Monday 5 March 2012

Les Leandros


Mielestäni tämä on yksi kaunneimmista näkemistäni julisteista. Johtuu ehkä siitä, että rakastan Jugend-tyyliä. Tai siitä, että rakastan voimakkaita naisia.

Helmikuun 15. päivä oli tekstiä Louise Leers -nimisestä vahvasta naisakrobaatista. Jo hänen äitinsä oli vahva nainen ja oli alanaisena Les Leandros -nimisessä akrobatiaparissa. Ohessa postikortti Markku Aulangon kokoelmista. Alkuperäinen juliste on vuodelta 1910. Siinä mainostetaan naisellista voimaa ja alanaisena toimiva Gertrud pitää partneriaan yhden kätensä varassa. Kortin takana mainitaan, että siinä esiintyvät Gertrud ja Karl Rechenbach. Olisiko tämä Karl ollut Louise Leers'in isä? Gertud kuitenkin meni yhteen Guido Krökelin kanssa ja ryhmä tuli sitten Suomeenkin Leers-Arvello -ryhmän nimellä vuonna 1925. Les Leandros -juliste kuuluu Markschiess van Trixin kokoamaan documenta arrtistica -kokoelmaan.

Markschiess van Trix on saksalainen keräilijä, jonka kokoelmien ympärille perustettiin Itä-Berliiniin Märkisches Museum. Hän on kerännyt suuren sirkusjulistekokoelman ja niistä on painettu postikorttisarjoja. On olemassa ainakin kolme postikorttisarjaa; yhdessä on jonglöörijulisteita, yhdessä taikurijulisteita ja yhdessä akrobaatteihin liittyviä julisteita. Jokaisessa postikorttisarjassa on 12 erilaista vanhoista julisteista tehtyä korttia. Kotelossa on sitten muutama rivi tekstiä jokaisesta esiintyjästä ja usein elinvuodet. Julisteiden joukossa näyttää olevan myös Friedländerin litografipainossa aikanaan painettuja julisteita. Trix on kirjoittanut myös kirjan, missä esitellään lähinnä Itäblokin maiden sirkusjulisteita. Kirjasta on olemassa sekä saksankielinen että venäjänkielinen laitos.

No comments: