Monday 16 September 2019

Matti Anttila • Klovni • Clown


Hän oli ilmeisesti Suomen ensimmäinen sirkusklovni. Oulusta kotoisin oleva Matti Anttila oli 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa suosittu klovni, notkeustaiteilija ja trapetsivoimistelija. Veikkaan, että hän tunsi hyvin myös oululaisten Westerlundin veljesten sirkusesitykset. Hän esiintyi mm. Kalle Farinin sirkuksessa 1895, Varietee Seura Farinissa ja notkeustaiteilijana Suomalaisessa Varieté-seurueessa 1896 ja Anselm Hynnisen Kotimaisen sirkusseurueessa 1904.  Hän käytti usein taiteilijanimeä Martin.
Anttila oli arvostettu myös isommissa sirkuksissa. Ruotsalaisen Knut Lindbergin Sirkus Nationalin ohjelmassa vuonna 1906 hän nyrkkeili pukkien kanssa, jotka pukkailivat häntä kumoon. Turussa 1907 Anttila sai huonot arvostelut Nouveau Cirque'n näytöksessä. Turun Sanomat kirjoitti:  ”suomalainen kansanluonne ei kelpaa sirkusareenalle". Tampereella ja Porissa hän sai loistavan vastaanoton. Trapetsilla Anttila esiintyi usein ryhmässä johon kuuluivat hänen lisäkseen myös Fransen, Nybacka ja Kronman. Vuonna 1911 Anttila oli Helsingin Hippodromilla suomalais-ruotsalaisessa klovniryhmässä Anttila, Alex ja Tommy. Viimeisin tieto Anttilasta taitaa olla se, että vuonna 1938 hän asui Uruguayn Montevideossa.

Tämän jutun kuvat eivät esitä Matti Anttilaa.


Summary:

He was apparently Finland's first circus clown. Originally from Oulu, Matti Anttila was a popular clown at the turn of the 19th and 20th centuries, a ploy artist and a trapeze gymnast.
The pictures in this story do not represent Matti Anttila.

.

No comments: