Tampereen rautatieasema joskus aikojen alussa.
Tampere-Seuran kuva-arkisto.
Tuo lehti-ilmoitus suomeksi ja ruotsiksi oli Tampereen Sanomissa 20.8.1879. Tällaiset huvimatkat olivat hyvin suosittu harrastus 1800-luvulla. Retkiä tehtiin etupäässä laivoilla ja junilla. Ensimmäinen rataosuus Suomessa avattiin 31. tammikuuta 1862 Helsingin ja Hämeenlinnan välillä. Rataosuutta laajennettiin Toijalan kautta Tampereelle 22. kesäkuuta 1876. Eli tässä vaiheessa juna oli vielä aikamoinen uutuus.
Huwimatka Helsinkiin.
Ylimääräinen juna lähtee täältä tämän kuun 23 p:nä kello 9 j.pp. Helsinkiin ja palausmatkalle Helsingistä 24 p. kello puoli 12 j. pp. Helsingissä on silloin useita huweja, muun muassa mainio Sirkus, joka ensi sunnuntaina antaa suurimman näytäntönsä.
Pääsylippuja saadaan ostaa 7 markalla wiinapolttimolla Hagelberg'iltä, rawintolassa Suomi ja kauppias Enbom'ilta.
Huom.! Eri waunut säätyhenkilöille.
Kyseessä oli Circus Ciniselli. Se antoi näytöksiä tilapäisrakennuksessa Rautatientorilla Helsingissä. Vierailun jälkeen rakennus purettiin. Mistään en ole vielä löytänyt valokuvia noista väliaikaisista sirkusrakennuksista. Piirustuksia olen nähnyt. Sirkuksen omisti Gaetano Ciniselli (1815–1881). Mukana olivat ilmeisesti myös lapset Andro, Scipione, Virginie, Martha, Gustave ja Ernesto. Oliko isä silloin vielä johdossa vai oliko jo valta siirtynyt lapsille? Sirkus viihtyi Helsingissä ehkä kolmisen kuukautta ja ohjelma varmaan vaihtui pitkän vierailun aikana. Esiintyjinä olivat mm. klovni ja ilmavoimistelija Alessandro Briatore, amerikkalainen rekki- ja permantovoimisteloija Avolo ja ratsastaja Adolph Wells. Tuohon aikaan suosittuja ohjelmanumeroita olivat myös erilaiset kuvaelmat. Cinisellissä nähtiin mm. pantomiimi Kiinalainen kansanjuhla Pekingissä ja Ilmojen tytär, fantastillinen episodi 8 kuvaelmassa Kalevalan mukaan sekä Andro Cinisellin esittämä hevospantomiimi. Kapellimestarina toimi Ernst Wilhelm Floessel nuorempi.
.
No comments:
Post a Comment