Monday 12 December 2011

Sirkusihmeitä


Helsingin Messuhallissa nähtiin Sirkusihmeitä helmikuussa 1950 Ohjelma Oy:n järjestämänä. Paavo Päiwiön vastuulla oli suunnittelu ja johto. Päiwiö tunnetaan myös Iloisen Teatterin yhtenä perustajana vuodelta 1945. Kapellimestarina toimi Kaarlo "Kalle" Armas Valkama (1908–1980)(käytti myös salanimeä Pertti Vesa) ja järjestäjänä toimi elokuvissakin esiintynyt Tuukka Soitso. Ulkolaiset artistit oli välittänyt Bjørkenheim Agency Kööpenhaminasta.

Istumapaikat maksoivat 150–250 markkaa ja seisomapaikat 100 markkaa. Ylläkuvattu ohjelmalehti oli nelisivuinen A5-kokoinen ja maksoi 20 mk. Muutama suomalainenkin esiintyjä löytyy: Trio Lintunen esitti akrobatiaa, Pelle Jali & Co oli klovnina ja Mia & Matti esittivät kautschuk-numeron.

Julkisuudessa ei kuulemma asiaa puitu, mutta luotettavana pidetyn lähteen mukaan tanskalainen Anita Kittner sai surmansa hypätessään tässä ohjelmassa 16 metrin korkeudesta pieneen vesialtaaseen, joka oli vain pari metriä syvä. Hänestä löytyy filmi Ylen Elävässä Arkistossa, joka on päivätty 10.2.1950.

Alakuvassa hänen postikorttinsa vuodelta 1932 nimikirjoituksella varustettuna. Kortti on valmistettu Budapestissa.

No comments: