Tuesday, 30 June 2015

Vanha teltta – The old tent


Muutama päivä sitten kerroin Sirkus Tähdestä. Arvuuttelin sen teltan alkuperää ja nyt se selvisi. Se on valmistettu 1982 Harjavallassa. Ensimmäisen kerran sitä käytti Sirkus Finnstar 1983.

Reilu 30 vuotta sitten Sirkus Finnstarin tullessa uudelle paikkakunnalle sen mainosauto kiersi sirkusleirin ympäristöä tehden äänimainontaa. Auton katolla oli kovaääniset ja Olavi Romppainen eli taikuri Almico istui sisällä kertoen mikrofoniin sirkuksen tulleen paikkakunnalle. Aika yleinen mainoslause oli: "Sirkus Finnstar eli Suomen tähti on tullut - - -". Tänään sama teltta on jälleen Tähti. Ehkä tässä sulkeutui joku ympyrä. Mutta still going strong!

Sirkus Finnstar joskus 1990. Pelle Alpertti eli Pentti Rantanen ja Kalle Roos.
.

Sunday, 28 June 2015

Valde Larimo

Sirkus Sariolan viisihenkinen sirkusorkesteri ryhmäkuvassa elokuussa 1949. 
Kuvan henkilöt vasemmalta: Kähkönen?, Yrjönen Jouni, Sihvola Holger, 
Larimo Valde, Tenkanen Kalevi. Turku 28.8.1949.

Valde Larimoa kiittää mielessään moni sirkushistorian harrastaja. Hänen ansiostaan löytyy arkistoista iso joukko valokuvia sirkuselämästä kulissien takaakin. Larimo toimi Sirkus Sariolan orkesterin rumpalina koko sen historian ajan 1949–1953, muut soittajat osin vaihtuivat.

Sirkus Sariolan sirkusparaati Oulussa 17.6.1950: Sirkusorkesteri soittamassa 
kuorma-auton avolavalla. Rummuissa Valde Larimo. Lavan edustalla 
seisomassa herra Foster sirkustirehtöörin asussaan.
(Foster kuului Paulo Familo -ryhmään, jolla oli poni ja kääpiönorsu.)

Valde Wilhelm Larimo (aik. Lager) tunsi Unto Sariolan jo kouluajoista lähtien ja niinpä Valdea pyydettiin mukaan sirkuksen orkesteriin. Valde Larimo asui perheineen Keravan keskustassa, työskenteli Keski-Uusimaan kirjapainossa, soitti rumpuja Sirkus Sariolan kesäkiertueilla ja Keravan työväenyhdistyksen orkesterissa, tekstasi mainoskylttejä ja riimitteli runoja. Tytär Sinikka Larimo on julkaissut lapsuusmuistoistaan kirjan Sirkusrumpalin tytär.

Sirkus Sariolan sirkusorkesteri "Nokipojat" 1953. Vasemmassa laidassa rumpali 
Valde Larimo.Uloimpana oikealla Vilho Parma.  

Muistaja tietokannasta löytyy paljon sirkus- ja tivolikuvia. Ylläolevaan kuvaan on laitettu hämmentävä kuvateksti. Samoihin aikoihin mainetta Suomessa niitti akrobaattiryhmä Nokipojat. Sama "Nokipojat"-nimitys esiintyy parissa muussakin museon orkesterikuvassa. Käyttivätkö he Nokipojat-nimeä ihan oikeasti vai oliko tämä vain huulenheittoa?

.

Friday, 26 June 2015

Sirkus Tähti 2015


Sirkus Tähti poikkesi Tampereella juhannuksen jälkeen. Sirkusleiri pystytettiin Eteläpuistoon. Vanha Finnstarin teltta uhmasi luonnonvoimia sitkeästi keskellä vanhaa speedway-rataa. Toisena päivänä paistoi aurinko ja toisena satoi kuin saavista kaataen. Tuulet koittivat epätoivoisesti piristää telttavanhusta. Olisiko tämä sama teltta, jonka 90-luvun alussa valmisti Kalle Roos ja joka on ollut myös Antti Tuomennolla?


Pikkasen vanhaa ja ripaus uutta. Tällainen tunnelma syntyi astuessani sisään Suomen uusimpaan sirkukseen. Vanhan telttarähjän sisällä osan maneesista haukkaa korotettu esiintymislava, joka tuo heti mieleen nykysirkuksen. Katsomo ei ole amfiteatterimaisesti nouseva, vaan kaikki istuvat samalla tasolla. Ehkä sen vuoksi esiintymislava on korkealla. Kaikilla asiakkailla on oma tuoli. Lisää kuvia täällä.


Esiintyjinä touhusi nuoria ihmisiä ja katsomossa oli paljon pikkulapsia. Ohjelma oli myös suunnattu paljolti juuri koululaisille ja eskarilaisille ja mitä kaikkia niitä nykyään onkaan. Yleisö tuntui ilmeisen tyytyväiseltä. Seuraava näytös oli illalla klo 22. Silloin kuulemma jätettiin nuo pikkulasten jutut pois ja ohjelma kohdistettiin enemmän aikuisiin. Artisteja ei kovin montaa ollut ja suurimman työn teki sirkustirehtööri Samir Abdelmeguid. Ohjelmakin muodostui aika vahvasti taikatemppujen varaan. Mutta Samir kyllä hallitsee ne asiat. Ja niiden lisäksi vielä musiikin ja jongleerauksen ja paljon muuta. Koko henkilökunta oli suomalaisia nuoria. Esiintymisrutiinit olivat joillakin vielä hakusessa. Syksyllä varmaan esityskin näyttää sujuvammalta.


Klassisen sirkuksen perinteisiin ei kuulu onnentoivotukset sirkuskiertueelle. Niinpä toteankin, että on ihanaa, kun meiltä löytyy nuoria, jotka uskaltavat lähteä yrittämään tällä alalla. Hals- und Beinbruch!

Kommentit:

Teltta on valmistettu vuonna 1982, ja sen tekivät oman sirkuksen käyttöön Sven Berglund ( Mr Apollo / Captain Sven ) perheineen eli Sirkus Finnstarin perustajaperhe. Teltta täytti kyllä silloiset vaatimukset, mutta pitäisi nykystandardien ja nykyisessä kunnossa ( 33 vuotta vanha ! ) olla kiellossa. 

Antti Tuomento ( Tuiskulan Sirkus ) ostaessa teltan 1985 oli se vielä hyvässä kunnossa, mutta Tuomento osti vain varsinaisen katon eikä siis siihen kuuluvat alkuperäiset metallirakenteet, jotka korvattiin puisilla ja sekametallisilla rakenteilla, sen lisäksi leikattiin keskiosalta kokonaisen palan ja samalla tehtiin sen johdosta keskiosaan sauma, siis ei mastosta mastoon vaan läpi koko keskiosan pituussuuntaan! Tällöin teltta menetti ryhtinsä, muotonsa ja turvallisuutensa. Vaihto teräsrakenteista yllämainittuun teki teltasta käyttökelvoton ja vaarallinen sekä yleisölle että varsinkin henkilökunnalle.
Sirkus Tähden kiertueen aikana lähti useampi artisti pois kesken kiertuetta syynä nimenomaan ensisijaisesti ylläoleva.
On todellinen onni ettei sattunut pahempia onnettomuuksia, viranomaisten kuuluisi ehdottomasti kieltää kyseisen teltan käytön kokonaisuudessaan! Monsteriauton renkaan irtoamisen jälkeen ala ei todellakaan tarvitsisi toista yhtä vakavaa!

Kalle Roos tuli Finnstar-konsernin palvelukseen vasta vuonna 1989 ja oli mukana tekemässä ja korjaamassa lukuisia telttoja, mm se upea teltta , joka vuokrattiin " Sirkus FunFunille " vuosina 1991- 1993".

Nykyisin Sirkus Finnstar-konsernin teltat tehdään Puolassa, missä sirkuksen johtaja perusti yhdessä puolalaisten yhteistyökumppanien kanssa KONTENT nimisen pressu ( teltta) tehtaan vuonna 1991. Kyseinen yritys on siitä lähtien valmistanut mm korkealaatuisia sirkustelttoja eri Euroopan maihin.

Berglund itse aloitti telttaproduktionsa jo vuonna 1978, ensiksi lähinnä omaan käyttöön omiin sirkuksiinsa ( Sirkus Variete; Finnstar, Praha, Apollo) mutta jo kahdeksankymmentäluvulla muille sirkuksille ja laajaan vuokrakäyttöön.
Silloin käytettiin ainoastaan kotimaista pvckangas laatua ( Kuopion tehdas ) ja erikoista on, että se kangas on edelleen hitsattavissa, siis jopa 40 vuotta vanha! Useampi teltta on vielä sirkuskiertueilla eri maissa.

Nykyiset (ulkomailla valmistetut ) kankaat ovat kenties hieman kiitävämpiä ja näinollen "loistokkaampia" mutta jo 10 vuoden käytön jälkeen aika onnettomia huoltaa ja korjata.
Berglund valmisti myös omilla käsillään lähes kaikki sirkuskaluston muutkin osat kuten telttojen teräsrakenteet, katsomot, maneesilaatikot, aitiot, esiriput ym; vaunut, eläinnumeroitten rekvisiitat ym. Ajatus oli, että sirkus on " suomalainen" vain jos nämäkin ehdot täyttyisivätkin.
Jo 1980 lopulla tulivat kuvaan mukaan sekä ulkomailla valmistettu materiaali että varsinkin artistit ja muukin henkilökunta.

Finnstar konsernin sirkuksia oli huippuvuosina yhtä aikaa kiertueella kotimaassa 4 eri yksikköä ja vuosittainen yleisömäärä noin 300.000.
Toiminta on terveyssyistä nykyään paljon pienempi. 





Wednesday, 24 June 2015

Super Silva


Joao Da Silva Wellington Arcoverde tunnetaan paremmin maailmalla nimellä Super Silva. Hän liikkuu kuin Hämähäkkimies. Hän on Sirkus Finlandian katossakulkija. Ja mikä kaameinta, hän kulkee pää alaspäin, ilman turvaköysiä ja ilman turvaverkkoa. Alla on vain toistakymmentä metriä tyhjää ja sen jälkeen 5 cm savea ja kutterinpurua. Aika rajua! Niin rajua, että minua hirvittää. Mutta siihenhän se katsomisen viehätys perustuukin.


Super Silva on päälle nelikymppinen. Hän tulee Brasiliasta. Hänen isänsä oli klovni ja äitinsä ballerina. Silvan omat pojat seuraavat isänsä esimerkkiä trapetsilla. Kuolemaa uhmaavasta numerostaan Super Silva on palkittu useilla sirkusfestivaaleilla, mm. Monte-Carlossa kahdella erikoispalkinnolla vuonna 2011.


Monday, 22 June 2015

Sirkusvaatturi Riikka Heiskanen - Circus tailor


Esiintymisasuja valmistava Wriic's Costume Arts alkaa olla jo tuttu käsite esiintyville taiteilijoille Euroopassakin. Brändin takana on Riikka Heiskanen, joka valmistui Pieksämäen ammattiopistosta pukuompelijaksi ja Jyväskylän ammattiopistosta vaatturiksi. Hän ilmestyi yhtäkkiä keskelle sirkusmaailmaa ja loistaa siellä hyvällä menestyksellä. Vaatemerkki Frida Flasko on myös Riikan bisnestä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sirkuksen kanssa.

Vaihteeksi punapäinen Riikka esittelee töitään.

Riikka Heiskanen on avoin, vilkas ja energinen. Riikka uskoo itseensä ja uskaltaa. Sirkustaiteilijalle esiintymisasu on työväline. Se on yhtä tärkeä kuin kuin artistin taidotkin. Loistava esitys ei ole mitään, jos se tehdään verkkareissa. Toisaalta asu ei saa viedä kaikkea huomiota numerosta. Esiintyjän vaatetus on osa kokonaisuutta.








Saturday, 20 June 2015

Scandinavian Elephant Tournee


Tämä ilmoitus oli Aamulehdessä marraskuun puolivälissä 1960. Talvi oli siis tulossa ja teltat vaativat lämmitystä. Tässä ei kuitenkaan mainita mikä tivoli tai minkä niminen yritys on kyseessä. Tämä on ilmeisesti jonkinlainen riisuttu talvitivoli. Mikkelissäkin se kuulemma poikkesi samanlaisin eväin. Täytyy siis tehdä omia johtopäätöksiä.


Tuossa valokuvassa poseeraavat eläinkouluttaja Kalle "Caru" Nyman ja hänen intialainen norsunsa Pepita. Norsun painoksi ilmoitetaan neljä tonnia. Kuva on otettu 50-luvun puolivälissä. Esiintymässä nähdään myös pantteri ja apinoita. Tampereen Nekalassa on näköjään myös jonkinlainen pelihalli.


Tämä lehti-ilmoitus oli Echo-lehdessä. Suomen Tivoli kauppasi siinä Carua ja Pepitaa talvikiertueelle 1962. Pepitasta kerrottiin, että se laulaa, tupakoi, musisoi ja työskentelee ilman koukkua ja ruoskaa. Oliko tämä Scandinavian Elephant Tournee Nymanin oma bisnes vai Suomen Tivolin. Yhteystietoihin oli merkitty Unto Sariola. Kalle Nyman kokeili yksinkin kaikenlaisia kiertueita ja monessa niissä oli Sariola mukana. Tuo Nekalassa esiintyminen saattoi siis olla harjoittelua tälle Skandinavian valloitukselle. Mitenkähän siinä muuten kävi? Ja kuka oli tuo peliyrittäjä Nymanin kanssa?

Thursday, 18 June 2015

Tivoli Unto Sariola 1958 – Fairground Unto Sariola


Tässä on Tivoli Unto Sariolan lehti-ilmoitus Tampereella vappuna 1958. Sariolan veljeksillä oli näitä tivoleita parhaimmillaan kai neljäkin kappaletta. Joskus kuljettiin nimellä Suomen Tivoli ja joskus omilla nimillä. Menen aina sekaisin näissä nimissä. Korjatkaa jos huomaatte vääriä tietoja. Veljekset jakoivat  Suomen eri alueisiin, joita kukin tivoli kiersi vuorovuosina.



Unto Sariola oli 1942–1944 Karhumäen Tivolin johtajana.  Sirkus Sariolan vetäjänä hän toimi 1949–1953 eli koko sen toiminnan ajan. Unto Sariola sai käyttöönsä Suomen Tivolin toiminimen vuonna 1961.

Nykykielessä kai käytetään yleisimmin sanaa norsu, vaikka se kaikissa muissa kielissä on elefantti. Vaikka tuo kuva näyttää oudolta, niin ilmeisesti tässä ilmoituksessa puhutaan Pepitasta, joka oli intialainen norsu ja joka tuotiin Sarioloille kaksivuotiaana vuonna 1953. Caru kreikkalainen eli Kalle Nyman toimi 10 vuotta Pepitan kouluttajana. Nyman avioitui saksalaisen Gisellan kanssa, joka esiintyi mm. Suomen Tivolissa. Hän esiintyi ranskalaisena nimellä La Gisetta sekä tanssimassa käärmeiden kanssa että notkeusakrobaattina pöydällä. He muuttivat 60-luvun lopulla Frankfurtiin. Ailakki ja Unto Sariolan poika Pertti työskenteli 24 vuotta Pepitan kanssa. Kalle Nymanin jälkeen vain Pertti pystyi esiintymään Pepitan kanssa. Se ei hyväksynyt edes Pertin apulaista lähelleen pesemään, tuomaan vettä tai heiniä tai siivoamaan tallia. Suomen Tivolilla oli myöhemmin toinenkin norsu, Bimbo. Tullessaan se oli kolmevuotias ja pienikokoinen.

Caru kreikkalainen Pepitan selässä ja hänen vaimonsa Gisella vasemmalla inkkarinaisten 
välissä. Inkkariperhe 7 Broadnes eli Erhard Bosslen perhe esiintyivät 
ainakin Tivoli Matti Sariolassa 1959 ja 1960.
Kommentit:

7 Broadnes esiintyi Tivoli Matti Sariolassa myös ainakin vuonna 1958 sekä Suomen Tivolissa vuonna 1963.
Peter Lindfors

.

Tuesday, 16 June 2015

Michelle Musser


Hän taitaa olla ensimmäinen naispuolinen klovni, joka esiintyy yksin ilman avustajia – Suomessa, Euroopassa tai maailmassa? Sovitaan niin kunnes joku toisin todistaa. Mutta ihana hän on. Aivan hurmaava. Halu ja kyky eläytyä rooliinsa säteilee hänestä.


Michelle Musser (s. 24.1.1984) on ensimmäistä kertaa työssä Yhdysvaltojen ulkopuolella. Matkalle hänet houkutteli oma valmentaja. Klovnin ura on jo yli kymmenen vuotta pitkä. Yksi tunnetuimmista työnantajista oli Ringling Bros and Barnum & Bailey. Koti on San Franciscossa. Suomessa hän käyttää taiteilijanimeä Michelle, mutta hänet tunnetaan myös nimellä Judy the Clown.


Michellellä on rauhallinen klovnimaski, oikeastaan vain punanenä. Se riittää. Punaisen nenän lisäksi Michellellä on erikoinen polkupyörä, hassuja hattuja, tyylikäs käsilaukku sekä perinteiseen klovnivarustukseen sopivat suurikokoiset kengät. Käykää katsomassa tätä ihastuttavaa ilopilleriä Sirkus Finlandiassa.





Monday, 15 June 2015

Sirkus Al Bondos


Mistä se tuli ja minne se meni? Minulle se on arvoitus, mutta ehkä joku osaa kertoa. Sirkus Al Bondos kiersi Suomea 2004–2007. Minun silmiini näkyvimpänä hahmona oli juontaja Astrid Asplund ja taustalla toimi Risto Asplund. Astrid on vanhaa saksalaista sirkussukua Bohnstedt. Riston kanssa he ovat harrastaneet liiketoimintaa aiemminkin tivolien ajolaitteilla. Joku kertoi heidän asuvan Mikkelin lähellä ja bisnes pyörii nykyään grillituotteiden ympärillä.


Mutta mistä tuo sana Al Bondos johdetaan? Ja miksi intiaaneja, kun niitä ei esityksessäkään näkynyt? Tuliko teltta Saksasta? Missä se on nyt? Teltan halkaisijaksi ilmoitettiin 26 metriä. Koko sirkus anoi kiertueensa paikkakunnilta 50 x 50 m kokoista aluetta. Sähköä tarvittiin 16 A voimavirtaa ja vettä.




.

Sunday, 14 June 2015

Seurue Modern 1928 – Troupe Modern


Seurue Modern poikkesi 1928 kiertueellaan myös Tampereella. Mainoksissa kehuttiin ranskalaisia lentäjiä, jotka lentävät säkki päässään. Kyseessä oli ilmeisesti yksittäinen seurue, joka liikkui ilman tivolin tukea. Oheiset kuvat on otettu Pietarsaaressa 25.8.1928.  Kuvissa esiintyvät ilmeisesti seurueen jäsenet.


