Saturday 28 September 2019

1984 • CiVa:n klovni • CiVa's Clown

Tämä oli taiteilijan inspiraation lähde.

Elokuussa kerroin tästä jo vähän. Jatkan sitä juttua vielä. Huhtikuussa 1983 perustettiin yhdistys nimeltä Sirkus- ja Varieteetaiteen Ystävät ry CiVa, jossa alan ammattilaiset, harrastajat, tutkijat, keräilijät ja suuri yleisö yhteisvoimin toimi sirkustaiteen aseman parantamiseksi Suomessa. Tavoitteet liittyivät koko viihdekulttuurin tason ja arvostuksen nostamiseen mm. tutkimuksen, tiedottamisen, koulutuksen ja eri kulttuuritahojen kanssa tapahtuvan yhteistyön avulla. Yhdistys julkaisi neljä kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä CiVa.

Ja tällainen siitä tuli. Vasenkätinen viulisti.

Vuoteen 1990 asti CiVa-lehden kannessa oli tämä sama klovnin kuva. Sen jälkeen lehden kansikuva oli joka kerta erilainen. Tuon kannessa esiintyvän klovnin piirsi viihdetaiteilija ja koomikko Niilo ”Nipa” Niemi (9.12.1927–31.12.1993). Pääammatiltaan hän oli televisiograafikko ja työskenteli Yle TV1 -kanavan kuvittamon esimiehenä 1958–1988. Virikkeen tuon klovnin piirtämiseen antoi ylimmässä kuvassa näkyvä tinasta valmistettu nukke.

Joskus 1980-luvulla Sirkus Finlandian paraatissa Helsingin Suurkirkon edessä 
vas. Jukka Santanen, Eikka Helisalo, Nipa Niemi ja El Seppo eli Seppo Puolakka

Sivutöinään Niemi esiintyi myös koomisissa rooleissa tv-ohjelmissa ja elokuvissa, kuten lääkärinä elokuvassa Uuno Turhapuro (1973). Nipa Niemi suunnitteli myös muutamia levynkansia The Renegades -yhtyeelle sekä Saukille ja Pikkuoraville.

Kokosivun mainos Esiintyvät taiteilijat ry:n esitteessä 1983.














No comments: