Friday 17 May 2019

1935 • Miten säästyn kulkutaudilta? • How do I avoid the epidemic?


Lähes ainoat mainosvälineet 30-luvun sirkuksilla ja tivoleilla  taisivat olla vain sanomalehdet, julisteet ja lentolehtiset. Paikkakunnalle saavuttaessa oli usein syystä järjestää myös meluava ja värikäs paraati. Siihen aikaan sirkusta ei nimitetty vielä taiteeksi. Se oli enemmänkin rahvaan markkinatouhua. Kunkin paikkakunnan nimismiehellä oli omat mielipiteensä siitä mikä oli taidetta ja mikä pelkkää hulinaa. Ja sen mukaan hän määräsi huviveron. Vero saattoi jossakin vaiheessa olla lähes puolet pääsylipun hinnasta. Kunnes sirkustaide melkein kuoli Suomessa.
Mutta takaisin noihin mainosvälineisiin. Hämeen Tivoli jakoi aikoinaan paljon lentolehtisiä, eli kirjapainossa valmistettuja pieniä paperilappuja, joita kadunkulmissa jaettiin ohikulkeville. Se oli mainio väline kertoa asiakkaille pitempiä juttuja kuin julisteessa tai lehti-ilmoituksessa. Tässä alhaalla tekstilainaus yhdestä Hämeen Tivolin lentolehtisestä vuodelta 1935. Teksti on nykyihmiselle ylimakean mielistelevää, jopa runollista. Herää kysymys, että mikä oli tämän mainoslapun tarkoitus. Ehkä se laski hiukan sitä huviveron määrää? Vai aikoiko Jokilampi vain nostaa alansa arvostusta?  Lukekaa itse:


"Miten säästyn kulkutaudilta?
On totuus, että ilo pidentää ikää, kuin myöskin: Vietä aikasi luonnossa niin pysyt nuorena. Jos muistaisimme tämän, koittaen sen aina käytännössä sovelluttaa elämäämme, niin säästyisimme monelta yllättävältä sairaudelta. Miten usein nähdäänkään, tukahduttavan kuumana kesäpäivänä, ihmisten parveilevan tanssitalojen bakteri- ja pölytäyteisillä lattioilla, kiihkeästi hengittäen keuhkoihinsa miljoonia pasilleja, saaden aikaan inhottavia kulkutauteja. Siis kuule sinä Suomen nainen ja sinä pohjolan mies: Ammenna raikkaasta ulkoilusta reippautesi ja viattomasta ilosta virkistyksesi, suloisen auringon alla toimivan Hämeen Tivolin viehkeiden laitteiden ympäröimänä.


Ihminen jos tahdot nuorena kuolla, niin älä lue edemmäksi
Vaan sinulle joka ymmärrät arvon oikealle huvimuodolle on jälenpänä vielä muutama sana. Ota tänä iltana ystävä mukaasi ja tutustuta hänet Suomen ainoaan kotiemme onnea luovaan huvilaitokseen, ja sen monipuoliseen huvittavaan ohjelmaan, josta jo kenttämaksulla saa nauttia. Siellä laulullaan huuhtoo pois surut ja huolet Suomen mies, tunnettu humoristi Tupa-Uuno. Miehemme, Yrjö Jokilampi, terästää hermojanne. Klounit, tasapainotaiteilijat, nukketeatterit y.m. täydentää ilonne, jopa eripuraisuuskin unohtuu vihamiesten väliltä.
Ja katso, näet siellä valtavan ihmisjoukon piirittämän ihmeen: he odottavat vuoroaan, saadakseen yhä uudelleen tuntea tuon ihmeellisen, telineille nostetun järven kesähelteissäkin viilentävästi liplattavista laineista. Sinä kun voit purjehtia tämän järven pinnalla, pienillä veneillä, niiden moottorien tarmokkaasti jyskyttäessä uutta elämänintoa jäseniisi. Haudattuasi menneisyyden tyhmyydet tämän järven syvyyksiin, niin viisastuneena, uudestisyntyneenä aukeaa sinulle tie kohti parempaa tulevaisuutta.


Tämä huvilaitos on nyt rakennettu kotiseutuusi ja voit sinä nauttia siellä täysin siemauksin raittiista ilmasta sekä hupaisista esityksistä sekä tuntea itsetyydytystä siitä, että nämä kaikki ovat oman maasi ja kansasi aikaansaannoksia, ollen esittäjät omia kanssasisaria ja -veljiä, voit tuntea oman kurkihirren kuiskauksia rattoisan ilon vallatessa uutta elämänhalua katsojiinsa.
Niille osattomille, jotka eivät voi nauttia tätä iloa, on kustannettu värikuvallinen kirja, nimellä: Kulkevan järven tarina, ja on se nähtävissä vapaasti kotiseutusi ravintoloissa ja myymälöissä opettavine ja hupaisine kertomuksineen ja on sen kustantaja ainoa suomalainen huvilaitos, joka sellaisen on voinut kustantaa, siis
Hämeen Tivoli"



.

No comments: