Friday 31 May 2019

2019 • Onni Suuronen • Pienoismalli • Scale Model


Pienoismallien rakentaminen ei taida sopia kovin hätäiselle ihmiselle. Se ilmeisesti vaatii pitkää pinnaa ja paljon aikaa. Pienoismalleja saa toki harrastekaupasta ostettua liimattavina palasina vaikka kuinka paljon, mutta todelliset mestarit valmistavat ne kokonaan alusta alkaen itse. Tai ainakin melkein. Tämä harrastusmuoto taitaa olla suositumpaa ulkomailla. Sirkusten pienoismallien rakentajilla on Euroopassa useita yhdistyksiä ja he järjestävät myös isoja näyttelyjä. Tässä yksi esimerkki sellaisesta. Suomessa on valmistettu pari pienoismallia Sirkus Finlandiasta. Viimeisin kotimainen löytö on pienoismalli surmanajaja Onni Suurosesta. Tekijänä on Petri Kovanen. Kovanen on rakentanut ja maalannut pienoismalleja reilut 20 vuotta. Viimeisin valmistunut työ on tämä Onni Suuronen mittakaavaan 1/35. Pienoismallista on kuvia täällä.  Tämä malli sijoittuu 60-luvun loppuun, eli aikaan ennen poika Kalevi Suurosen esiintymistä.


Vanhemman polven edustajat muistavat varmasti legendaariset surmanajajat isä ja poika, Onni ja Kalevi Suurosen. Kovanen näki heidän ajavan tynnyrissä arviolta 1974 tai 1975 Imatralla. Paikalla oli myös Taikuri Aimo Leikas ja kaikkien heidän esiintyminen teki Petriin aikanaan suuren vaikutuksen. Onni Suuronen aloitti uransa Sariolan tivoleiden seppänä. Surmanajotynnyreitä rakentaessaan hän pääsi myös itse ajokoulutukseen. Suuronen aloitti surmanajajana vuonna 1948 yhdessä Esa Paltilan kanssa. Paltila lopetti muutaman vuoden jälkeen ja Onni ajoi lähinnä yksin vuoteen 71 jolloin poika Kalevi tuli mukaan. Kalevi ajoi surmanajotynnyrissä Suurosten itse rakentamaa autoa. Isä ja poika kiersivät Suomea aina vuoteen 1995 asti kunnes Onni ajoi kesällä viimeisen keikkansa 72 vuotiaana. Isä Suurosen ura kesti näin ollen viidettä vuosikymmentä. Onni Suuronen menehtyi vuonna 2014. Tivoli Suuronen lopetti toimintansa viime kesään 2018.


Itse työprosessista Petri Kovanen kertoo näin: "Onni ajoi koko uransa tsekkiläistä CZ pyörää. Ainoa sopiva lähtökohta mallille oli tämä MMK;n hartsisarja Jawa Perakista. Mallista riisuin pois kaiken ylimääräisen ja tein etuhaarukan uusiksi. Pyörät on otettu tästä Jawa sarjasta. Onni figuurissa on osia useista eri lähteistä ja Green stuff/Magic sculpt vaatetus. Pää on Hornetilta. Poika on muokattu Masterboxin figuuri. Tynnyri on tehty balsasta, muovilevystä ja kahvinsekoitustikuista. Figuurit on maalattu akryyleillä. Pyörässä on käytetty myös AK:n Xtreme metal maaleja. Tynnyrissä myös öljyvärejä."

Mestaritaikuri Peter Danielsin teltan edustalla taikateltan vahtimestari, 
Monica Tuutti, Onni ja Kalevi Suuronen vuonna 1980. 

Kommentit:

Hieno pienoismalli. Olin kerran pikkupoikana Tampereella isän kanssa katsomassa. Muistan vieläkin ne äänet ja tynnyrin lautojen paukkeen... :)
Jarmo Salonen 


.

No comments: