Thursday 1 August 2019

1896 • 1. suomalainen sirkus • 1st Finnish circus

Carl ja John Ducander.

Sirkuksen historia ylettyy 250 vuoden taakse. Suomalainen sirkushistoria on vasta hiukan yli 120 vuotta vanha. Ensimmäisen suomalaissirkuksen perustivat tanskalaisveljekset Carl Nilsson Ducander (1858–1943) ja John Nilsson Ducander (s. 1860). He saapuivat Suomeen 1890 ja asettuivat ensiksi Turkuun, sitten Helsinkiin. He olivat hevosten kouluttajia ja ratsastuksen opettajia. Siltasaaren maneesi oli heidän hallinnassaan 1895 lähtien.

Ilmoitus Wiipurin Sanomissa 26.8.1896.

Tänään 123 vuotta sitten eli 1.8.1896 Ducanderin veljekset perustivat ensimmäisen suomalaisen sirkuksen Terijoella, jonne innokkaita katsojia saatiin Pietarista asti. Sirkus Ducander vieraili samana vuonna ainakin Viipurissa, Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Helsingissä. Talvi oltiin Siltasaaren maneesissa Helsingissä. Seuraavana keväänä Sirkus Ducander lähti valloittamaan Eurooppaa ensimmäisenä etappina Tallinna. Carl Ducander palasi Suomeen ja John jatkoi Euroopassa. Ja sinne matkalleen hän jäikin. Vuonna 1899 John Ducander ajautui konkurssiin Kööpenhaminassa.

Sisäkuva Siltasaaren maneesista Sirkuskadulla (nyk. Paasivuorenkatu) Helsingissä.

Nyt herää sitten kysymys: kuka oli ensimmäinen suomalainen joka perusti sirkuksen? Enpäs uskalla ihan heti sanoa, sillä 1800-luvun lopulla oli liikkeellä useitakin varietee- ja sirkusryhmiä, jotka eivät kuitenkaan täyttäneet ainakaan nykyisin sirkussanalle asetettuja kriteereitä. Yhtenä vahvana ehdokkaana on mainittu oululaiset veljekset Gustaf Westerlund (s.1854) ja Alexander Westerlund (s.1859). Esiintymisensä he aloittivat 1880. Siis paljon ennen Ducanderia. He olivat akrobaatteja, nuorallatanssijoita, miekannielijöitä ja klovneja ja liikuivat omalla teltalla tai vuokrasivat huoneiston esityksilleen. He nimittivät itseään taide-sukkeloitsijoiksi ja komedianteiksi. He olivat ensimmäisiä, jotka nimittivät esityksiään sirkukseksi. Sirkustaiteilijoita he olivat, mutta heidän näytöksensä ei ollut sirkusesitys. Siitä puuttui paljon sirkukseen kuuluvia elementtejä.

Siltasaaren maneesi Sirkuskadulla (nyk. Paasivuorenkatu) Helsingissä.

Tässä vielä palanen Siltasaaren historiaa: Varakkaan, Saksassa koulutuksensa saaneen Georg Rieksin vuonna 1858 Helsingin Siltasaareen perustama tapettitehdas oli aikoinaan Euroopan suurimpia. Siltasaari kaavoitettiin vuonna 1893 asuinkäyttöön, minkä seurauksena tehdastoiminta väistyi. Rieksin entisen tapettitehtaan tuotantorakennus katkaistiin kolmeen osaan. Tehdassalista tuli ensimmäinen pysyvä tila sirkukselle, joka toimi Siltasaaressa vuosisadan vaihteessa. Tästä ovat saaneet alkunsa Paasivuorenkadun ja -puistikon alkuperäiset nimet Sirkuskatu ja Sirkustori. (Lähde: Helsingin Sanomat, Noona Bäckgren)


.

No comments: