Tuesday 2 June 2020

1768 • Patty Astley • First Lady of the Circus

Sirkus-patsas Minskin keskustassa Valko-Venäjällä.

Monihan sen tietää, että klassisen sirkusnäytöksen keksijä on englantilainen Philip Astley (8.1.1742–20.10.1814). Hänellä oli menestyvä ratsastuskoulu, joka esittti myös ratsastusnäytöksiä. Me vanhemmat miehet olemme kuitenkin jo oppineet, että aika usein kaiken takana on nainen. Niin nytkin. Historian kirjoituksessa on kuitenkin vähemmälle huomiolle jäänyt Astleyn vaimo Patty, syntyjään Martha Mary Polly Jones (s. 1741). Heidät vihittiin Lontoossa 8.7.1765. Pattyn varhaisemmista vaiheista en löytänyt tietoa. Pariskunnan ainoa lapsi John Conway Astley syntyi 15.4.1767.


Philip Astley antoi ensimmäisen sirkusnäytöksen vuonna 1768 Lontoossa. Patty Astley oli siis sirkuksen ensimmäinen nainen. Hän oli lahjakas hevosurheilija. Hän esiintyi näytöksissä hevosensa Gibralttarin kanssa hurmaten yleisön kerta toisensa jälkeen. Esitykset olivat akrobatiaa hevosella. Onkohan vikellys lähellä oikeaa termiä? Pyöreän ratsastusmaneesin lisäksi ratsastusnäytksessä oli uutta numeroiden väliin sijoitetut klovnien ja erilaisten katutaiteilijoiden esitykset. Pääpaino esityksissä pysyi kuitenkin hevosissa ja taitoratsastuksessa. Moni itseppäinen klassisen sirkuksen harrastaja on edelleen sitä mieltä, että show ei ole sirkusta, jos siinä ei ole hevosia.

Maria Cordwell-Ignatovan numero Sirkus Finlandiassa 2018 oli loistava näyte siitä mitä Patty Astley esitti maailman ensimmäisessä sirkusnäytöksessä. Hevosen käynnin varmisti isä Ignat Ignatov ja taustamusiikista vastasi Ester Viljanen.

Kommentit:


Itseppäisenä klassisen sirkuksen ystävänä olen ehdottomasti sitä mieltä että sirkus ilman hevosnumeroita ei ole aitoa sirkusta. Mieluiten klassisen sirkuksen ensimmäisen numeron pitäisi olla hevosnumero. Ainakin perhe Quaiser painottavat tätä.
Vikellys on juurikin akrobatiaa hevosen selässä. Karjaalla sijaitsevalla Gran- tallilla opetetaan vikellystä ja järjestetään joka syksy kansalliset vikellyskiplailut. Lajissa on myös MM kisat, vielä ei taida olla olympialaji (?).
Yrsa Helles



.

No comments: