Thursday 15 December 2011

Sirkustaitojen käsikirja


Parisataasivuinen Sirkustaitojen käsikirja ilmestyi 1989. Markku Aulanko kirjoitti erinomaisen oppikirjan, johon minä otin valokuvia ja piirsinkin muutaman kuvan. Se oli mielenkiintoinen projekti, jonka aikana opin valtavasti uusia asioita sirkuskulttuurista. Samalla tutustuin moniin erikoisiin ja jännittäviin ihmisiin.

Tuohon aikaan sirkus oli kokenut jo renesanssinsa. Suomessa toimi useita sirkuskerhoja. Silloin oli valtava pula asiantuntevista ohjaajista. Ensimmäisellä laaja-alaisella suomenkielisellä sirkusoppikirjalla oli siis kysyntää. Nyt sitä taitaa löytyä enää kirjastoista ja divareista. Mutta eipä ole vastaavaakaan uutta tullut. Mahtaako tullakaan – kaikkihan löytyy nykyään sähköisistä medioista.

Kommentit:

Kun katselen yllä mainitun kirjan kansikuvaa, niin ihmettelen ainakin kahta asiaa. Miksi keskellä olevaan kuvaan on valittu taika-aiheinen kuva, vaikka kirjassa ei käsitellä taikatemppuja puolta sanaa. Kuva on napsastu yhdestä vanhasta Friedländerin tekemästä julisteesta.Taikatemput olivat se alue, joka rajattiin kirjasta ulos. Toinen ihmettelyn aihe on kannen kuviointi muutenkin. Vaalean hailakka ruutukuvio tuo mieleen lähinnä keittiön pöydälle levitettävän vahakangaspöytäliinan. Tämän blogin pitäjällä ei taida kuitenkaan olla mitään tekemistä kansikuvan kanssa? 
Markku Aulanko

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Joo, kyllä se oli Otavan taittajan näkemys myyvästä kannesta.
Kari Nieminen


- - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 comments:

Anonymous said...

Kun katselen yllä mainitun kirjan kansikuvaa, niin ihmettelen ainakin kahta asiaa. Miksi keskellä olevaan kuvaan on valittu taika-aiheinen kuva, vaikka kirjassa ei käsitellä taikatemppuja puolta sanaa. Kuva on napsastu yhdestä vanhasta Friedländerin tekemästä julisteesta.Taikatemput olivat se alue, joka rajattiin kirjasta ulos. Toinen ihmettelyn aihe on kannen kuviointi muutenkin. Vaalean hailakka ruutukuvio tuo mieleen lähinnä keittiön pöydälle levitettävän vahakangaspöytäliinan. Tämän blogin pitäjällä ei taida kuitenkaan olla mitään tekemistä kansikuvan kanssa? Markku Aulanko

Kari Nieminen said...

Joo, kyllä se oli Otavan taittajan näkemys myyvästä kannesta.