Sirkus Finlandian maneesi 2017. Pohja hiekkaa ja sahanpurua. Punainen matto poistetaan hevosnumeroissa. Mattoja useita eri materiaaleja. Maneesin ympärillä matala koroke. Sen takana aitiot.
Reilut 250 vuotta sitten esitettiin ensimmäinen sirkusnäytös lontoolaisessa pyöreässä ratsastusmaneesissa taivasalla. Ratsastusnäytökset sisälsivät vikellyksen lisäksi mm. klovni- ja akrobaattinumeroita hevosnumeroiden lisäksi. Yleisö seisoi aidan takana maneesin ympärillä. Paremmalle väelle oli tarjolla katettu tila. Uuden tyyppiset ratsastusnäytökset saivat niin suuren suosion varsinkin herrasväen keskuudessa, että sirkusten oli pakko siirtyä sisätiloihin ja arvokkaampaan ympäristöön. Kesti vielä melkein sata vuotta kunnes amerikkalaiset keksivät ottaa kiertueelleen mukaan teltan, jossa esiinnyttiin. Sitä ennen piti uudella paikkakunnalla aina pystyttää väliaikaiset rakennelmat. Maneesi vain on pysynyt samanlaisena tähän päivään asti. Pieniä muunnelmia on toki keksitty, mutta periaate on pysynyt samana. Maneesi on hevosta varten. Melko varhain sovittiin pyöreän maneesin halkaisijan standardiksi 42 jalkaa, eli 12.8 metriä. Se todettiin hevosille ja artisteille kaikkein parhaaksi täydessä laukassa. Sitä se on edelleen.
Maton sijaan maneesille voidaan nopeasti asentaa myös kova lattia. Julia Myllykangas istuu maneesin reunakorokkeella lohikäärmeensä kanssa 2012.
Maneesille saadaan nopeasti myös podium eli koroke. Sen ympärille jää vielä tilaa hevosten liikkumiselle. Podium kestää myös hevosen. Kuva vuodelta 2018.
Vuonna 2015 Sirkus Tähti käytti podiumia maneesin reunassa.
Amerikkalaiset suosivat kolmen maneesin sirkuksia. Kuva pienoismallista, joka oli näytteillä Theatre Princesse Grace'ssa Monacossa 2007.
Pietarin sirkusrakennuksessa Venäjällä ei ole aitiopaikkoja aivan maneesin reunassa. Kuva vuodelta 2012.
Blackpool Tower Circus muuntaa maneesinsa yllättävän nopeasti vesialtaaksi suihkulähteineen. Vuonna 2014 siinä ei ainakaan uitu, mutta komea se oli.
Vuonna 2016 Sirkus Finlandian maneesi suojattiin katseilta väliajalla. Samaan aikaan verhon sisällä koottiin podiumia.
Villieläinnumeroissa maneesi ympäröidään teräsverkkoaidoilla. Kuvassa domptööri Kid Bauer leijonien ja tiikereiden kanssa Monte-Carlon Kansainvälisillä Sirkusfestivaaleilla vuonna 2008.
Vanhaan hyvään aikaan myös kaikissa tivoleissa oli mukana pieni sirkusteltta. Tässä tasapainotaiteilija Baries vuonna 1957 todennäköisesti jossain Sariolan suvun tivoleista.
Kuten 1700-luvun lopulla, myös tänään pääsee sirkusesitystä katsomaan joskus ulkoilmassakin. Tässä Cirkus Arena Tanskassa.
Kyllä tässäkin on sirkusfiilinkiä vaikka on kovin pienet tilat. Siinä on maneesi, jolle hevosta ei kannata päästää. Takana fasadi, jossa esirippu garderobin puolelle. Vasemmalla sisäänkäynnin vieressä kioski ja lipunmyynti. Jakobin Sirkus valmiina aloittamaan esityksen Tampereella 2008.
.
No comments:
Post a Comment