Ylhäällä mielenkiintoinen kirjelomake vuodelta 1947. En tiedä milloin
Hämeen Tivoli aloitti toimintansa ja milloin
Kalle-Vihtori Jokilampi tuli mukaan kuvioihin. Ostiko vai perustiko hän Hämeen Tivolin. Kaikesta päätellen hän oli monipuolinen liikemies. Ylhäällä näkyvä kirjelomake kertoo, että bisneksiin kuuluivat myös saha, höyläämö, huonekalutehdas, konepaja ja ruiskumaalaamo. Eipä sen ajan tivoli juuri muita toimintoja tukiverkkoonsa tarvinnutkaan.
Kalle-Vihtorin lapset
Anna-Liisa, Väinö ja Yrjö Jokilampi tekivät sirkus- ja tivolihistoriaa esiintymällä ensimmäisinä suomalaisina surmanajajina. Yrjö ajoi teräspallossa, Anna-Liisa ja Väinö puisessa pytyssä. Tuossa surmankirnussa oltiin joskus kolmistaankin. Jokilammen sisarukset ajoivat vuodesta -31 alkaen ympäri Suomen sekä Hämeen tivolien (oli jaettu kahteen, ajoittain jopa kolmeen osaan) mukana, että erillisissä tapahtumissa. Yrjö kävi myös Ruotsissa ajamassa pallossa.
Anna-Liisa ja Väinö Jokilampi pytyssä.
Ilmeisesti ensimmäiset surmanajat Suomessa olivat virolaiset sisarukset,
Herbert, Ludmila ja Konstantin Kala 1920-luvun lopussa. He ajoivat puurakenteisessa pytyssä, muun muassa 24.8.–4.9.1929 Lahdessa. Hauska sattuma, että tässäkin sisarusparvessa oli kaksi poikaa ja yksi tyttö. Heistä kerron lisää myöhemmin.
Jokilampien puurakenteinen surmankirnu valmistui vuodeksi 1931 omassa pajassa Hollolan Herralassa, jossa oli valmistettu monet muutkin Hämeen tivolin laitteet maailmanpyörää myöten. Teräksinen surmanpallo valmistui hiukan myöhemmin samassa pajassa.
Yrjö Jokilammen teräspallo.
Yhden kerran Liisa ja Yrjö törmäsivät toisiinsa ja putosivat alas. Väinö joutui kiertämään ylhäällä niin kauan, että loukkaantunet sisarukset ja pyörät saatiin korjattua alta pois. Tämän jälkeen tiettävästi ei kahta pyörää enempää kirnussa yhtä aikaa kiertänyt. Jokilammet olivat olympiakesänä -52 ajamassa Helsingissä
Linnanmäen kentällä. Jokilampien surmanajot päättyivät tähän vuoteen.
Surmanajaja Anna-Liisa Jokilampi seisoo moottoripyöränsä vieressä
Etelä-Pohjanmaan kansallispuku yllään.
Muuten – jossakin vaiheessa Hämeen Tivolin sirkusteltan nimi oli
Taitotupa. Hakiko Jokilampi tarkoituksella suomenkielistä vastinetta suosituille ulkolaisille sirkusten nimille?
Kommentit:
Minun mummi ja ukki oli töissä hämeen tivolissa ennen sodan alkua.
mummon mukaan yrjö jokilampi oli ukkini serkku..
Pia Peltonen
.