Friday, 12 June 2015

Suomen Tivoli 1937


Vappuna 1937 yksi suurimmista Vapun vetonauloista Suomen Tivolissa Tampereella oli Elefantti Dicki. Olihan norsu suomalaisille tuttu, ensimmäinen Suomessa nähtiin 1804, mutta yhä tänä päivänä se kiinnostaisi ihmisiä, jos niitä saisi vaan esitellä. Lehti-ilmoitus esittelee myös Willuhn–kio–Durjan, mutta ei kerro mitä hän esittää.  Jookien salaisuudet olivat varmaan mielenkiintoisia.

Muuten – samana vuonna jossain Suomen Tivolin osastossa esiintyi surmanajajana tunnettu Konstantin Kala numerollaan Elävä Akvarium. Hän nieli 5–10 litraa vettä, jossa oli kaloja, palloja ym. ja sylki ne ulos.

Silloin kun Diki ei ollut kiertueella, se kuulemma asusteli Riikan eläintarhassa Latviassa.

.


Thursday, 11 June 2015

Ines Räty


Ines Räty oli näitä lehtikuvia otettaessa 13-vuotias helsinkiläinen koulutyttö. Hän oli harrastanut viisi vuotta notkeusvoimistelua ja päässyt jo näin pitkälle. Kuvat ovat Olli Lintusen albumista 1947–1948. Jäikö tytön harrastus tähän vain jatkuiko se pitemmälle?


.

Wednesday, 10 June 2015

Sodankylän elokuvajuhlat – Midnight Sun Film Festival


Tänään alkaa Suomen Lapissa 30. Sodankylän elokuvajuhlat. Festivaali kestää 10.–14.6.2015. Osa tapahtumista käyttää Sirkus Finlandialta vuokrattua vanhaa telttaa. Myös Sirkus Finlandia vieraili eilen Sodankylässä. Silloin olikin hiukan hämmennystä, kun samaan aikaan kaupungissa näkyi kaksi samanväristä isoa telttaa. Teltat näyttävät samanlaisilta. Sivuseiniä kiertävä keltainen juova erottaa ne toisistaan. Vanhassa teltassa näkyy teräväkulmainen viiva ja uudessa teltassa keltainen viiva kulkee pehmeämmin aaltomaisesti.  Katolla olevat tähdetkin ovat uudessa hieman pyöreämpiä. Vanha teltta ylhäällä, sirkuksen nykyinen alhaalla. Hyvin Lappiin sopivat värit Finlandialla.








Monday, 8 June 2015

Anton Monastyrsky


Sirkus Finlandian yleisön hurmaa tänä kesänä nuori moskovalainen Anton Monastyrsky. Ainakin minut hän otti pauloihinsa ammattitaidollaan. Anton Monastyrsky on neljännen polven sirkustaiteilija suvussaan. Sirkustaitojen opettelu alkoi hänen vanhempiensa Tatiana ja Alexander Monastyrskyn ohjauksessa jo viisivuotiaana ja ensimmäinen esiintyminen oli 10-vuotiaana.


Olen aina pitänyt hula-vanteiden pyöritystä kevyenä naisten puuhasteluna, mutta tämä sai muuttamaan asenteeni. Niin nopeasti ja niin voimakkaasti Anton Monastyrsky pisti vanteet pyörimään oman tahtonsa mukaan miten vaan. Jossain vaiheessa mies ja vanteet muuttuvat yhdeksi villisti viuhuvaksi, eläväksi kokonaisuudeksi. Numero vaati takuulla esittäjältään paljon, mutta sitä ei näytetty ulospäin. En yhtään ihmettele, kun joku kutsuu häntä nimellä The Lord of the Rings.


Kommentit:

Todella hieno esitys tältä Monastyrskyltä. Aivan kuin kuun valo olisi täyttänyt maailman, hän todella loisti.
Tinja Myllykangas

.

Sunday, 7 June 2015

Ferd. Becker


Tämä postikortti esittää Solmu Mäkelän kokoelmissa olevaa julistetta vuodelta 1851. "Professori" Friedrich Ferdinand Becker syntyi Venäjällä 1813 ja kuoli tiettävästi 1855. Hän kävi Suomessa vuonna 1851. Becker oli sangen tunnettu taikuri omana aikanaan. Hänen kotikaupunkinsa oli Berliini. Beckerin esitys sisälsi 20 taikatemppua, Hänen kuuluisin temppunsa  oli kaulan katkaiseminen. Lääkärit olivat esityksessä mukana todeten ettei ruumiilla ollut pulssia. Lisäksi hän esiintyi Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja Venäjällä. Mukana esityksissä olivat hänen poikansa ja vaimonsa. Hänen poikansa Rudolph oli akrobaatti ja taikuri. Hänen toinen vaimonsa Claire Maria  esitti näytöksessä eläviä kuvia.

.

Saturday, 6 June 2015

Sirkus FunFun 1993


Sirkus FunFunin esitys oli 6.4.1993 Helsingin Mäntymäessä. Ohjelman juonsi Kata Kärkkäinen. Ohjelmiston ohjauksessa oli ollut mukana itse Renny Harlin, jonka lapsuuden unelma oli kuulemma oma sirkus. Antti Halonen paistatteli päivää julkkisten seurassa. Tässä sirkuksen ohjelma:
Friedrich Sisters, kaksoisvertikaali
Duo Navratil, jalkapärssinumero
Mr. Halonen, tulinumero, fakiiri
Ricoras, polkupyöräryhmä
Trio Nemec, koirat
Miss Diana, aasi (ei oikea aasi)
Mr. Valentino, jonglööri
Miss Ana, antipodisti
Duo Annemarie, voimistelu


Tirehtööri itse esiintyi nimellä Mr. Halonen ja Fire Lady, Oriental Fire Fakir Show. Vilperi-niminen 40-kiloinen pythonkäärme kuului myös ryhmään. Yläkuvassa Fire Ladynä toimi Kati Kiiveri. Kuva on otettu Sirkus Finnstarissa 1991.


Sirkus FunFunin toiminta lähti kulkemaan alamäkeä heti alussa, Ensi-iltojen jälkeen julkkikset jättivät uppoavan laivan. Toiminta loppui Kerimäellä Juhannuksena 1994.

Kommentit:

•••••••••••••••••••••••••••
Muistini mukaan käärmeen nimi oli Vilpertti
Jussi
•••••••••••••••••••••••••••
Muistini mukaan julkkikset eivät jättäneet sirkusta ensi-iltojen jälkeen; nimet poistettiin julisteista koska verottaja kiinnostui asiasta. Näin asia minulle silloin kerrottiin - olin Sirkus FunFunin mainostaja vuonna 1993, elokuun loppuun. Tilalleni tuli Pekka Maukonen.

Ja nimet poistettiin julisteista yksinkertaisesti siten, että mentiin julisteiden kanssa tuttuun kirjapainoon ja julistepinkka pistettiin leikkuriin. Yläreunat leikattiin irti. Alkuperäisestä julisteesta voi tarkistaa, kenen ja minkä nimi siitä yläreunasta leikattiin irti 
:P
•••••••••••••••••••••••••••
.

Thursday, 4 June 2015

Palle


Enpä osaa sanoa kuuluuko Palle tänne sirkusjuttujen joukkoon, mutta mielelläni hänet tänne sijoittaisin. Niin paljon iloa hän on ympärilleen luonut, varsinkin vaikeina sota-aikoina. Hän oli kirjailija, sanoittaja ja radiotoimittaja. Toisen maailmansodan aikana hän työskenteli valtion propagandatoimistossa ja sanoitti lauluja, joilla nostatettiin taisteluhenkeä. Monet näistä lauluista kiellettiin sodan jälkeen. Niistä ehkä tunnetuin oli Silmien välliin -sotakupletti.

Palle perusti Propaganda-aseveljet, joka järjesti viihdettä sotilaille sodan aikana. Pallella oli sormensa pelissä tuon Julius Sundmanin taikurikirjankin kanssa. Kaikesta huolimatta hän  joutui kärsimään koko loppu elämänsä sodan aikisesta toinminnastaan. Siviilissä Palmroth toimi muun muassa Chymoksen sosiaali- ja mainospäällikkönä, Suomi-Filmin myyntipäällikkönä ja elokuvavalmistamo Opuksen toimitusjohtajana.


Reino Wilhelm Palmroth (2.4.1906–2.5.1992) käytti salanimiä Lari, Palle, Palle-setä, Parkka, R. H., M. Turma ja Reino Hirviseppä. ”Palle ja Jorkka” esittäjäparina olivat Palmroth ja Georg Malmstén. Hänet ylennettiin reservin majuriksi 1965 ja kamarineuvoksen arvon hän sai 1982. Sodan jälkeen Palmroth perusti Helsinkiin Iloisen Teatterin, jonka sisäasianministeri Yrjö Leino lakkautti poliittisista syistä.

Minä pidän värikkäistä, uskaltavista ihmisistä. Perässähiihtäjiä löytyy joka korttelista.


Wednesday, 3 June 2015

Tunnukset – Symbols 2 (2)


Eilen vertailin Suomessa liikkuvien sirkusten tunnuksia. Tässä ne ovat siten, että logokin näkyy.







Yritysten käyttämillä väreillä on myös merkitystä. Tietysti olisi järkevää, jos kaikki sirkukset käyttäisivät värejä, joita ei kilpailijalla ole, mutta se taitaa olla mahdotonta. Kun sirkus on päättänyt mikä tai mitkä ovat sen tunnusvärejä, niitä pitäisi sitten käyttää kaikkialla: ilmoitukset, julisteet, teltta, asuntovaunut, autot, pääsyliput, nettisivut, käyntikortit......

Tuesday, 2 June 2015

Tunnukset – Symbols 1 (2)


Minkä tahansa yrityksen markkinointia helpottaa, jos sillä on huomiota herättävä tunnus ja logo. Liikemerkki eli tunnus on piirros, kuva, merkki tai kuvio. Logolla tarkoitetaan miten ja millä kirjaintyypillä yrityksen nimi kirjoitetaan. Käytännön puhekielessä nämä kaksi sekoitetaan usein toisiinsa. Molemmilla pyritään siihen, että kun ihminen havaitsee tunnuksen tai logon, hän heti tiedostaa mistä yrityksestä tai tuotteesta on kyse. Yrityksen täytyy siis ahkerasti julkaista sekä tunnustaan että logoaan eri medioissa, jotta ihmisten mieleen jäisi tuo muistikuva. Ja niitä ei saa muuttaa, jos haluaa niiden tehon säilyvän.

Kokeillaanpa kuinka hyvin toisistaan erottuvat Suomessa liikkuvat sirkukset. Miettikääpä mikä näistä tunnuksista kuuluu kellekin sirkukselle! Logot on jätetty pois kuvista. Kerron vastaukset huomenna.


Ensimmäisenä tulee mieleen, että onko se klovni nyt sitten ainoa asia, jota voi käyttää sirkuksen tunnuksena? Ja miksi noin paljon noita amerikkalaisen Lou Jacobsin kopioita? Eihän niitä ole meidän sirkuksissakaan. Mahtaako muitakaan tyyppejä olla kyseisissä sirkuksissa?

Kommentit:

En ole yhtään varma, mutta yksi selitys Lou Jacobsin kopioiden runsauteen voi olla, että Italiassa on tietääkseni iso ja halpa sirkusjulisteita painava ja myyvä firma. Katalogeista voi tilata mieleisensä sirkusmainosnipun. Kai tämä on yleisestikin tiedossa, mutta kerroin nyt vaan...
Timo Kanerva 
Jäi sanomatta yksi tärkeä asia tuosta italialaisesta sirkusreklaamifirmasta. Reklaameissa on vapaa käyttöoikeus, eli lisenssit kunnossa.
Timo Kanerva

.