Tuesday, 4 December 2012

Gogia PashaIntialaisena itsensä esitellyt taikuri ja fakiiri Gogia Pasha (1910–1976) tuli suomalaisille tutuksi 1960 Linnanmäen huvipuistossa. Hän esiintyi kaksi kertaa päivässä Lintsin Kolibri-teatterissa. Näytökset olivat usein lyhyitä, 15–20 minuuttia. Hänellä oli kaksi kaunotarta avustajinaan.

Gogia Pasha kertoi valmistuneensa Intiassa lääketieteen tohtoriksi, mutta innostui sitten taikatemppuihin. Kolibrissa hän esitti tempun, jossa avustaja menee koriin ja taikuri työntää miekkoja sen lävitse. Toisessa tempussa avustaja makaa ilmassa vaakasuorassa tuettuna ainoastaan toisesta kainalostaan. Yhdessä tempussa löytyy kaikenlaista tavaraa yleisön joukosta otetulta mieskatsojalta, esimerkiksi rintaliivit. Seura-lehden haastattelussa hän kertoi ohjelmistoonsa kuuluvan myös perinteellisen köysitempun, mutta sitä hän ei esitä Suomessa, sillä sitä tehdessä täytyy esiintyjän puhua samaa kieltä kuin katsojat; perustuuhan temppu suggestioon.

Yläkuvassa Seura-lehden kuvitusta Gogia Pashan haastatteluun. Alhaalla postikortti Gogia Pashan julisteesta 1956 Solmu Mäkelän kokoelmista.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: