Saturday 19 November 2011

Sirkustirehtööri



Löytyy vielä monia sirkuksia, joissa omistaja itse toimii näytöksen juontajana, mutta yhä useammin kuulutukset ja juonnot hoitaa sitä varten palkattu esiintyjä, jolla on joustava kieli ja sulava käytös. Silti me yhä nimitämme sirkuksen juontajaa tirehtööriksi. Sana tulee tietenkin ruotsinkielisestä sanasta direktör. Englanninkielisissä maissa häntä kutsutaan nimellä Ringmaster. Saksassa hän on Sprechstallmeister.


Ranskankieliset puolestaan kutsuvat häntä nimellä Monsieur Loyal eli Herra Uskollinen. Nimitys johdetaan ranskalaismiehestä Anselme-Pierre Loyal (1753–1826). Loyalin sirkussuku on yksi Ranskan vanhimmista. Tarkempaa selvitystä on vähän vaikea löytää, kun ranskankieli ei taivu minun suussani. Tuossa vasemmalla yksi tunnetuimmista Monsieur Loyaleista, Monte-Carlon festivaaleilta tuttu Petit GouGou eli Alain André, siviiliammatiltaan klovni.


Sirkustirehtööri pukeutuu useimmiten 1800-luvun herrasmiehen ratsastusasuun. Käytetyimmät värit ovat punainen ja kulta. Piiskakin kulkee joidenkin mukana juonteena niiltä ajoilta jolloin tirehtööri itse esitti hevosnumerot. Myös frakkia käytetään paljon.


Sirkustirehtööri toivottaa yleisön tervetulleeksi ja virittää sen ohjelman odotukseen. Hän esittelee artistit, täyttää kuolleet kohdat, avustaa taiteilijoita tarvittaessa, saattaa jopa tanssia tai laulaa. Hän on tärkein ja näkyvin elementti sirkusnäytöksessä. Hän luo jännityksen ja riemun – tarvittaessa jopa kyyneleet. Tirehtööri ei ole kuuluttaja vaan tunnelman luoja.


Yläkuvassa Sirkus Finlandian tirehtööri Carl-Johan Jernström pari vuotta sitten. Alhaalla tunnettu radioääni kreivi Carl-Erik Creutz tirehtöörinä 1982. Alimaisena tirehtöörinä Päivi Mäkinen vuonna 2005.






No comments: