Friday 2 March 2012

Kaskadööri


Kaskadööri-sanalle ei oikein ole luontevaa suomennosta. Sen voisi kääntää sanoilla kaatuilija, putoilija, koheltaja. Sana tulee ranskankielen cascadeur-sanasta, mutta esim. ranskalainen Wikipedia kertoo, että sillä tarkoitetaan stunt mania, eli näyttelijää joka tekee vaaralliset temput toisen näyttelijän asemesta. Stunt man on henkilö, joka kaatuilee ja putoilee toisen puolesta.

Sirkuksessa kaskadööri on permantoakrobaatti, joka tekee sellaisia temppuja, missä hän kaatuilee tai putoilee ilman, että hän näkyvästi ottaa tukea mistään. Kaskadöörinumerossa käytetään usein rekvisiittana pöytiä tai tuoleja, joiden kanssa sekoillaan. Niiltä pudotaan, niihin kompastutaan, niiden yli liu'utaan jne.

Jongleerauksessakin käytetään sanaa Kaskade ja silloin tarkoitetaan heittoja, missä heitettävien esineiden radat risteävät.

Monet klovnien numeroista sisältävät tällaista koheltamista. Kuvissa ylhäällä Prof. Bluffo (Pekka von Cräutlein) vuonna 2004. Alhaalla Don Christian (Christian Hofer) vuonna 2005. Alinna Torrero Enrique vuonna 2004.


No comments: