Wednesday 12 June 2013

Lintsin alkuvuodet




Linnanmäki on Helsingissä Alppiharjun kaupunginosassa sijaitseva huvipuisto. Alppi- ja Lenininpuistojen muodostaman virkistysalueen keskeltä vuokrattiin vuonna 1950 niin sanottu Vesilinnanmäen alue aluksi kolmeksi vuodeksi lastensuojelujärjestöille, jotka perustivat paikalle huvipuiston. Vesilinnanmäki oli Alppipuiston korkein kallio, joka oli saanut nimensä mäellä sijaitsevista vesisäiliöistä. Vesisäiliöt eivät ole enää alkuperäisessä käytössään. Huvipuiston vanhin laite on karuselli, joka valmistui vuonna 1896. 

Linnanmäki on historiansa aikana työllistänyt valtavan määrän koti- ja ulkomaisia sirkus- ja varieteetaiteilijoita. Esiintymisareenoita on ollut useitakin. Tässä Linnanmäen pohjapiirrokset parilta ensimmäiseltä vuodelta. Molemmat kartat ovat samasta kulmasta, eli suuri pyöreä vesitorni on edessä alhaalla. Elävää ohjelmaa oli runsaasti ja huvipuisto kasvoi silmissä.

Ylin kuva on perustamisvuodelta 1950. Vasemmalla ylhäällä on Kotkankadun sisäänkäynti. Juhlakentälle kuljettaessa tulee ensimmäisenä vastaa Musta kabinetti ja ja Nukketeatteri. Ulkoilmanäyttämö oli Juhlakentällä. Surmanajopytty löytyy ylhäältä keskeltä ja aivan oikeassa reunassa on Varietee-teltta. Ajolaitteita ja pelejä oli runsaasti.

Alimmassa kuvassa vuodelta 1951 maisemaa hallitsee ylhäällä keskellä komea Vuoristorata. Vasemmassa reunassa oleva pyöreä teltta on Peacock Sirkus – Cirkus. Siitä oikealle on Teatterihalli. Ulkoilmanäyttämö on alhaalla vasemmalla. Vedenneidoilla houkuteltiin yleisöä ylhäällä oikealla olevalle Markkinatorille. Surmanajajaa ja taikuritelttaa vuonna 1951 ei enää näy.


No comments: