Wednesday 24 July 2019

1804 • Norsu Suomessa • Elephant in Finland


Huomenna tasan 215 vuotta sitten Suomen maaperällä tallusteli ensimmäistä kertaa norsu. Onhan meillä mammuttejakin joskus 20–30 tuhatta vuotta sitten kävellyt, mutta niistä ei kukaan muista enää mitään. Se tiedetään, että Porvoossa esiteltiin kaupunkilaisille 25.7.1804 ihan oikea elävä norsu eli elefantti. Preussilainen Jean-Baptist Gautieri kuljetti norsun Pietarista Suomen kautta Ruotsiin, jossa norsua ei aiemmin oltu nähtykään. Suomalaiset näkivät siis norsun ensimmäistä kertaa ennen ruotsalaisia. Matka Porvoosta Turkuun kesti nelisen viikkoa. Kyseessä ei ollut sirkusseurue vaan kiertävä eläinnäyttely. Tästä reitistä Pietarin ja Turun välillä muodostui aikanaan vilkas reitti molempiin suuntiin sirkuksille ja sirkustaiteilijoille, jotka tietenkin matkallaan antoivat myös näytöksiä.

Vanni Zoolandiassa.

Toisaalta – viimeinen norsu Suomessa oli Sirkus Finlandian Vanni (1973–2006). Norsujen käyttö sirkuksissa kiellettiin vuonna 1986. Vanni päätyi Liedon Zoolandiaan viettämään vanhuudenpäiviään. Sinne tuli myös Suomen Tivolin Pepita, joka oli Vannia vanhempi. Myöhemmin Pepita kuoli ja vuonna 2005 Vanni siirrettiin ukrainalaiseen eläintarhaan, mutta vain vajaa vuosi siirron jälkeen Vannin tila heikkeni. Pitkään vaivannut hammastulehdus oli levinnyt päähän, ja Vanni menehtyi.

Suomen Tivolin Pepita kouluttajansa Pertti Sariolan kanssa.

Norsujen heimoon kuuluu nykyisin kolme lajia:
aasiannorsu eli intiannorsu,
savanninorsu eli pensasnorsu ja
metsänorsu.

Savanninorsua ja metsänorsua kutsuttiin ennen yhteisnimellä afrikannorsu, mutta ne on sittemmin todettu omiksi lajeikseen.


.

No comments: