Wednesday, 14 March 2012

Sorri ja Raimo


He ovat Oskari Raivion pojat Sorri ja Raimo. Sirkustaiteilija Oskar Alexander Raivio (1912–1990) syntyi Helsingissä. Hän vietti kavereidensa kanssa kaiken ajan salilla voimistelun merkeissä. Osku harjoitteli erityisesti notkeusakrobatiaa. Kun ei selkä muuten alkanut taipua, niin hän naulasi kegät lattiaan kiinni ja harjoitteli taivuttamista taaksepäin. Silloin ei voinut fuskata. Esiintymiset alkoivat Elannon pikkujouluista. Iän hieman karttuessa pojat menivät juniin esiintymään. Helsingin ja Viipurin välillä oli Oskun kertoman mukaan paljon avokätisiä matkustajia.

Harjoittelu jatkui maalarinhommien ohella Kalle Kyllösen kanssa. Osku sai toisesta nimestään hyvän taiteilijanimen ja esiintyi nimellä Alexander. Osku pääsi Kallen kanssa Sariolan tivolisirkukseen akrobaatiksi. Pojilla oli kaksi numeroa, toinen oli akrobatianumero permannolla ja toinen ilmanumero nimellä pyörivät tikapuut. Pian Oskulla oli oma teltta Antti Jaatisen ja myöhemmin Jussi Noron kanssa. Talvet Osku esiintyi ravintoloissa ja elokuvateattereissa. Hän vietti paljon aikaa Tallinnassa, sillä siellä oli halpaa asua ja paljon työtilaisuuksia. Sota-aikana Osku oli viihdytysjoukoissa. Se oli esiintyvälle taiteilijalle raskasta mutta antoisaa aikaa. Joskus he tekivät kymmenenkin näytöstä päivässä.

Pirkko-vaimon kanssa Oskari kasvatti suuren perheen. "Meitä oli yhdeksän hengen sirkusperhe", kertoo Osku eräässä haastattelussa. "Jokainen teki vähän kaikkea. Tästä joukosta saatiin kasaan nelihenkinen orkesteri, jossa oli kolme laulajaa, kuusihenkinen voimisteluryhmä, kahlekuningas, nuorallakävelijä, kaksi taikuria, soololaulaja, soolohanuristi sekä laulava hanuristityttö. Oman perheen voimin saatiin ohjelma, missä oli kaksikymmentäviisi erillistä ohjelmanumeroa ja lopuksi soitettiin lain mukaiset 1,5 tuntia tanssia." Viimeiset vuodet Osku Raivio eli Raumalla.

Oskari Raivio kirjoitti Civa-lehteen 1/91 jutun nimellä Oskun muisteloita. Jutun lähetettyään hän siirtyi rajan toiselle puolelle komeammille estradeille.Kommentit:

Hieno homma. Mitä Sorrille ja Raimolle kuulunee nykyään? 
tasuvan

.

1 comment:

tasuvan said...

Hieno homma. Mitä Sorrille ja Raimolle kuulunee nykyään?