Friday 14 June 2019

1908 • Sirkuspainia • Circus Wrestling


Sirkus toi painin Suomeen 1800 luvun lopulla. Kreikkalais-roomalaisesta painista käytettiin silloin nimeä ranskalainen paini. Pertti Vehviläisen ja Niilo Lehdon lehtiartikkelissa 2010 kerrotaan painiharrastuksen alkuvuosista näin:
Kun Suomessa aloitettiin painin kilpailutoiminta vuona 1897, käytettiin sääntöinä sirkusten haasteotteluista tunnettuja yksinkertaistettuja ranskalaisen painin sääntöjä. Ne sisälsivät nykyisen kreikkalais-roomalaisen painin tärkeimmät perusteet. Vastustajaan sai tarttua kämmenillä niskasta lanteisiin ja alaottamassa (syliote) sai puolustautua työntämällä leuasta. Taistelua jatkettiin myös matossa. Kiellettyä oli käsivarrella tai polvella painaminen, käsivarren vääntäminen luonnottomaan suun- taan, tarttuminen sormiin, nipistäminen, raapiminen ja lyöminen. Vuoden 1904 Allenin painioppaassa kiellettyjä olivat edellisten lisäksi hengittämistä estävät kravattiotteet, kuristusotteet ja vatsan vääntäminen. Mainittakoon, että vastustajan kättely ottelun alussa ja lopussa oli alusta lähtien määrätty säännöissä. Ottelu käytiin 15 minuutin jaksoissa yhden minuutin lepotauoilla. Jaksoja painittiin selätykseen tai luovutukseen saakka. 


Tämä Ilmoitus oli Keski-Pohjalainen-lehdessä 27.10.1908:
Uutta Huom Uutta
Sirkus
Tiistaina t. k. 27 p. kello 8 illalla
Suuri uusinta näytös
Kaikki taiteilijat esiintywät parhailla numeroillaan.
Huom.! Wahwat miehet saawat ilmoittaa itsensä, joka haluaa tulla, painiskelemaan ja nostamaan palkintoa wastaan. Pilettien hinnat entiset.
Kunnioittain Johtaja.

Sirkuksella ei näytä olevan nimeä. Eikä johtajallakaan. Pääsylippujen hinnat kaikki muistavat entuudestaan – tottakai. Sirkuksen sijaintiakaan ei näköjään tarvitse kertoa. Kaikkihan sen tietävät. Keski-Pohjalainen oli Kokkolassa vuosina 1905–1911 ilmestynyt sanomalehti. Kokkolan nuorsuomalaisten perustama Keski-Pohjalainen muuttui syksyllä 1907 maalaisliittolaiseksi, mutta palasi nuorsuomalaisten äänenkannattajaksi kesään 1908 mennessä. Se lopetettiin taloudellisesti kannattamattomana. Aluksi kahdesti ja vuodesta 1907 lähtien kolmesti viikossa ilmestyneen lehden levikki oli 600–1100 kappaletta.


.

No comments: