut, vaan hänestä kasvoi menestyvä kalastaja. Esiinnyttyään useita vuosia Oktay Novruzov sai idean pyytää veljeään mukaan ihan uuteen akrobatianumeroon koemielessä. Vuoden kovan koulutuksen jälkeen he olivat valmiita esiintymään yhdessä duona, jonka numero perustui korkean tason akrobatiaan, komediaan ja täydellliseen ajoitukseen.
Vuodesta 2000 lähtien Oktay ja Telman ovat kiertäneet maailmaa yhdessä. Tutuiksi ovat tulleet mm. Circus Roncalli, The Greatest Nikulin Circus ja Circus Krone. Palkintoja on kahmittu myös alan festivaaleilta. He ovat esiintyneet myös Talent-esityksissä Italiassa ja Venäjällä.
.
Sunday, 28 July 2019
198? • Talvisirkus 2 • Winter Circus 2
Silmänkääntäjä El Seppo eli Seppo Puolakka mielipuuhissaan.
Sanovat, että nämä kuvat ovat Sirkus Finlandian talvivierailusta Haikon kartanolla 1985. Niinhän väitettiin edellisessäkin blogijutussa. Mutta katsokaa tuota esirippua. Näissä kuvissa se koostuu hopeanauhoista. Edellisessä jutussa esirippu oli tummanpunainen. Myös maneesin matot ovat erilaisia. Käytiinkö Haikossa siis useamminkin? Ilmeisesti kyllä, sillä Henrico muistelee näin:
Jonglööri Henrico eli Björn Gammals viihdyttää yleisöä.
"Muistan sen Haikon yhden päivän keikan. Oli kova pakkanen ja lämmityslaite reistaili. Taisi Langry saada flunssan sen jälkeen. Esiinnyin sitten myös sisällä ravintolassa ja esitys meni todella hyvin. Mikä vuosiluku oli, en nyt tällä hetkellä muista."
Langry jr eli Abdeslam Chellaf ei tuntenut vilua esiintyessään puolialasti.
Artisti välipalalla.
Friday, 26 July 2019
1985 • Talvisirkus 1 • Winter Circus 1
Tässä helteen keskellä tarjoan teille piristykseksi kylmiä faktoja reilun 30 vuoden takaa:
"Se oli vain parin päivän pituinen tapahtuma 9.-10.2.1985 Haikon kartanon alueella Porvoon kyljessä. Talviriehan pääjuttu oli lumiveistoskilpailu. Lumiveistokset oli tehty edellisen viikonlopun tapahtumassa ja sen organisoi Keravan taide- ja kulttuuriyhdistys ry. Silloin alueella kierteli Hesan Minicirkuksen ja Linnanmäen sirkuskoulun nuoria temppuilijoita. Myös CiVa oli mukana joukkueella Disa Bergman, Kari Siiki ja Leo Knuutinen. Mallin oli suunnitellut Nipa Niemi. Lumiveistoskilpailun voitto meni Suomen Tivolin joukkueelle istuvalla norsulla."
"Paikalla oli myös Sirkus Finlandian telttasirkus. Lauantaina oli neljä 40 minuutin näytöstä ja sunnuntaina viisi. Pakkasta oli yli 25 astetta. Myös Calle Jernström Junior tepasteli alueella pikku pelleksi puettuna. Akrobaatti Langry valitti kylmyyttä, hän kun esiintyi paljain jaloin. Tapahtumassa oli myös rekiajelua, koira-ajelua, poniratsastusta, kasvomaalausta jne."
Kari Hasanen ja Alpo Hirvimäki. Taustalla näkyy Jukka "Kykki" Rossi ja
juontaja El Seppo eli Seppo Puolakka.
El Sepon poika oli taitava jonglööri.
Heidi ja Carl Johan Jernström vastaanottavat aplodeja.
Klovni Pekka Maukonen virkapuvussaan. Veikkaan, että alla on pitkät kalsarit.
Selän takana näkyvät Carl-Gustaf Jernström ja Markku Aulanko.
Alpo Malinen ja Calle Jernström päivittelevät pakkasta.
Tuon ylhäällä olevan tekstin muisteli eräs sirkusharrastaja. Katsokaapa tekin tarkkaan näitä kuvia, sillä parin päivän päästä tulee uusia kuvia talvisirkuksesta Haikon kartanolla, mutta niissä on aivan erilainen esirippu!!!
Wednesday, 24 July 2019
1804 • Norsu Suomessa • Elephant in Finland
Huomenna tasan 215 vuotta sitten Suomen maaperällä tallusteli ensimmäistä kertaa norsu. Onhan meillä mammuttejakin joskus 20–30 tuhatta vuotta sitten kävellyt, mutta niistä ei kukaan muista enää mitään. Se tiedetään, että Porvoossa esiteltiin kaupunkilaisille 25.7.1804 ihan oikea elävä norsu eli elefantti. Preussilainen Jean-Baptist Gautieri kuljetti norsun Pietarista Suomen kautta Ruotsiin, jossa norsua ei aiemmin oltu nähtykään. Suomalaiset näkivät siis norsun ensimmäistä kertaa ennen ruotsalaisia. Matka Porvoosta Turkuun kesti nelisen viikkoa. Kyseessä ei ollut sirkusseurue vaan kiertävä eläinnäyttely. Tästä reitistä Pietarin ja Turun välillä muodostui aikanaan vilkas reitti molempiin suuntiin sirkuksille ja sirkustaiteilijoille, jotka tietenkin matkallaan antoivat myös näytöksiä.
Vanni Zoolandiassa.
Toisaalta – viimeinen norsu Suomessa oli Sirkus Finlandian Vanni (1973–2006). Norsujen käyttö sirkuksissa kiellettiin vuonna 1986. Vanni päätyi Liedon Zoolandiaan viettämään vanhuudenpäiviään. Sinne tuli myös Suomen Tivolin Pepita, joka oli Vannia vanhempi. Myöhemmin Pepita kuoli ja vuonna 2005 Vanni siirrettiin ukrainalaiseen eläintarhaan, mutta vain vajaa vuosi siirron jälkeen Vannin tila heikkeni. Pitkään vaivannut hammastulehdus oli levinnyt päähän, ja Vanni menehtyi.
Suomen Tivolin Pepita kouluttajansa Pertti Sariolan kanssa.
Norsujen heimoon kuuluu nykyisin kolme lajia:
aasiannorsu eli intiannorsu,
savanninorsu eli pensasnorsu ja
metsänorsu.
Savanninorsua ja metsänorsua kutsuttiin ennen yhteisnimellä afrikannorsu, mutta ne on sittemmin todettu omiksi lajeikseen.
.
Labels:
1804,
aasiannorsu,
elefantti,
intiannorsu,
Jean-Baptist Gautieri,
metsänorsu,
norsu,
pensasnorsu,
Pepita,
Pertti Sariola,
savanninorsu,
Sirkus Finlandia,
Suomen Tivoli,
Vanni,
Zoolandia
Monday, 22 July 2019
2019 • Sorin Sirkus
Kävin eilen Särkänniemen huvipuistossa pitkästä aikaa. Koko niemi on vuosien mittaan täytetty kaiken värisillä terästangoilla ja rautalevyillä. Ilokseni löysin sieltä myös palasen elävää viihdettä. Ulkoilmanäyttämöllä esiintyivät Sorin Sirkuksen nuoret artistit. Tätä esiintymislavaa kutsutaan nykyään Estraadiksi.
Näytös kesti 20 minuuttia. Pidin esityksestä. Olisin katsellut pitempäänkin, mutta ymmärrän että tällaisessa ympäristössä ei asiakasta saa sitouttaa paikalleen liian pitkäksi aikaa. Esiintyjät olivat Sorin Sirkuksen kokeneita Esiintyvät-ryhmän jäseniä. Neljä nuorta vetivät ohjelman varmoin ottein.
Näytös oli hyvä. Jotain kuitenkin puuttui. Joku suupaltti juontaja olisi sopinut ryhmään loistavasti. Samalla olisi levinnyt tietoa Soristakin. Ja esiintyjien nimetkin olisin halunut tietää.
Nuoret artistit valtaavat Särkänniemen Estraadin 4.8.2019 asti joka päivä klo 15 ja 17. Luvassa on ainutlaatuista sirkustaituruutta, joka soveltuu koko perheelle. Samat esiintyjät eivät varmaan joka päivä esiinny, mutta Sorista löytyy kyllä shown tekijöitä enemmänkin. Esityksiin on vapaa pääsy.
.
Saturday, 20 July 2019
Lippukioskit • Ticket kiosks
Cirkus Scala, Sweden 1971.
Kiertävien perinteisten sirkusten lipunmyyntikioskit ovat kaikki erilaisia, tottakai. Tässä muutamia uusia ja vanhoja kioskityyppejä ulkomailta. Osa näistä sirkuksista on vieraillut Suomessakin. Kiertävä sirkus rakentaa kioskinsa tietysti pyörien päälle. Niiden ongelmana usein on perävaunuun rakennetun kioskin korkea maavara. Sitä varten joudutaan väsäämään ylimääräisiä askelmia ja liuskia, jotta asiakas ylettyisi helposti asioimaan lippuluukulla. Jokunen sirkus on kyllä onnistunut madalluttamaan asiointipisteitä niin alas, että asiakas voi asioida ilman kiipeämistä korokkeille. Rekan kyydistä maahan nostettavaa isoa lipunmyynti-konttia en ole vielä nähnyt.
Circo Citta di Roma, Italia 1977.
Cirque Alexis Gruss, France.
Cirkus Maximum, Sweden.
Cirkus Arena, Danmark.
Cirkus Dannebrog, Danmark.
Cirkus Eurooppa, Nokia, Finland 2007.
Moscow State Circus, Nottingham, United Kingdon 2018.
Circus Renz, Orivesi, Finland 2002.
Cirkus Scott, Sverige.
Zippos Circus, Hyde Park, London, United Kingdom 2015.
Ainakin Suomessa suurin osa sirkuslipuista myydään jo etukäteen netin kautta. EsImerkiksi Sirkus Finlandia ja Sirkus Tähti myyvät pääsylippujaan Ticketmasterin kautta. Trokareitakin löytyy netistä, mutta niitä on syytä varoa, sillä niiden hinnat ovat jopa kaksinkertaisia. Mutta lippukioskeja siis tarvitaan edelleen. Meillä Suomessa ne useimmiten nimetään sanalla Kassa. Minusta sana Lippukioski olisi parempi. Tässä alhaalla vielä muutama kuva kiinteiden sirkusten lipunmyyntipisteistä.
The Monte-Carlo International Circus Festival, Monaco 2012.
The Bolshoi State Saint-Petersburg Circus, Russia 2012.
Circus Hippodrom, Great Yarmouth, United Kingdom 2017.
Cirque Berserk, Theatre Royal, Nottingham, United Kingdom 2018.
.
Thursday, 18 July 2019
1976 • Erilaiset ohjelmalehdet • Different program magazines
Ruotsalaiselta Cirkus Ray Milleriltä ostettu teltta ja fasadi Tammisaaressa 21.4.1976.
Kuva Björn Gammals.
Sirkus Finlandia käynnisti toimintansa 21.4.1976 Tammisaaressa. Syystäkin Finlandia kehuu itseään maailman vanhimmaksi suomalaiseksi sirkukseksi. Tuo arvonimi ei ole kuitenkaan tullut helposti. Se on vaatinut muutakin kuin villiä menoa ja vaarallisia tilanteita. Jännitystä ilmassa oli jo ensimmäisessä näytöksessä. Hikipisarat ohimoilla sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernström vilkuili kelloaan. Yksi esiintyjäryhmä puuttui. Pari tuntia aiemmin Calle oli jo soittanut jonglööri Henricolle eli Björn Gammalsille pyytäen tätä tulemaan pikaisesti Tammisaareen esiintymään puuttuvien artistien tilalle. Onneksi Henrico oli sillä hetkellä vapaa. Esityksen alkuun oli vain 20 minuuttia, kun kaivattu ryhmä kurvasi sirkusleiriin. Oli tapahtunut aikataulusekaannus tanskalaisen agentin ja artistien välillä. Kyseessä oli portugalilainen sirkusseurue Roger & Manuel Gonçalves & Co, jonka vastuulla oli kolme isoa numeroa näytöksessä. Loppu hyvin, kaikki hyvin.
Mainosparaati Kouvolassa 1976.
Tuosta episodista johtuen sirkushistorian harrastajien käsissä pyörii kaksi erilaista ohjelmatietoa vuoden 1976 Finlandian näytöksestä? Varmuuden vuoksi tehtiin toinen esiintyjälista taiteilijoista jos portugalilaiset eivät tule. Toinen dokumentti on 16-sivuinen ohjelmalehti ja toinen on koneella kirjoitettu "väliaikainen ohjelmalehtinen". Alusta myöhästyneellä Gonçalvesin ryhmällä oli ohjelmalehden mukaan numerot: Trio Rogers, Trio Cabe ja Manuel & Partner. Mikään niistä ei esiinny alimmaisena näkyvässä väliaikaisessa paperissa. Siinä kuitenkin näkyy Troupe Goncalves viimeistä alimmaisena. Se laitettiin sinne, jos he vaikka ehtivät tulla. Väliaikaisessa paperissa ei myöskään näy Samba & Comp., joka oli norsun ja kilipukin yhteisnumero.
Ohjelmalehti.
Ohjelmalehti 1976:
Ouverture
Minerva
Trio Rogers
El Bimbo
Abdullha
Alfredo Bente & Nick
Trio Cabe
Rapsodi Finlandia
Erwino
Samba & Comp.
Nick Miehe & Comp.
Manuel & Partner
Grande Finale
Väliaikainen ohjelmalehtinen,
Väliaikainen ohjelmalehtinen 1976:
Overture
Minerva
Troupe Torralvog
El Bimbo
Rapsodia Finlandia
Simoes
Alfredo Bente & Nick
Henrico
Abdullah
Erwino
Rapha & Co.
Nick Miehe & Comp.
Troupe Goncalves
Grande Finale
Tässä väliaikaisessa ohjelmalehtisessä on monta taiteilijanimeä, joita ei näy painetussa lehdessä: Troupe Torralvog, Simoes, Rapha & Co. ja tietysti Henrico, joka esiintyi vain pari ensimmäistä päivää.
Vas. Manuel Gonçalves ja oik. 12-vuotias Rogerio Gonçalves.
28 vuotta myöhemmin Rogerio esiintyi samalla maneesilla vaimonsa kanssa.
.
Tuesday, 16 July 2019
1993–1994 • Sirkus Praha
Sirkus Praha Lieksassa 1993.
Tsekkiläinen Sirkus Praha vieraili Suomessa 1993–1994, joidenkin tietojen mukaan myös 1995, mutta siihen en usko. Prahan toi Suomeen Sven Berglund eli Api. Hänellä pyöri maanteillä parhaimmillaan neljä sirkusta yhtäaikaa, Ohjelmalehdessä hän on ottanut tittelin pääjohtaja. Yksikköjohtaja-tittelin sai Jaromir Joo (s. 30.8.1955), Tsekin legendaarinen sirkuspersoona, varsinainen moniosaaja jo kahdeksannessa polvessa. Hänen sirkuksensa Cirkus Jo-Joo pyörii tänä päivänäkin. Kiertuepomona mainitaan Jukka Rossi eli Kykki. Hän toimi myös esiintyjänä, juontajana, paussiklovnina ja lipunmyyjänä yms.
Jaromir Joo.
Tauon aikana oli poniratsastusta. Sirkuksen sisällä myytiin hattaraa, popcornia, virvokkeita ja makeisia. Kaksimastoisessa kangasteltassa oli maneesi halkaisijaltaan noin 8 metriä. Valo- ja äänipöytä oli sijoitettu omaan koristeelliseen vaunuunsa. Maneesikehää kiersi valoputki. Asiakaspaikkoja oli kysynnästä riippuen noin 400 tai vähän yli. Kahdeksan hengen aitioita oli 9 kappaletta. Orkesterissa oli urkuri ja rumpali.
Sirkus Praha juliste oli kooltaan 26 x 56 cm ja painettu Prahassa.
Esiintyjäjoukko oli melkein sama molempina vuosina. Ohjelmassa oli jonglööri, taikuri, trapetsi, hypnotisoija ja akrobaatteja. Jaromir Joo oli ehkä värikkäin hahmo. Jukka Rossi oli jokapaikan höylä. Hän esiintyi bulgarialaissyntyisen vaimonsa Nely Rossin kanssa. Siihen aikaan Nely mainosti itseään maailman ainoana naispuolisena jonglöörinä, joka käyttää esityksessään jalkapalloja.
Ohjelmalehden sisältöä 1993.
Kommentit:
Eikös Roosin Kalle ollu siellä eri tehtävissä?
Pekka von Cräutlein
.
Sunday, 14 July 2019
1974 • Norsut mainostavat • Elephants advertise
Helsingin Sanomissa oli keväällä juttu Kauppatorilla liikkuneista norsuista. Norsut poikkesivat Havis Amandan suihkulähteessä sammuttamassa janoaankin. Nämä kuvat ovat ilmeisesti 10 vuotta myöhemmin otettuja eli 1974. Kaikki kuvien tiedot ovat hämärän peitossa. Varmasti tässä on jonkun Helsingissä verailleen sirkuksen mainoskikka. Onhan näitä ollut muitakin samanlaisia tapahtumia. Tietääkö joku lisää näistä suloisista sirkustähdistä?
Kommentit:
Arvaan, että kyseessä ovat sirkus Europan norsut. Sirkus kiersi Suomess vuosina 1976 ja 1977. Pienempi norsuista on afrikkalainen norsu ja suurempi on aasialainen norsu.
Peter Lindfors
.
Subscribe to:
Posts (Atom)