Thursday 15 August 2019

2019 • Kalle Roos

Kalle Roos valvoo kuljetuskaluston saapumista sirkusleiriin Kristiinankaupungissa 2010.

Fanfaarien ja kunnialaukausten arvoisen uran suomalaisessa sirkuksessa on tehnyt Kalle Roos (s. 15.7.1966). Hän toimii tällä hetkellä käyttöpäällikön tittelillä Sirkus Finlandiassa. Titteli ei kyllä kerro mitään, oikeampi titteli olisi Jokapaikanhöylä. Sellaista sirkushommaa ei taida ollakaan mitä Kalle ei olisi urallaan tehnyt. Roosin työkuvaan kuuluu kaiken muun lisäksi nykyään mm. valmistella etukäteen sirkusleirin paikat kuntoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sopimuksia kunnan kanssa, jotta kentälle saadaan vedet ja sähköt. Sekä varmistaa etukäteen, että seuraavan paikan kenttäalue on kunnossa ja paljonko sinne kalustoa mahtuu.

Vas. Jana Roos, Kalle Roos, Jan Eklund, Jouni Aalto ja Carl-Gustaf Jernström
Monacon Sirkusfestivaaleilla 2011.

Kalle opiskeli nuorukaisena merkonomiksi. Hän ajoi rekkaa. 1980-luvun lopulla hän meni yllättäin telttapojaksi Sirkus Finnstariin. Kalle toimi kaikissa mahdollisissa töissä, niinkuin sirkuksissa yleensä on pakkokin. Myöhemmin Kalle johti Finnstaria 6 vuotta. Tunnettuun tsekkiläiseen sirkussukuun kuuluvat sisarukset Jana ja Dominik Kaiser esiintyivät Sirkus Finnstarissa 1992 ja 1993. He käyttivät taiteilijanimiä Duo Kaiser, Duo Dominik ja Duo Dominiko. He esittivät lintunumeron parillakymmenellä riikinkukkokyyhkysellä. Mukana oli myös runsaati taikaa ja illuusioita. Jana on samaa Kaiser-sukua kuin Tivoli Sariolassa parhaillaan esiintyvät Kaiserit. Janan isoisä ja Ladja Seniorin isoisä olivat veljeksiä. Kalle Roos avusti myös Jana Kaiseria kyyhkysten kanssa. Ja tarina sai onnellisen lopun. Heistä tuli pari.

Palomestari Jarmo Ranta ja käyttöpäällikkö Kalle Roos käyvät läpi sirkuksen turvallisuusasiat 2012.

Vuonna 1996 Kalle sai tarpeekseen sirkuksista ja päätti pitää välivuoden. Töitä löytyi rautakaupan autokuskina. Seuraavana vuonna veri veti takaisin sirkukseen, Sirkus Finlandiaan. Perheeseen kuului vaimo Jana ja 11-vuotias tytär Jana sekä 3-vuotias poika Antonin. Tytär Jana esiintyi tuohon aikaan hula-vanteilla. Vuonna 1999 Jana esiintyi jonglöörinä Finlandiassa. Nykyään keski-talvi ollaan kotona Prahassa etätöitä tehden. Muutoin käyttöpäällikkö Kalle Roos kiertää sirkuksen mukana Suomea ristiin rastiin ja valvoo, että kaikki toimii tip top ja turvallisesti.

Joskus on ihan pakko siistiä parta ja laittaa sileet niskaan.



.

No comments: