Thursday 18 July 2019

1976 • Erilaiset ohjelmalehdet • Different program magazines

Ruotsalaiselta Cirkus Ray Milleriltä ostettu teltta ja fasadi Tammisaaressa 21.4.1976.
Kuva Björn Gammals.

Sirkus Finlandia käynnisti toimintansa 21.4.1976 Tammisaaressa. Syystäkin Finlandia kehuu itseään maailman vanhimmaksi suomalaiseksi sirkukseksi. Tuo arvonimi ei ole kuitenkaan tullut helposti. Se on vaatinut muutakin kuin villiä menoa ja vaarallisia tilanteita. Jännitystä ilmassa oli jo ensimmäisessä näytöksessä. Hikipisarat ohimoilla sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernström vilkuili kelloaan. Yksi esiintyjäryhmä puuttui. Pari tuntia aiemmin Calle oli jo soittanut jonglööri Henricolle eli Björn Gammalsille pyytäen tätä tulemaan pikaisesti Tammisaareen esiintymään puuttuvien artistien tilalle. Onneksi Henrico oli sillä hetkellä vapaa. Esityksen alkuun oli vain 20 minuuttia, kun kaivattu ryhmä kurvasi sirkusleiriin. Oli tapahtunut aikataulusekaannus tanskalaisen agentin ja artistien välillä. Kyseessä oli portugalilainen sirkusseurue Roger & Manuel Gonçalves & Co, jonka vastuulla oli kolme isoa numeroa näytöksessä. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Mainosparaati Kouvolassa 1976.

Tuosta episodista johtuen sirkushistorian harrastajien käsissä pyörii kaksi erilaista ohjelmatietoa vuoden 1976 Finlandian näytöksestä? Varmuuden vuoksi tehtiin toinen esiintyjälista taiteilijoista jos portugalilaiset eivät tule. Toinen dokumentti on 16-sivuinen ohjelmalehti ja toinen on koneella kirjoitettu "väliaikainen ohjelmalehtinen". Alusta myöhästyneellä Gonçalvesin ryhmällä oli ohjelmalehden mukaan numerot: Trio Rogers, Trio Cabe ja Manuel & Partner. Mikään niistä ei esiinny alimmaisena näkyvässä väliaikaisessa paperissa. Siinä kuitenkin näkyy Troupe Goncalves viimeistä alimmaisena. Se laitettiin sinne, jos he vaikka ehtivät tulla. Väliaikaisessa paperissa ei myöskään näy Samba & Comp., joka oli norsun ja kilipukin yhteisnumero.

Ohjelmalehti.

Ohjelmalehti 1976:
Ouverture
Minerva
Trio Rogers
El Bimbo
Abdullha
Alfredo Bente & Nick
Trio Cabe
Rapsodi Finlandia
Erwino
Samba & Comp.
Nick Miehe & Comp.
Manuel & Partner
Grande Finale

Väliaikainen ohjelmalehtinen,

Väliaikainen ohjelmalehtinen 1976:
Overture
Minerva
Troupe Torralvog
El Bimbo
Rapsodia Finlandia
Simoes
Alfredo Bente & Nick
Henrico
Abdullah
Erwino
Rapha & Co.
Nick Miehe & Comp.
Troupe Goncalves
Grande Finale
Tässä väliaikaisessa ohjelmalehtisessä on monta taiteilijanimeä, joita ei näy painetussa lehdessä: Troupe Torralvog, Simoes, Rapha & Co. ja tietysti Henrico, joka esiintyi vain pari ensimmäistä päivää.

Vas. Manuel Gonçalves ja oik. 12-vuotias Rogerio Gonçalves
28 vuotta myöhemmin Rogerio esiintyi samalla maneesilla vaimonsa kanssa.


.

No comments: