Wednesday 7 September 2011

Konemusaa Sirkus Finlandiassa



Sirkus Finlandian näytöksiä säestää aina elävä orkesteri. Toki on myös artisteja, jotka haluavat oman cd-levynsä taustalle soimaan, mutta valtaosa käyttää elävää musiikkia. Tämän lisäksi Finlandiassa kuulee myös mekaanista musiikkia ulkokentällä tullessa ja lähtiessä sekä väliajalla.

Sirkus Finlandialla on kaksi katu-urkua. Useimmin nähty on yläkuvassa. Alakuvassa on enimmäkseen piilossa pidetty toinen soitin. Se oli kuitenkin merkittävässä osassa vuoden 2010 ensi-illassa Karjaalla. Se soi hyvin kauniisti.

Sirkuksen katu-urkuja soittaa posetiivari Harri Karvonen. Posetiivareita löytyy Suomesta tällä hetkellä noin 15 ja heillä on oma yhdistyskin: Suomen Posetiivarit ry. Posetiivarit välittivät muotisävelmiä kansalaisille 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussakin, kunnes gramofoni ja radio korvasivat tämän viihdemuodon.

Mitä eroa sitten on posetiivilla ja katu-urulla? Ainakin koko. Äänivalikoima on myös runsaampi katu-uruissa. Kysykää lisää Harrilta. Siellä hän hääri urkujen ympärillä joka päivä. Miehen tunnistaa sirkusleirin komeimmista viiksistä.

http://koti.mbnet.fi/hartu/
http://www.posetiivi.net/posetiivarit.html
http://www.sirkusfinlandia.fi
.

No comments: