Sunday 29 May 2022

2022 • Laura Savolainen • Tiukka vaijeri ja hulavanne • Tight wire and hula hoop


Tamperelainen Laura Savolainen (s. 1998) on harrastanut sirkusta jo 8-vuotiaasta asti. Koulun jälkeen Sorin Sirkuksen kasvatti muutti Lahteen ja aloitti opinnot sirkustaiteilijaksi Lahden SASAK´ssa eli Salpauksen sirkusartistikoulutuksessa. Vuonna 2021 hän valmistui ammattimaiseksi sirkustaiteilijaksi soolo-numeroillaan tiukka nuora ja hulavanteet. Esiintymisten lisäksi Laura toimii myös sirkusopettajana. Viime vuonna työt veti jo Liettuaan,Sveitsiin ja Portugaliin. Koko tämä kesä menee kuitenkin Sirkus Finlandiassa nuorallatanssijana. Ja se on kyllä näkemisen arvoinen numero. Mihin Laura vielä ehtiikään kun kokemus lisääntyy?






.

Wednesday 25 May 2022

2022 • Duo Phoenix • Rullaluistelu • Roller Skating


Olen huomannut, että monia erilaisia numeroita sisältävässä sirkusnäytöksessa jätetään usein viimeiseksi numeroksi joku näyttävä tai erikoinen numero, joka varmimmin jää katsojan mieleen. Näin kävi nytkin Sirkus Tähden ensi-illassa. Vieläkin näen mielessäni kuubalais-parin Duo Phoenix. He ovat rullaluistelijoita, jotka tekevät paljon muutakin kuin vain pyörivät ympyrää käsi kädessä. Vaikka heidän menonsa on välillä pelottavan nopeaa ja rajua, siihen liittyy ajoittain myös plastista pehmeyttä. Tyylikäs esitys.





.

Thursday 19 May 2022

2022 • Emmi Peltola • Rengastrapetsi • Aerial Hoop


Emmi Peltola tekee hurjan näköistä kieppumista Sirkus Finlandian teltan katossa tyylikkäästi ja varmasti. Nämä akrobatian osaset menevät joustavasti vaikka katsojaa vähän jännittääkin. Sama varmuus ja sulavuus näkyy myös  Emmin liikkeissä alhaalla  maneesissa. Parikymppisen Emmin askeleista paistaa selvästi balettitausta. Sirkuskoulutuksen hän on saanut Salpauksen sirkuskoulussa. Tämä on lahtelaisen Emmin ensimmäinen kiinnitys kiertävään klassiseen sirkukseen. Veikkaan, että hänestä kuullaan vielä tulevaisuudessakin.








-

Monday 16 May 2022

2022 • Herra Koskinen • Taikuri, jonglööri • Magician, juggler


Herra Koskinen on monipuolinen, karismaattinen taiteilija – välillä oikea ilopillerikin. Sirkus Tähden ohjelmistoon hän ilmestyi yllättäin vain muutamaksi viikoksi kun jonglööri Aaro Kontion tulo peruuntui viime hetkillä kiertueen alkaessa. Onneksi Herra Koskisen aikataulu salli muutaman viikon kiinnityksen. En tiedä kuka tulee tilalle Koskisen jälkeen. Pakko käydä katsomassa. 


Lauri Koskinen aloitti esiintymisen jo 12-vuotiaana ja on sillä samalla tiellä edelleen. Hän on yksi Suomen kokeneimmista esiintyjistä. Matkalla kainaloon on kertynyt pitkälti toistakymmentä maailmanennätystä. Esiintymiskokemuksia on  yhtä monesta vieraasta valtiosta. Esiintymisen ohessa hän on opiskellut itsensä merkonomiksi, näyttämöilmaisun ohjaajaksi, ravinto- ja elämäntapavalmentajaksi sekä käynyt lukuisia MBA-kursseja (Master of Business Administration). Hän on Viihdeohjelmien suomenmestari ja Ravintolataikuuden suomenmestari. Oli ilo katsella hänen esiintymistään. Tuo käynnissä olevan moottorisahan heittely vähän jännitti.





Kommentit:

Herra Koskinen jatkaa Sirkus Tähdessä koko kauden ajan.
Samir Abdelmeguid


.

Friday 13 May 2022

2022 • Saarni Sirkus


Suomessa on jo aika monta sirkusta. Yksi uusimmista on rovaniemeläinen Saarni Sirkus. Se liikkuu omalla teltallaan. Keikkoja tehdään myös muihin ympäristöihin. Tämän vuoden sirkusesitys on saanut nimen Dreamer. Se on parituntinen nykysirkusteos joka yhdistää sirkuksen, tanssin ja musiikin ajatuksia herättävällä sekä hauskalla tavalla. Teos on koko perheen show, jota esitetään 600 paikkaisessa sirkusteltassa. Lippujen hinnat ovat 12–22 € ja 3-vuotiaat sekä nuoremmat pääsevät maksutta. Lippu.fi lisää hintoihin vielä 1,50 €. Tänä vuonna kyseessä on ensimmäinen oma kiertue ja samalla ensimmäinen oma sirkusteos. Saarni Sirkuksen on perustanut vuonna 2020 sirkusartisti Aarni Pahajoki yhdessä puolisonsa Anna-Leena Heinäsen kanssa.  Taiteilijoiden lisäksi ryhmässä on tuottaja Kaito Takayama, tanssikoreografi Sanni Sarlin-Takayama, sekä säveltäjä Emilia Takayama yhdessä immersiivisen äänimaailman expertin Anders Nymanin kanssa. 


Lähiaikojen leiripaikat:
Rovaniemen hiekkakenttä 20.5.–2.6.
Ruka-Kuusamon Stadion 4.-6.8.
jne . . . .
Tässä Dreamerin taiteilijat:
Aarni Pahajoki, kuolemanpyörä, kontaktijongleeraus
Eetu Ranta, ruoska, lasso
Anniina Tuokkola, ilma-akrobatia, kuolemanpyörä
Nuutti Vallin, kuolemanpyörä, tanssiakrobatia
Ester Viljanen, keinutrapetsi
Juha-Matti Eskelinen, kiinalainen tolppa
Iitu Kivimäki, akrobatia
Sampo Suihkonen, tikas, akrobatia

Aarni Pahajoki jongleerasi Sirkus Finlandiassa 2018.




.

Tuesday 10 May 2022

2022 • Mongolian akrobaatit • Mongolian Acrobats


Yksi parhaimmista mieleen painuneista numeroista Sirkus Finlandian tämän vuoden näytöksessä on mongolialainen akrobaattiryhmä.  He esittävät kaksi numeroa: Mystery of gentlemen ja Marionette’s Dream. En ole mistään löytänyt tämän ryhmän nimeä. He käyttävät vain noita numeroitensa nimiä. Sama porukka on hommissa molemmissa numeroissa. Ryhmän takana on mongolialainen tähtitaiteilija, koreografi ja tuottaja Erdene Nergiu ( tai Nergui). Osa ryhmän taiteilijoista oli mukana jo 2012 Monte Carlon Sirkusfestivaaleilla. Ryhmän nimi oli silloin Khadgaa. He voittivat Pronssiklovnin. Sen jälkeen palkintoja on tullut monilta muiltakin festivaaleilta  ympäri maailman.


Luulin, että naruhyppy on hyvin simppeli taito, mutta mongolialaiset näyttävät numerossaan Marionette’s Dream, että siinä voidaan tehdä aivan mahdottomiakin juttuja.


Mystery of gentlemen numerossa mm. pari kaveria tasapainoilee pyöreän pallon päällä ja heittelee toveriaan ilmaan, ja saavat hänet kiinnikin ilman lipsahduksia.



.

Friday 6 May 2022

2022 • Eetu-Pelle • Clown

Eetu-Pelle vasta-avatussa Nokia Arenassa Tampereella.

Still going strong! Olemme ikätovereita Eetu-Pellen kanssa. Pakko sanoa, että ihmettelen hänen energiamääräänsä. Ei minulla riittäisi voimia hänen vauhtiinsa. Mutta sellainen hän on ollut aina. Tässä pari tuoretta keikkakuvaa. Eetu-Pelle eli Eero Lehtinen on kuuluisa myyntitaidoistaan ja löysistä leukaperistään. Muisti pelaa kuin partaveitsi ja hän rakastaa erilaisia numerosarjoja, Eetu on myös keräilijå. Esimerkiksi kuulakärkikyniä on varastossa noin 70 000 erilaista. Osasta hänen kokoelmistaan tehtiin jopa suuri näyttely Lempäälän Ideaparkiin. Eero Lehtinen on Ideaparkin liikekaupungin pormestari emeritus

Tällä kertaa päällä on pormestarin esiintymisasu,

Lehtinen teki pölynimurin myynnin Suomen ennätyksen vuonna 1976. Pelleilyn harjoittelun hän aloitti 1977. Eetu-Pellen nimen hän otti 1982. Sirkuksessa en ole Eetu-Pelleä koskaan nähnyt. Eerolla on useita hahmoja käytössään. Tunnetuin niistä lienee Eetu-Pelle. Muita hahmoja ovat Kapteeni Koukku, Nipa-Seremoniamestari, Joulupukki ja Maailman Matti. Odotan mielenkiinnolla hänen elämänkertakirjansa toista osaa. Respect!

Kommentit:

Meillä on Eetun kanssa ollut jo vuosia YYA-sopimus: suoritamme toistemme juhlissa häirintää vuorotellen!

.

Tuesday 3 May 2022

2022 • Anelya Roslyakova • Kissat, fretit ja hulavanne • Cats, ferrets and hula hoop


Anelya Roslyakova on monipuolinen sirkustaiteilija. Hän on kissojen ja frettien eläinkouluttaja. Lisäksi hänen ohjelmaansa kuuluu hulavanne-numero. Anelya Roslyakova syntyi Moskovassa 17.8.1984. Nykyään hän asuu Korsikan saarella Välimerellä, jossa Napoleon I syntyi 1769. Siellä Anelyalla ja hänen miehellään on ohjelmatoimisto Dream & Events Production.


Kissa eli kesykissa tai kotikissa on afrikanvillikissasta polveutuva ja petoeläinten lahkon kissaeläinten heimoon kuuluva kesy nisäkäslaji. Ihminen alkoi pitää villikissoja Lähi-idässä jo yli 10 000 vuotta sitten. Petoeläimiä ei Suomessa saisikaan käyttää sirkuksissa. Koska kaikki kissaeläimet leijonaa lukuun ottamatta ovat yksineläjiä, niiden saalistuskäyttäytyminen, reviirikäyttäytyminen ja parinmuodostus ovat samankaltaisia. Mutta hyvin tuo Anelyan kissalauma näyttää tulevan toimeen keskenäänI. 


Ensimmäistä kertaa näin fretteja sirkuksessa. Kyllä niitä maailmalla on monellakin artistilla. Hyvin Anelya on saanut ne opetettua. Fretti on hilleristä kesytetty näätäeläin. Se on sukua muun muassa kärpälle, näädälle ja minkille. Aikaisimmat havainnot hilleristä lemmikkinä tulevat tuhansien vuosien takaa Egyptistä, jossa muun muassa faaraot pitivät frettejä lemmikkinään. Jalostuksen myötä sen riistavietti on lähes kadonnut. Luonteeltaan fretti on hyvin utelias, vilkas ja seurallinen. Se nukkuu vuorokaudessa 16–18 tuntia, ja on vilkkaimmillaan aamulla ja illalla. Kouluttaminen on vaikeampaa kuin kissan tai koiran kouluttaminen ja vie enemmän aikaa. Fretit ovat laktoosi-intolerantteja, joten niille ei saa syöttää maitotuotteita. Fretillä tulee olla aina tarjolla raikasta vettä. Koska fretti syö vain sen verran kuin tarvitsee, voi myös ruokaa olla jatkuvasti tarjolla. Suomessa on useita kasvattajayhdistyksiä, jotka rekisteröivät frettejä ja pitävät listaa kasvattajista.


Anelya Roslyakova esittää Sirkus Tähdessä myös hula hoop -numeron. Hulavanne eli lannevanne on suuri vanne jota pyöritetään lantion, kaulan tai raajojen ympärillä. Se on perinteisesti valmistettu pajusta, rottingista tai muusta luonnonmateriaalista, ja sellaisia tiedetään käytetyn jo antiikin Kreikassa. Nykyiset hulavanteet ovat yleensä muovia. Hulavanne on myös liikuntaväline. Hulavanteesta tuli suosittu muotivillitys ympäri maailmaa 1950-luvun lopulla. Suomessakin villityksestä tuli niin suosittu, että Olavi Virta levytti vuonna 1958 siitä kertovat kappaleet ”Lannevannelaulu” ja ”Hula Hula Hula Hula Hula Hoop”.

Lähde: Wikipedia.



-