Sunday 30 June 2019

1953 • Sirkus Sariola • Sirkuslaisia • Circus People

Marie-Thérèse Rouffin aka Marffa la Corse.

Sirkus Sariolan vuoden 1953 kiertue kulki lempinimellä Tiikerisirkus. Nimensä se sai tietenkin ohjelmassa esiintyvistä eksoottisista kolmesta tiikeristä. Domptöörinä eli villieläinten kouluttajana ja ohjaajana toimi nainen. Hän oli maailmalla laajalti kuuluisuutta saavuttanut Marffa la Corse (1908–1997) Ranskan länsiosassa sijaitsevasta Loubillén kaupungista. Oikealta nimeltään hän oli Marie-Thérèse Rouffin, eikä hän ollut kotoisin Korsikasta  vaikka taiteilijanimi siihen viittaakin. Ystävyytensä eläimiin alkoi kouluratsastuksen harrastamisesta. Hänen ensimmäinen esiintymisensä luonnonvaraisten kissojen kanssa tapahtui 1925. Seuraavana vuonna hän otti käyttöönsä nimen Marffa la Corse. Hän esiintyi suurimmissa sirkuksissa Suomessa, Neuvostoliitossa, Espanjassa, Etelä-Amerikassa ja Ranskassa. Uransa aikana hän koulutti tiikereiden lisäksi monia eri eläinlajeja: leijonia, panttereita, karhuja ja apinoita ...

Sirkus Sariolan johtaja Unto Sariola simpanssi sylissään, 
mahdollisesti sirkusapina Toto,

Ruotsalainen Bertil Sandberg eli klovni Nicklas keskellä 
sekä Tiikerisirkuksen maneesipoikia yhteiskuvassa. 

Kuvasta tunnistettu seuraavat artistit: 2. vas. Matti Kaksonen, 3. vas. Ville Korpela, 4. vas. Allan Rask, 5. vas. Valde Wilhelm Larimo sirkusmuusikko. Ohjelmalehdessä ei ole mainintaa Korpelasta, mutta löytyy kolme valokuvaa, jossa kerrotaan, että 3 Powers esiintyivät Tiikerisirkuksessa. Larimon aikaisempi nimi oli Lager. Hän toimi sirkusorkesterin rumpalina. Häntä saamme kiittää myös lukuisista Sirkus Sariolan valokuvista.

Neljä Sirkus Sariolan vahtimestaria ryhmäkuvassa. Heillä on yllään univormut, johon kuuluu pitkä kaksirivinen päällystakki sekä koppalakki enemmän tai vähemmän kallellaan.



No comments: