Monday 26 September 2011

Charivari



Tässä on taas yksi Sirkus Finlandian kadoksissa ollut ohjelmalehti vuodelta 1993. Ja tämäkin on tietysti Björn Gammalsin kätköistä. Elettiin kurjia aikoja. Kävijämäärät laskivat koko ajan ja lama painoi edelleen ihmisten päälle joka suunnalta. Kyse ei ole oikeastaan lehdestä vaan neljään osaan taitetusta paperista. Sivukoko on 10 x 21 cm.

Ohjelmalehdestä osuu silmiin muutama kohta. Kalle Jernström Jr esiintyy jonglöörinä hevosen selässsä eli lähes sama numero kuin tänä vuonna. Hänen sisarensa Anna näkyy esiintyvän myös hevosen kanssa.

Ohjelman alkuun on merkitty joillekin ehkä oudompi termi Charivari. Sillä tarkoitetaan lyhyttä ohjelmanumeroa, jossa kaikki artistit saapuvat maneesille esittelyyn, jossa annetaan pieniä viitteitä siitä mitä on tulossa. Charivari on usein meluisa, vauhdikas numero, jolla nostatetaan tunnelmaa. Sana on alunperin ranskaa ja tarkoittaa karskia laulua. Suomalaisissa sirkuksissa ei ole moniin vuosiin nähty charivaria.

Aivan ylinnä tekstissä on vielä oudompi sana Cuverture. Se on kirjoitusvirhe. Siinä pitäisi olla Ouverture, joka on ranskaa ja tarkoittaa avausta, useimmiten orkesterin alkusoittoa.

Nyt puuttu enää vuosien 1990–91 ja 1994–96 ohjelmatiedot Sirkus Finlandian historiasta. Kyllä ne jostain löytyvät. Ehkä myös Kansallissirkuksen ohjelmatiedot.

www.sirkusfinlandia.fi

No comments: