Thursday, 15 March 2012

Karhut jäälläMoskovan Jääsirkus vieraili Suomessa 1970. Esitykset olivat Helsingin Jäähallissa 23.4.–3.5. ja Tampereen Jäähallissa 6.–17.5. Vetonauloina olivat karhut jäällä. Luistimet jaloissa! Vuonna 1967 Neuvostoliiton sirkusten joukkoon ilmestyi jääsirkus sirkusohjaaja Arnold Arnoldin perustamana. Ennen Suomeen tuloaan se oli vieraillut jo Itä- ja Länsi-Euroopassa sekä Japanissa.

Anatolij Majorov aloitti sirkusuransa kouluttamalla koiria. Parisataakiloisten siperiankarhujen kanssa hän oli työskennellyt 14 vuotta. Proteesi-ortopeutit olivat valmistaneet karhuille erikoisluistimet, jotka olivat edestä auki. Kynsiä ei saanut peittää sillä ne auttoivat tasapainossa pysymisessä. Seistessään takajaloillaan karhu on varpaisillaan, joten korko piti suunnitella tarkkaan. Lisäksi jalkapohjassa on arka luu, jota luistinkenkä ei saa painaa.

Ohjelmalehti on 28-sivuinen ja runsaasti kuvitettu. Ilmoituksia on runsaasti. Ravintola Myssy ilmoittaa, että heillä on Tampereen kuumin Strip Tease joka yö. Seuraavalla sivulla kerrotaan, että sirkusillan juhlistaa Sovetskoje Shampanskoje ja hauska seura . . . Ohjelmalehden toimitti Manu Paajanen, joka on monelle sirkuksen ystävälle tuttu nykyäänkin. Manu teki aikanaan ohjelmalehtiä Moskovan Suuren Sirkuksen lisäksi myös Puna-Armeijan Leningradin sotilaspiirin 80 taiteilijan laulu-, soitto- ja tanssiyhtyeelle. Alakuvassa Paajanen sirkustirehtööri Carl-Johan Jernströmin kanssa viime vuonna.

No comments: