Friday 26 June 2020

Katalonian ihmistornit • Human towers of Catalonia

Ihmistorni syntyy Barcelonassa 2018.

Ihmistornit ovat Espanjassa Katalonian alueella suosittu perinne, jossa ryhmä ihmisiä muodostaa tornin nousemalla toinen toistensa päälle kerroksiksi. Korkeimmissa rakennelmissa voi olla 11 tai 12 kerrosta. Torniharrastus on erityisen suosittua Tarragonan alueella. Tornien rakentaminen on ilmeisesti keskiaikainen perinne, joskin ensimmäiset dokumentit niistä on 1700-luvun alusta. Tornien rakentajat  käyttävät itsestään nimitystä Castellers, katalaanisana Castell tarkoittaa linnaa.

Castellers monumentti Tarragonassa.

Tornin rakentamisessa kerhon vahvimmat jäsenet muodostavat sen perustan, ja kevyimmät nousevat korkeimmille osille. Kaksi viimeisintä kerrosta tekevät yleensä lapset, jotka nykyisin käyttävät kypärää. Kiipeämistä siivittää ja jännitystä lisää rumpujen pärinä ja torvisoitto. Rakennettavat tornit voivat olla eri muotoisia, esimerkiksi "3 de 9", tarkoittaa että tornissa on yhdeksän kolmen ihmisen muodostamaa kerrosta. Erilaisilla muodostelmilla on erilainen vaikeusaste. Torni hyväksytään vasta kun se on rakennettu ja purettu järjestelmällisesti ilman kaatumista. Tornien kaatumiset ovat varsin yleisiä, mutta vakavia loukkaantumisia sattuu niissä harvemmin.

Vahvimmat miehet ovat katutasossa.

Vuonna 2010 ihmistornit pääsivät Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Tornit esiintyivät myös Barcelonan vuoden 1992 kesäolympialaisten avajaisissa. Kaikessa kummallisuudessaan tämä perinne tuntuu ruokkivan voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sosiaalinen tapahtuma, jossa selkeä yhteen hiileen puhaltamisen meininki. Olisko juuri siitä tässä jutussa viime kädessä kysekin? Tätä en ole koskaan nähnyt sirkuksessa. Johtuu siitä, että numero vaatii liian paljon ihmisiä mukaan sen toteutukseen.

Nuorimmat kiipeävät huipulle.


.

No comments: