Wednesday 1 May 2019

2019 • Sirkusperhe Kaiser • Circus family Kaiser

Tuonne ylös kun saisi vielä jonkun viirin osoittamaan tuulen voimakkuutta.
Se oli näytöshetkellä aika raju.

Kieltämättä vähän kauhistutti ja sydämestä vihloi viime sunnuntaina Tivoli Sariolan vapaaohjelma Turun Kupittaan kentällä. Tunnetun tsekkiläisen Kaiserin sirkussuvun hurjapäät esittivät ilma-akrobatiaa 26 metrin korkeudessa maailmanpyörän huipulla. Minkäänlaisia turvavaijereita ei näkynyt missään. Ristinmerkin artistit kuitenkin tekivät ennen esitystä. Tuuli oli niin kovaa, että mietin milloin kuulutetaan esitys perutuksi. Yleisöä oli tivolissa paikoin tungokseeninkin asti. Kentälle oli vapaa pääsy. Kaiserien esitys oli kaikille ilmainen. Samoin tivolin historiaa esittelevässä teltassa esitetään nukketeatteria veloituksetta pari-kolme kertaa päivässä.

Respect!

Yleensä ilma-akrobatianumeron ovat esittäneet veljekset Viktor Kaiser Sr ja Ladia Kaiser Jr. Nyt Ladia Jr:n kanssa esiintyi Viktor Kaiser Jr, sillä isä on jalkavaivan vuoksi jonkin aikaa pois kuvioista. Tuo maailmanpyörätemppu ei ole ainoa, jota Kaiserit ovat harrastaneet. Kaiserin akrobaatit voi nähdä myös Walzer-ajolaitteen liikkuvalla lattialla antamassa lisävauhtia asiakkaille.  Ladja Jr temppuili takavuosina Tivoli Sariolassa 30-metrisen maston huipussa. Sisar Slavina Kaiser oli ensimmäinen esiintyjä mastonumeroissa.

Sokkona se liikkuminen kävi yhtä ripeästi kuin näkevänä.

Kaiserin perhe saapui ensimmäisen kerran Tivoli Matti Sariolaan vuonna 1985. Samana vuonna perheen isä Ladja teki historiaa kävelemällä Imatrankosken yli vaijeria pitkin. Siitä on siis yli 30 vuotta. Ensimmäisen kerran koski ylitettiin 1886. Tivolissa on esiinnytty joskus jopa kolmen sukupolven voimin. Aluksi numerot tehtiin kireällä vaijerilla. Siinä ajeltiin jopa moottoripyörällä. Vuosina 1994-95 Kaisereilla oli oma pieni sirkus mukana tivolin yhteydessä. Viktor Kaiser Sr osallistui Future Circus-festivaalin avajaisiin kävelemällä Aurajoen yli. Loppupäässä vaijeri kulki noin 20 metriä korkeudella asfaltin yläpuolella.

Turkulaisyleisö palkitsi artistit suosionosoituksin.

Tivoli Sariola on perheyritys, jonka toiminnassa on mukana kolme eri sukupolvea. Tivoli Sariola tarjoaa hauskoja hetkiä ja ikimuistoisia elämyksiä yli 130 vuoden kokemuksella sellaisilla Suomen paikkakunnilla, missä tivolihuveja ei normaalisti ole.  Vierailupaikkoja on tänä vuonna 12. Kullakin paikalla viivytään keskimäärin noin 10 päivää. Tämän kaiken eteen täytyy ajaa noin 2 500 km. Työtä se vaatii noin 50 hengeltä. Joista muuten yllättävän moni hymyili.

Viktor Jr & Ladja Jr.


.

No comments: