Friday 28 June 2019

1985 • Sirkus Finnstar

Mikko Sipiläinen esittelee kahlekuninkaan työkaluja.

Tässä kuvia vuodelta 1985. Sirkus Finnstarin ensimmäinen toiminta vuosi oli 1978 tai 1979. Omistaja oli Sven Dan Ove Berglund eli Api eli Mr. Apollo. Vuoden 1985 näytöksessä esiintyivät mm. taikuri Almico, Pelle Albertti, fakiiri Group Apollo, kahlekuningas Mr. Steel ja sirkustirehtöörin  7-vuotias Janne-poika.

Teltan pystytys Kupittaalla.

Api aloitti sirkusuransa 1976 Sirkus Finlandiassa, Sukset menivät siellä kuitenkin ristiin ja hän lähti omille teilleen. Vuosien saatossa Berglundin käsissä syntyi ja kuoli useitakin yrityksiä, esimerkiksi:
Cirkus Apollo, Sirkus Apollo, Cirkus Prag-Maximum, Sirkus Praha-Maximum, Finlands Cirkusunion - Cirkus Fun ja Suomen Sirkusunioni - Sirkus Fun.
Berglundin nimi on ollut mukana myös näissä sirkuksissa:
Sirkus Varietee, Suomen Talvisirkus, Sirkus Fun-Fun, Sirkus Praha ja Sirkus Berlin, jne. . . . . .

Poni synnytti varsan Suolahden uimahallin edessä 1985. 
Sirkustirehtööri Sven Berglund valvoo tapahtumaa.

Noita mainittuja sirkuksia ei enää näe muualla kuin ehkä Berglundin omalla varikolla. Satakunnan Kansa kirjoitti kolme vuotta sitten: Rapistuneet sirkusvaunut Rauman Kodisjoella ovat herättäneet kummastusta ohikulkijoissa. Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi, että ”sirkushautausmaa” on vanhan sirkustirehtöörin Sven Berglundin vaunuvarikko.  Ja Helsingin Sanomat jatkoi: Varikolla on noin kuutisenkymmentä sirkusvaunua, vetoautoa, bussia ja asuntovaunua. Vaunujen kylkiin on maalattu lakkautettujen sirkusten nimiä, kuten Sirkus Finnstar, Funfun ja Apollo.

Asuntovaunu, jonka viimeinen osa oli keittiö.



.

No comments: