Friday 6 September 2019

1941 • 2019 • Dumbo


Tässä kaksi iki-ihastuttavaa lastenfilmiä, toinen on vuodelta 1941 ja toinen 2019. Molemmissa lähes sama tarina Dumbo-norsusta. Vanhempi on puhdas piirrosfilmi ja uudempi on luotu lähes toden tuntuiseksi nykyajan viimeisimmällä tekniikalla. Taidan pitää enemmän tuosta piirretystä. Ehkä siksi, että olen nähnyt sen niin monta kertaa. Makea on tämä uusikin. Huvipuisto- ja sirkusmiljööt on saatu näyttämään ihan oikeilta. Tosin amerikkalaisilla on sirkusleirissään hieman erilainen layout kuin eurooppalaisilla. Esimerkiksi monet side show -teltat puuttuvat meiltä. Eikä meillä käytetä isoja klovni-laumoja esityksissä.


Elokuvan tarina kertoo norsu-rouva Jumbosta, joka saa poikasen. Se on suloinen pieni norsu, mutta sillä on valtavat korvat. Sitä aletaan välittömästi kiusaamaan suurista, kömpelyyttä aiheuttavista korvistaan. Kiusaajat vääntävät nimen Jumbo muotoon Dumbo. Sana dumb englanninkielessä tarkoittaa tyhmää ja typerää. Dumbo oppii kuitenkin lentämään korviensa avulla ja nousee kaikkien suosikiksi. Ja pilkkaajat saavat palkkansa. Emotiaalinen tarina käy suoraan sydämeen.


Dumbo oli Disneyn neljäs pitkä piirroselokuva ja se julkaistiin vuonna 1941. Se oli studiolle merkityksellinen, sillä se auttoi tauloudellisissa vaikeuksissa kamppailleen Walt Disney Companyn kriisistään. Ensimmäinen iso piirroselokuva oli Lumikki, sen jälkeen tuli Pinoccio ja sen jälkeen Fantasia. Kuka tietää mitä studiolle olisi tapahtunut, jos Dumbo-elokuva olisikin jäänyt pahasti tappiolle? Dumbon jälkeen tehtiin Bambi.

Vuonna 2014 vahvistettiin, että Walt Disney Pictures aikoo toteuttaa uuden version Dumbosta. Maaliskuussa 2015 Tim Burton paljastettiin elokuvan ohjaajaksi. Kuvaukset suoritettiin 2017. Elokuvan julkaisupäiväksi tuli 11. maaliskuuta 2019 Los Angelesissa. Elokuvan budjetti oli 170 miljoonaa USD. Lipputulot tällä hetkellä yli 350 miljoonaa USD.

SUMMARY

Here are two of the most adorable children's films, one from 1941 and the other from 2019. Both have almost the same story of the flying Dumbo elephant. The older one is a pure cartoon and the newer one is almost made to feel with the latest technology of today. I think I like more of that old cartoon. Maybe because I've seen it so many times. Sweet is also this new one. The amusement park and circus milieu have been made to look quite right. However, Americans have a slightly different layout in their circus camp than Europeans. For example, many side show tents are missing from us. And we don't use big clown hordes in shows.


.

No comments: