Tuesday 13 August 2019

1887 • Circus Busch • Suomessa • In Finland

Circus Buschin Helsingin vierailun ohjelma 1887. Tämä postikortti on 
painettu Solmu Mäkelän arkistossa olevasta julisteesta.

Näin 13. päivänä puhutaan epäonnistumiseta. Vuonna 1887 elimme Venäjän alaisuudessa, autonomisessa Suomen Suuriruhtinaskunnassa. Syksyllä Helsingissä vierailivat Circus Schumann ja Circus Busch. Hämeenlinnassa ilmestynyt Hämäläinen-lehti julkaisi 22.10.1887 tällaisen jutun Helsingin-kirjeenvaihtajaltaan:

"Kirje Helsingistä.
19/10 1887.
Ne owat menneet – sirkukset nimittäin, jotka täältä niistiwät rahat. Sirkus Schumann meni ensin, koska hän ei kyennyt kilpailemaan kaiken sen humbugin kanssa, millä Sirkus Busch loisti hänen ylitsensä.
Suurin humbugi oli suutarimestari Brådd, joka otti ollaksensa klownina Helsingin yleisön edessä. On nähty suutarien kykenewän monenlaiseen; he owat waltiomiehiä, uskonnon perustajia, runoilioita j.n.e. Siis ei kumma, että suutari osaa joskus ratsastaakin. Ja käsiä taputeltiin hra Bråddille, niin että titulus Olfchansky hämmästyi.
Jos Sirkus Buschin esiintyminen ylipäänsä oli ollut koomillinen, niin muuttui loppu traagilliseksi. Eräs sirkuksen tallipalwelia, entinen kurituswanki Brandelius, rupesi puukolla leikkelemään toisia tallipalwelioita.
Ja kun hewoset wietiin laiwaan, tukki joku laiwan wäestä niin waromattomasti kaikki ilmareijät, että hewoset oliwat tukehtumaisillaan. Yksi niistä, August niminen champion, tukehtuikin jo kuoliaaksi.
Tästä julmistui sirkuksen omistaja hra Busch, niin että hän taas wuorostansa oli kuristamaisillaan tallimestarin, joka kuitenkin oli melkein syytön, koska hän oli awannut Ilmareijät, waikka, niin kuin sanottu, joku laiwawäestä sittemmin oli ne taas tukkinut.
Tämmöistä surunäytelmää oli sirkuksien lähteissä, eikä sirkus Schumankaan päässyt mieliensä mukaan lähtemään. Hewoset oliwat jo laiwassa ja laiwa lähtenyt merelle. Mutta myrsy ajoi se takaisin, joten hewoset olivat wietäwät maitse, se on, niiden täytyi kiertää koko Suomen lahden, tullaksensa Rääweliin, johon niillä olisi ollut suora ja lyhyt tie meritse Helsingistä."

Moni ehkä muistaakin, että tuo Rääweli on nykyinen Tallinna.
Hämäläinen oli Hämeenlinnassa vuosina 1858–1901 ilmestynyt kaupungin ensimmäinen sanomalehti.

Houdinia mainostavasta julisteesta valmistettu postikortti vähän
uudemmalta ajalta. Solmu Mäkelän arkistosta. 



.

1 comment:

Anonymous said...

Suutarimestari Karl Henrik Brådd (1850 - 1938) olikin vasta metka hahmo, todellinen multitalentti; seura- ja kova hevosmies, joka esitti taitoratsastusta Helsingissä piipahtaneissa sirkuksissa vuosina 1887 ja uudelleen 1894 (S. Hirnin kirjassa tarkemmin mm. shown vastaanotosta). Bråddin suutarinvälineet ja mm. ratsastussaappaat ovat päätyneet Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin:
https://hkm.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002irw

-Tommi/Helsingin kaupungin museo