Tuesday 23 June 2020

1981 • Estraditaide Pohjoismaissa • Performing arts in the Nordic countries


Kun Ruotsin valtio antoi Suomen juhlavuonna 1967 maalle anteeksi 100 miljoonaa kruunua sodanaikaisia velkoja, päätti Suomen hallitus vastata eleeseen vastalahjalla ja perustaa yhteisesti hallinnoidun kulttuurikeskuksen, jonka tehtävänä olisi kehittää maiden välisiä suhteita.
Tulevan kulttuurikeskuksen sijainti herätti laajaa keskustelua sekä Suomessa että Ruotsissa. Presidentti Kekkonen esitti, että keskus sijoitettaisiin Suomenlinnaan, jonka ruotsalaiset aikoinaan rakensivat linnoitukseksi. Ruotsissa Suomenlinnaan sijoitukseen suhtauduttiin kielteisesti, ja eduskunta hyväksyi sen sijaan keskuksen sijoittamisen Hanasaareen luvuin 93–67.

Sirkustirehtööri Calle Jernström esittelee uunituoretta ohjelmalehtistä toimittaja Osmo Jokiselle.

Hanasaaren tontin omisti Åbo Akademin säätiö, jolle sen oli testamentannut panimosuvun poika Nicholas Sinebrychoff. Suomen hallitus neuvotteli sopimuksen ja osti tontin. Kulttuurikeskus aloitti työnsä Helsingissä Mechelininkadulla sijaitsevissa toimistotiloissa jo ennen uuden rakennuksen valmistumista.
Hanasaaren kulttuurikeskuksen vihkivät käyttöön 1. kesäkuuta 1975 kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Urho Kekkonen. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Veikko Malmio ja alkuperäisen sisustuksen professori Yrjö Sotamaa.

Seisomassa Reijo Salminen, Robert Jägerhorn, Spinoza, Teuvo Juuti, Timo Kulmakko ja tuntemattomaksi jäänyt henkilö. Istumassa Ragni Malmsten, Solmu Mäkelä, Veikko Rautanen ja Markku Aulanko.

Vuonna 1981 Hanasaaressa järjestettiin Varietee 81 -seminaari, mihin osallistui  noin 80 henkilöä, Norjasta, Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta.
Suomalaisia järjestäjiä olivat Esiintyvät Taiteilijat ry ja Solo ry, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus ja Pohjola-Nordenin kulttuuriedustajisto. Seminaarin ajankohta oli 24.–26.4.1981. Lauantaina seminaarin väki seurasi  Moskovan Suuren sirkuksen näytöstä Helsingin Jäähallissa.
Suomalaisia esitelmän pitäjiä olivat mm. Claes Cedercreutz, Sven Hirn, Osmo Jokinen, Viljo Korpela, Ragni Malmsten ja Martti Paloheimo. 

Pöydän ympärillä Solmu Mäkelä (vas.), Markku Aulanko, Robert Jägerhorn, 
Esa Pakarinen Jr, Anita Pesonen ja Jyrki Nousiainen. 

Auditorio täyttyi seminaariväestä.

Teksti Markku Aulanko. Kuvat Leena Heiskanen.


.

No comments: