Wednesday 28 March 2012

Ilotulitustaiteilija ja skywalker


Maaliskuun alkupuolella oli esittely Niagara-Fliess -nimisestä artistista, joka tiettävästi ei koskaan ylittänyt Niagaraa. Fliess oli myös ilotulitustaiteilija. En tiedä, lensivätkö raketit 1900-luvun alussa vähän minne sattuu, sillä oheisessa vuodelta 1910 olevassa julisteessa Fliess on suojautunut peräti haarniskaan!

Postikortissa esitetty juliste kuuluu Märkisches Museumin eli Markschiess van Trixin documenta artistica -kokoelmaan ja kortin takana lukee, että Original Niagara-Fliess (Paul Fließ 1872–1950) Hochseil-Äquilibristik. Etupuolellahan lukee, että mies vaijerilla ja mies tulessa. Kasvokuvan alla mainitaan, että hänellä on kultainen mestaruusmitali Berliinistä 11.5.1893. On ollut varmaan hulppea esitys.

Toisena kuvana vertailun vuoksi mies ilman tulta eli Kari Vainion viime kesänä ottama kuva, missä Viktor Kaiser, tsekkiläinen nuorallakävelijä kahdeksannessa polvessa kävelee Aurajoen yli. Matka oli noin 200 metriä ja korkeimmillaan 15 metrin korkeudella asfaltin pinnasta! Esitys oli osa Turun Sirkuskesää 2011.

Jo vuosien ajan Tivoli Sariolassa on esiintynyt ilma-akrobatiaryhmä Kaiser. Ryhmään kuuluu nykyään veljekset Ladia Junior Kaiser ja Viktor Kaiser. Heillä on ollut tapana kävellä 26 metriä korkean maailmanpyörän päällä ilman turvaköysiä yms. He jopa istuvat huipulla tuolilla, ajavat yksipyöräisellä ja kävelevät sokkona. He myös kävelevät Waltzer-laitteen lattialla ja antavat vaunuille vauhtia.

No comments: