Wednesday 12 June 2019

2019 • Blackpool Tower Circus • 125 years

Blackpool Tower ja Mikko, Julie ja Marjatta Nieminen.

Blackpool Tower avattiin toukokuun 14. päivänä 1894. Se seisoo edelleen neljällä jalallaan Fylde Coastin rannalla. Tornin rakentaminen oli entisen Blackpoolin pormestarin Sir John Bickerstaffen idea. Inspiraation hän oli saanut Pariisin Eifel-tornista, joka valmistui 1889, Pariisin torni on siis 130-vuotias ja Blackpoolin torni 125-vuotias. Blackpoolin tornin korkeus on 158 metriä, Eiffelissä korkeutta on melkein kaksi kertaa enemmän, tasan 300 metriä. Sirkuksen lisäksi tornissa on paljon erilaista viihdetoimintaa. Blackpool Tower Circus tornin jalkojen välissä avattiin heti tornin avajaispäivänä. Sirkuksen nykyinen sisustus valmistui 1900. Sodista huolimatta sirkus on toiminut yhtäjaksoisesti perumatta ainoaakaan sesonkia.

Sama näkymä kuin 1900.

Eläimiä ei ole ollut Blackpoolin sirkuksessa vuoden 1990 jälkeen. Sitä ennen Blackpoolissa nähtiin kaikkia mahdollisia villieläimiä. Niiden tallit ovat edelleen maneesin alapuolella. Blackpool Tower sirkuksella on aina ollut talon oma klovni. Tänään se on Mooky, mutta aiemmat sukupolvet nauroivat 39 vuotta Charlie Cairolille. Brittien tunnetuin sirkusjuontaja Norman Barrett työskenteli samalla maneesilla 25 vuotta.

 Charlie Cairoli ja minä ihmettelemme.

Sirkuksessa on maailman vanhin kiinteä maneesi, joka muuttuu tarvittaessa vesialtaaksi, jonka syvyys on 137 cm ja vettä siihen mahtuu 190 000 litraa. Tämä mahdollistaa esim. finaalissa suihkulähteen käytön. Tällainen on käytössä vain neljässä nykyisin toimivassa sirkuksessa. Sirkuksen maneesilla on myös nyrkkeilty, painittu ja pelattu snookeria. Katsomoon mahtuu 1 300 asiakasta.

Laci Endresz Sr.

Nykyään sirkusta tuottaa ja ohjaa unkarilainen Laci Endresz Sr (s. 1945) vaimonsa Maureenin kanssa, joka on tunnetusta Roberts-sirkussuvusta, joilla on pitkä yhteys Tower sirkukseen. Laci Endresz Sr edustaa kuudetta sirkussukupolvea ja on viettänyt 25 vuotta lentävässä trapetsissa. Maureen ja Laci tapasivat ensi kerran 1970. Heidän lapsensa Kate, Laci Jr ja Bubu ovat tiiviisti mukana sirkustoiminnassa. Laci Jr käyttää taiteilijanimeä Mooky. Hän aloitti klovnina jo 4-vuotiaana. Bubu toimii myös klovnina perheen sirkuksessa. The Endresz Family esiintyi Sirkus Finlandia Seniorissa ja Juniorissa vuosina 1987 ja 1988. Heidän numeroitaan oli silloin roomalainen patsas, vipulauta ja tempojongleeraus.

.

No comments: