Monday, 26 March 2012
Villi-ihmisen keksiminen
A-studio kertoi 21.3. mielenkiintoisen näkökulman rasismin kehittymisen historiaan. Jutussa kerrottiin Pariisin Musée du quai Branlyn näyttelystä L'invention du sauvage, vapaasti käännettynä ehkä Villi-ihmisen keksiminen. Katsokaa itse tästä, se on aivan ohjelman lopussa. Näyttely on muuten avoinna kesäkuun 3. päivään asti.
Näyttelyssä ja TV-jutussa kerrotaan kuinka eurooppalaiset 1800-luvun lopulla toivat eksoottisista maista ihmisiä näytille tivoleihin ja sirkuksiin. On toki muistettava, että siihen aikaan ei ollut massamedian välineitä käytettävissä ja sirkus oli yksi tiedonlevittäjä. Ja ihmisten tiedonjano oli valtava. Ja tottakai bisnesmiehet huomasivat tämän.
Esimerkiksi Hagenbeck lavasti kokonaisia alkuasukaskyliä ja -tarhoja. Eläintarhan tapaan hän toi näytille myös eskimoita ja saamelaisia (Völkerschau). Tässä touhussa tuli kieltämättä alistettua eri rotuisia ihmisiä. Heidät saatettiin monasti asemaan, joka ruokki rasistisia ajatuksia. Ihmiset johdatettiin lajittelemaan toisiaan parempiin ja huonompiin rotuihin. Tämä ei kuitenkaan tapahtunut tarkoituksellisesti, mutta niin vaan kävi.
Kirjahyllyssäni on vaarini vanha Maantiedon oppikirja kansakouluja varten vuodelta 1897. Siinä mm. opetetaan, että kiinalaiset ovat pelkureita ja että neekerit ovat lapsellisia ja iloisia. Näin siis koulussa opetettiin suomalaisia vain sata vuotta sitten. Maailma muuttuu ja jälkikäteen on helppo osoitella sormella. Mitähän sadan vuoden päästä ajatellaan meidän toiminnastamme?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment