Ruotsalainen Circus Ray Miller aloitti toimintansa 1971. Sen perusti Nils "Nisse" Palm ilmeisesti pojalleen Matts Palmille. Mattsilla oli oma cowboy-numero ja hän esiintyi taiteilijanimellä Ray Miller. Sirkus mainosti itseään Skandinavian suurimmaksi kuusimastoiseksi teltaksi. Yleisöä mahtui sisään tuhat henkeä. Itse asiassa teltta oli tanskalaiselta Cirkus Schmidtiltä ostettu loppuunkäytetty, yli 20 vuotta vanha kangasteltta. Kukin masto painoi 800 kiloa ja nostureita ei ollut. Telttaa paikkailtiin harva se päivä.
Henrico ja tanssivat lautaset Ray Millerin sirkuksessa 1971.
Sirkuksen ohjelma oli hyvä vaikka puitteet olivat aika rupiset. Holzmüllerin norsut olivat kovin suosittuja. Suomalaisjonglööri Henrico eli Björn Gammals sai myös paljon kehuja. Hänellä oli jonglöörinumero ja tanssivat lautaset. Lisäksi hänen vastuullaan oli Einlass. Ainaisessa liikkeessä oleva ruotsalainen taikuri Thord Junge oli sirkuksen tiedottaja ja yleismies, joka hoiti kaikkea.
Circus Ray Millerin 27-vuotias telttamestari Jernström
sanomalehden piirtäjän silmin.
Telttamestarina toimi suomalainen Carl-Gustaf Jernström eli Calle. Hän oli aloittanut sirkusuransa jo 1966 ruotsalaisen Cirkus Scalan telttamiehenä. Nyt ahkeran yrittämisen jälkeen hän sai tyttöystävänsä Leena Jurvakaisen tulemaan myös Ruotsiin. Leenasta tehtiin sirkuksen kokki. Toimenkuvaa laajennettiin myöhemmin myös valaisijaksi, roudariksi jne. Kiertueen loputtua Leena palasi Finnbyhyn Callen vanhempien luo, kun Calle jäi vielä pistämään paikkoja kuntoon.
Cirkus Ray Millerin kuusi mastoa ennen teltan nostoa 1971.
Gammals, Junge, Jernström ja Jurvakainen muodostivat 1971 tietämättään ystäväringin joka kohtasi toisensa vielä useasti elämän pyörittäessä heitä ympäri sirkusmaailmaa. Circus Ray Miller ei lähtenyt liikkeelle 1972. Calle ja Leena lähtivät maailmalle esittelemään preparoitua jättivalas Jonahia. Ensin kierrettiin Ruotsi, sitten Suomi, Tanska, Hollanti...... Vuonna 1975 Calle kuuli, että Ray Miller oli myytävänä. Huonokuntoiset teltta ja muut tarvikkeet roudattiin Suomeen ja alkoi valtava kunnostustyö. Ruotsalaissirkuksen kalusto ei kovin kaksista ollut ja vetokalustoa täydennettiin kolmella käytetyllä Belarus-traktorilla. Ne olivat halpoja ja helppoja korjata itse. Keväällä 1976 lähti liikkeelle uusi, komea, suomalainen Sirkus Finlandia. Ja uusia mielenkiintoisia tarinoita syntyi lisää lähes joka päivä.......
Taitaa olla teltan purku loppuvaiheessaan.
.
No comments:
Post a Comment