Wednesday 4 September 2019

1920 Seurue Modern


Seurue Modern liikkui Suomessa ainakin 1920–1928. Tarkempia tietoja siitä en vielä löytänyt. Noihin aikoihin sirkukset käyttivät myös nimitystä seurue. Olikohan niin, että nimismieheltä heltisi pienempi huvivero seurueelle kuin sirkukselle? Tämä lehti-ilmoitus oli Aamulehdessä 22.5.1920.


Edith Kleinbarthilla on venäläisen Cirkus Modernin ohjelmalehti. Siinä mainitaan johtaja A. Marschan. Helsingissä oli myös makkaratehdas Marschan. Edith ja Sandor Kleinbarth olivat vuonna 1956 esiintymässä Marschanin huvilalla. Edith kertoi kuulleensa siellä, että Marschan olisi aikanaan ollut Venäjällä sirkustirehtööri, joka vallankumouksen aikoihin siirtyi Suomeen. Olikohan asia näin? Hauska yhteensattuma, jonka yksityiskohtia en ole vielä saannut tarkistettua.

Wikipedia kertoo historiasta näin: Oy A. Marschan Ab oli böömiläisen makkarantekijä Anton Marschanin vuonna 1844 Pietariin perustama makkaratehdas. Se siirtyi vuonna 1917 Suomen puolelle Viipuriin. Toisen maailmansodan lopulla yritys muutti Helsinkiin ja laajensi toimintaansa ostamalla helsinkiläisen Ab A. O. Seeck Oy:n (per. 1862). Uusi lihavalmistetehdas valmistui Sörnäisiin 1959.


.

No comments: