Friday 9 December 2011

Cirkus Berny


Björn Gammalsin aarrearkusta löytyi tämä norjalaisen Cirkus Bernyn ohjelmalehti. Lehti on A5-kokoinen ja 16-sivuinen ja se on kokonaan norjankielinen. Toki keskiaukeamalla on taitettu ylimääräinen arkki, jossa ohjelma kerrotaan suomeksi. He olivat kiertueella Suomessa 1966. Helsingissä he pystyttivät teltan Kampin torin paikkeille silloisen linja-autoaseman taakse.

Saksalaista sukujuurta oleva, mutta Norjaan muuttanut Rudolf Berny Barthel nai ruotsalaisen Elvira Hoffmannin. He perustivat Circus Bernyn 1929. Toinen maailmansota lopetti toiminnan ja Rudolf kuoli 1944. Elvira aloitti toiminnan uudestaan sodan jälkeen. Hän avioitui Arthur Reinschin kanssa 1946. Arthur kuoli 1967 eli vuosi tämän Suomen keikan jälkeen. Elvira kuoli 1969. Heidän tyttärensä Liv avioitui Ivar Løkenin kanssa ja he johtivat sirkusta 1968–1979. Vielä vuonna 1984 vietettiin 150-vuotisjuhlia.

Jos nyt oikein norjankieltä ymmärsin, niin omistajat Elvira ja Arthur Berny Reinsch kertovat alkulehdillä, että sirkus kiertää kesäisin Norjassa noin 50 paikkakuntaa. Näytöksiä annetaan noin 300 ja matkaa kertyy 5000 km. Matka taitetaan 30 rautatievaunulla, autoilla ja asuntovaunuilla. Teltassa oli 2200 istuinpaikkaa ja henkilökuntaa 150.

Ohjelmalehden kannen on maalannut Oscar Knudsen. Samaa kuvaa käytettiin ainakin vuoden 1962 ohjelmalehdessä. Jos kiinnostaa, niin nostalgisia kuvia löytyy Facebookista.

Muuten – minkähän takia monissa tämän ajan ohjelmalehdissä paussiklovin nimi painettiin hyvin pienellä varsinaisen ohjelmaluettelon alle? Tässäkin lukee paperin alareunassa: Maneesiklovni Pipow esiintyy ohjelmanumeroiden välisillä pienillä tauoilla. Ihan niin kuin hän ei olisi samanarvoinen kuin muut artistit.


Kommentit:


Joo, ainakin Tsekeissä Ilmoitetaan ohjelman alla maininta: Koko illan clowni...
Kalle

1 comment:

Anonymous said...

Joo, ainakin Tsekeissä Ilmoitetaan ohjelman alla maininta: Koko illan clowni...

Kalle