Thursday 4 July 2019

1907–1956 • Lasten Päivä • Children's day

Lastenpäiväkulkueen kaunottaret poseeraavat 17.5.1914 Tampereellla.

Lasten Päivän Säätiö on monelle tuttu Linnanmäen huvipuiston yhteydestä. Säätiö perustettiin 1957. Sitä ennen oli tapana viettää Lasten Päivää, ei ihan vuosittain mutta satunnaisesti. Tivolit ja sirkukset vierailivat eri kaupungeissa ja pidettiin hauskaa. Kiertueen lopuksi kokoonnuttiin Helsinkiin. Juhlatapahtuma kopioitiin meille Ruotsista 1907. Lasten päiviin liittyi mm. arpajaisia, tansseja sekä tivoleita ja sirkuksia, yms. Tapahtumilla kerättiin rahaa lastensuojelutyölle.

Lastenpäiväkulkue syksyllä 1921 Aleksanterin koulun pihalla vamiina paraatiin Tampereen halki. 
Prinsessa Ruususen vaunun edessä Niilo Henriksson ohjakset käsissään. 

Tapahtuman kierrättäminen ympäri Suomea oli raskasta ja kallista ja jo vuonna 1947 syntyi ajatus kiinteän huvipuiston perustamisesta. Tivoli-sanalla oli silloin vähän huono kaiku. Tivoli-sana korvattiin usein sanalla Huvikenttä. Helsingin kaupunki myönsi Lasten Päivän järjestelytoimikunnalle luvan kolmeksi vuodeksi huvipuiston pitoon Vesilinnanmäellä Helsingin Alppilassa. Huvipuisto avattiin 27.5.1950. Linnanmäki oli aluksi nimeltään Lasten Päivän huvipuisto.

Ilmoitus Aamulehdessä 31.7. 1951.

Lasten Päivien toiminnan laajennuttua ja huvipuistotoiminnan avauduttua taloudellinen vastuu kasvoi. Lastensuojelun Keskusliitto, Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja Turvakotien liitto ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Parasta Lapsille ry ja Pelastakaa Lapset ry perustivat Lasten Päivän Säätiön 1957. Avustuksia lastensuojeluun on kerätty historian aikana jo yli 100 miljoonaa nykyrahaksi muutettuna.


.

No comments: